Dina ide u stečaj, sedam mogućih investitora priprema ponude

Autor: Suzana Varošanec , 07. lipanj 2015. u 22:01
Fabio Giacometti, direktor Dina Petrokemija, Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Omišaljsku tvrtku blokiraju Hypo i HEP potraživanjem 404,7 mil. kuna.

Dina Petrokemija ide direktno u stečaj navodno preskačući tzv. prethodni postupak u kojem se inače ‘češljaju’ stečajni razlozi, što unatoč četiri godine agonije bez rješenja ipak drži važnim njezin direktor Fabio Giacometti. Rasplet i konačno rješenje s velikim zanimanjem očekuju potencijalni investitori, pa on poručuju da postoji sedam kandidata koji žele Dinu. To je i dalje britanski fond Devon, još su dva imena jača, te postoje oni investitori koje zanima samo dio proizvodnje.

“Predao sam dokumentaciju u ruke sedam potencijalnih investitora, uz obavijest da o svemu ostalome kontaktiraju stečajnog”, kaže Giacometti.

 

100milijuna kuna

iznose dugovi radnicima 
za 34 neisplaćene plaće

Utakamica za Dinu mogla bi biti u znaku pravog nadmetanja, a je li to realno, vidjet će brzo. Još su u tijeku završe pripreme obvezujućih ponuda koje će navodno predati stečajnom upravitelju čim ga sud imenuje, tvrdi Dinin direktor. Nakon agonije koja je počela 2011. i ukupno više od 700 dana blokade računa kod četiri banke, te nekoliko propalih planova restrukturiranja kako prije predstečeja, tako i u njemu, Dina u stečaj odlazi pod teretom i velikih dugova radnicima: iznose oko 100 milijuna kuna, a od 34 neisplaćene plaće, 26 ih je iz predstečajne faze. No, potraživanja koja će vjerovnici uskoro početi prijavljivati trebala bi biti za nekoliko stotina milijuna niža u odnosu na utvrđena u predstečaju. Procjena je to Giacomettija koji pojašnjava da stečaj ne priznaje sudužništava. Ističe i da vjerovnici preferiraju stečaj, u kojem će se oni namirivati jer “Dina prestaje biti stečajna masa Diokija”.

Nakon obustave ovog predstečaja, Trgovački sud je od Fine dobio prijedlog za otvaranje njezina stečaja. Fina se pritom poziva na postojanje sva tri razloga – nelikvidnost, insolventnost i prezaduženost. Njezina potvrda pokazuje da tvrtka ima 25 dana neprekidne blokade (na dan izdavanja), a nepodmirene obveze iznose 404,7 milijuna kuna. Posrijedi su čini se potraživanja Hypo banke iz Zagreba, odnosno tvrtke na koju je prenesen kredit, i HEP-a, kaže Giacometti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close