Davor Patafta ušao u Čateks, suvlasnici priželjkivali Varteks

Autor: Božica Babić , 02. ožujak 2014. u 22:00
Čateks je u 2013. ostvario 67 milijuna kuna prihoda/V. Žganec Rogulja/PIXSELL

Pataftina pobjeda čini se neće biti duga vijeka, premda u Upravi Varteksa nisu bili voljni kometirati dražbu navodno su odmah po završetku uložili žalbu.

Kontroverzni varaždinski poduzetnik Davor Patafta (Uskok ga tereti da je s bivšim gradonačelnikom Ivanom Čehokom oštetio grad za 49,5 milijuna kuna, iz pritvora izašao uz jamčevinu od 12 milijuna kuna) u petak je na dražbi za 3,6 milijuna kuna preko svoje nove tvrtke VIS PROI kupio 33,7 posto dionica tvrtke Čateks iz Čakovca.

Prodaju paketa sa 82.937 dionica nad kojima je založno pravo imala Societe Generale-Splitska banka i to preko čakovečke MTČ Tvornice čarapa u stečaju po drugi puta oglasio je stečajni upravitelj MTČ-a Želimir Uršulin. Za dionice Čateksa nadmetao se i Varteks međutim, Patafta je dao bolju ponudu, po dionici je platio ne traženih 40 nego 44 kune.   Pataftina pobjeda čini se neće biti duga vijeka. Premda u Upravi Varteksa nisu bili voljni prokometirati rasplet dražbe navodno su odmah po završetku uložili žalbu, ključni argument je da Patafta iznos jamčevine nije uplatio u roku (26. veljače) nego tek dan poslije. Da bi dražba mogla biti poništena potvrdio nam je Nenad Leček, član nadzornog odbora Čateksa i predsjednik Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske.

Leček ne krije kako nije zadovoljan mogućim ulaskom Patafte u Čateks, zamjera mu niz nekvalitetnih postupaka u tvrtkama koje drži u portfelju, posebice ističe dugorešku Pamučnu industriju. Vjeruje da će dražba biti poništena i priznaje kako priželjkuje da dionice kupe zaposlenici Čateksa, a ne protivi se ni Varteksu. Radnici Čateksa već drže 55 posto dionica, no problem je što nemaju gotovinu kojom bi ponuđeni paket platili u traženom roku od osam dana. "Da nam dopuste plaćanje u šest mjeseci mogli bismo podmiriti trošak", tvrdi Leček. Varteks je pak dobrodošao, pojašnjava, radi činjenice što je s Čateksom prije dvije godine potpisao ugovor o strateškom savezu. Čateks je godinama investirao u tehnologiju, lider je u proizvodnji tkanina i tehničkih materijala u ovom dijelu Europe, od 67 milijuna kuna prihoda u 2013. čak 43,5 zarađeno je u izvozu. Čateks proizvodi tkaninu, a Varteks šiva odore, kroz to partnerstvo mogu se oduprijeti i uvoznim lobijima i dalje razvijati, zaključuje Leček.

Navodi da se godišnje kroz javne nabave vezane za državne i javne tvrtke vrti više od 600 milijuna kuna, od toga domaći tekstilci dobiju tek 20 posto ostalo pokupe uvozni lobiji koji koji u pravilu nemaju ni zaposlenike pa ni ured. Predsjednica nadzornog odbora Čateksa Katarina Kupec tek kratko kaže kako želi vjerovati da će i novom suvlasniku primarni cilj biti razvoj tvrtke, a ne možda neki skriveni osobni interesi. Patafta se u ožujku 2012. nadmetao i za dionice samog MTČ i već tada se špekuliralo kako okolnim putem zapravo cilja na Čateks, a javio se i na prvu dražbu održanu prošle jeseni za 33,7%  MTČ-ovih dionica u Čateksu. I tada su mu rivali bili radnici Čateksa ali, i Nenad Bakić, danas najveći pojedinačni dioničar Varteksa. Dražba nije održana navodno svi su nudili manje od traženih 3,3 milijuna kuna.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Blago nama, poreznim obveznicima. Plaćamo dugove firmama…a netko drugi ubire korisne plodove.

da varteks bi trebao kupiti čateks da imamo još i čateks na proračunu i da im opraštamo dugove.
linić im oprosti 270 milijuna kuna a oni se ponašaju kao facebook,malo bi se širili.

Cestitka g. Patafti, sto je uspio!!
Samo tako naprijed!

Varteks ušao u igru?…hallo, tko je ivdje lud.
Varteks je opet počeo kasniti sa plačama,međuljudski odnosi nikad gori, pogoni puni kojekakovih rukovoditelja.Ne podmiruju svoje obveze prema radnicima a kupovali bi sa strane?….Hallo

New Report

Close