Debeljak bi u Sisku gradio tvornicu betonskih pragova

Autor: Zdravko Strižić/VL , 05. prosinac 2014. u 17:48
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Dva domaća i jedan talijanski investitor ulagali bi u sisačku industrijsku zonu.

Dobri su izgledi da se u Sisku, nakon duljeg vremena, pojave novi ulagači na području Južne industrijske zone. Na javni poziv investitorima u gradsku su upravu stigla tri pisma namjere.

Pisma namjere uputila su dva domaća i talijanski investitor. DIV grupa sa sjedištem u Samoboru, na površini od deset hektara, namjerava graditi tvornicu betonskih pragova. Takav je projekt lani u Zagrebu najavio direktor DIV-a Tomislav Debeljak.

Dvije energane

Kako je tada rečeno, ukupna ulaganja iznosila bi oko deset milijuna eura, a tvornica bi zapošljavala najmanje 300 radnika. Iz DIV-a još nije potvrđeno je li sisački projekt zamjena za zagrebački.

Talijanska Mitteleuropa na osam hektara želi izgraditi energanu na biomasu od četiri MW. Riječ je o postrojenjima koja će sirovinom opskrbljivati kooperanti za prikupljanje biomase, ali će se koristiti i vlastiti biljni uzgoj. Uz proizvodnju struje, tvrtka bi kao nusprodukt tržištu ponudila i jeftiniju toplinsku energiju.

Domaća tvrtka EPI consulting iz Zagreba pokazala je zanimanje na površini od šest hektara izgraditi bioplinsku energanu snage 0,3 MW.

Objekti za dvije godine

“Ova pisma namjere rezultat su proaktivnog pristupa gradske vlasti prema ulagačima. Riječ je o višemilijunskim investicijama koje će angažirati domaće kooperante, a na kraju rezultirati novim radnim mjestima.

Mi ćemo u kratkom roku ulagačima omogućiti pravo građenja ili kupnju parcele kako bi u predviđenom roku od dvije godine izgradili objekte”, rekla je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Kliješta za cjevovode novi Brodosplitov adut

Računaju na angažman u istraživanju ugljikovodika 

Prototip snažnih mehaničkih steznih kliješta, koja na morskoj dubini od 3,5 kilometra podižu cjevovode teške i do 115 tona, isporučen je u četvrtak u radionici Brodosplit-Strojne obrade. Rezultat je to suradnje s tvrtkom Lagena iz Sutivana na Braču, prema čijim nacrtima je i izrađen. U Brodosplitu su izveli čeličnu konstrukciju u skladu s nacrtima, antikorozijsku zaštitu, bojanje te sve ostale materijale za montažu. Posrijedi je hidraulički upravljan uređaj kojim je  moguće podići naftovodnu i plinsku cijev promjera od 100 do 400 milimetara s maksimalnom nosivošću do 115 tona. “Nakon izgradnje pilona za plinske platforme Labin, Ivana A, B, D i isporuke podmorskog podizača naftovoda u veljači, Brodosplitov off-shore tržišni program dokazuje da je u stanju pružiti proizvod kakav treba vrhunskim svjetskim naftnim i plinskim kompanijama. Time se ostvaruje i realna mogućnost da splitski škver postane suportna stanica za eksploatacijske sustave na projektima istraživanja raspoloživih resursa ugljikovodika u Jadranu”, kazao je predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak.

Komentirajte prvi

New Report

Close