Danko Končar najavio ulazak Brodotrogira u sastav Uljanika, ali na važno pitanje ne zna precizan odgovor

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Danko Končar, vlasnik Kermasa koji je nedavno izabran za strateškog partnera Uljanika, u ponedjeljak je nakon sastanka s Upravom Uljanik grupe i sindikatima najavio ulazak Brodotrogira u sastav Uljanika te istaknuo da u Trogiru neće biti klasičnog otpuštanja.

Odgovarajući na pitanje novinara hoće li biti otpuštanja u Uljaniku, Končar je odgovorio kako je to "dobro pitanje na koje ne zna odgovor".

"Uljanik je nekada imao osam tisuća radnika, a sada 2.600. Negdje sigurno ima manjka, a negdje viška. Puno toga će se pojednostavniti jer planiramo da Brodotrogir uđe u sastav Uljanika, kao i 3. maj, te da se obavi racionalizacija poslovanja i tako pojednostavi i pojeftini proizvodnja", rekao je Končar.

Upitan hoće li biti otpuštanja u Brodotrogiru, Končar je rekao da ondje u nekim segmentima ima viška radne snage, a u nekima manjka te da neće biti klasičnog otpuštanja, nego će se "ljudima pokušati pronaći nove poslove".

"Kermas je prihvatio načela iz plana restrukturiranja, no taj plan treba doraditi. Danas ćemo napraviti prvi korak jer će Boston Consulting, koji je izrađivač tog plana, imati svoju prezentaciju", kazao je Končar najavljujući da će revidirani ili novi plan biti poznat do kraja svibnja.  

"U svakom slučaju, danas ćemo napraviti prvi korak. Mi nismo prvi put u Uljaniku jer je Kermas odavno mali dioničar, međutim ovo je prvi radni dan u smislu strateškog partnerstva. Kad završimo svu analizu i porazgovaramo sa svim faktorima, uključujući i sindikate, vlastita razmišljanja ćemo prilagoditi tome", rekao je Končar.

Pri tome je najvažnijim ocijenio rad na planu restrukturiranja Uljanika, koji mora prihvatiti i Europska komisija.

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac je nakon sastanka kazao kako je zatražio da u Uljaniku ostane brodogradilište.

"Ne želimo da se samo rješava problem brodogradilišta nego i problemi u drugim kompanijama. Nadamo se da će se raditi o malom broju radnika koji će dobiti otkaz kao tehnološki višak", rekao je Cerovac dodavši kako nije konkretno rečeno koliko ljudi bi moglo biti otpušteno.

Kermas energija je krajem ožujka izabrana za strateškog partnera u dokapitalizaciji Uljanika.

Uljanik u suradnji s Kermas energijom, socijalnim partnerima i nadležnim ministarstvom sada treba dovršiti program restrukturiranja koji će uputiti Vladi na usvajanje, a nakon čega će taj program biti spreman za razmatranje i konačno izdavanje suglasnosti Europske komisije.

Po prihvaćanju programa restrukturiranja, strateškom partneru omogućit će se ulazak u vlasničku strukturu.

Dioničari pulskog brodogradilišta na izvanrednoj su glavnoj skupštini sredinom veljače odlučili o dokapitalizaciji odnosno povećanju temeljnog kapitala od 180 do najviše 302,22 milijuna kuna.

Vlada je 11. siječnja Uljanik Grupi odobrila državno jamstvo za kreditno zaduženje od 96 milijuna eura, uvjetovavši da Uljanik i Uljanik Brodogradilište provedu povećanje temeljnog kapitala, ulaskom strateškog partnera u Uljanik d.d. te pripreme i pokrenu postupak restrukturiranja zasnovanog na planu restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta d.d. u suradnji sa strateškim partnerom.

Komentari (2)
 • Revachevic
  Revachevic 8:25 10.4.2018.

  Nije to poanta… Poanta s velikim P je da Danko Končar prebaci novce koje mora dati za dokapitalizaciju Uljanika nazad u vlasiti džep. Iliti, dobio je Uljanik za 0 HRK.

  1) Dokapitalizira sa X novaca
  2) Od strane Uljanika “kupi” Brodotrogir za X novaca
  3) Konto = nula
  4) Država daje 3,5 Mlrd HRK u 5 godina, prodaj 3. maj i na takav način namiri obveze Uljanika
  5) ?? Profit

 • kalafat123
  kalafat123 17:49 9.4.2018.

  Očekivani potez. Ubacivanjem Brodotrogira u priču Uljanika, po drugi put će podastrjeti račun državi za lječenje nekada teškog bolesnika, a sada mrtvaca iz Trogira.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!