Danieli u Sisku već uložio 25 milijuna eura, no tu neće stati

Autor: Poslovni dnevnik , 14. travanj 2013. u 22:01
Novu čeličanu obišao je i premijer Zoran Milanović sa suradnicima/PIX

ABS Sisak već je osigurao potražnju za proizvodima u iznosu od 4000 tona mjesečno, a izvoze u Italiju, Njemačku i Španjolsku.

Čelnici Grupe Danieli, tvrtke ABS Italia i ABS Sisak predstavili su u petak službeni početak rada čeličane u sastavu ABS-a Sisak u prostorima bivše sisačke Željezare.

Čeličana, u koju je Grupa Danieli uložila 25 milijuna eura, prostire se na površini od 900.000 četvornih metara. Trenutno se u njoj proizvode specijalni čelici, okruglice za proizvodnju prirubnica i cijevi za naftnu i plinsku industriju, ali u ABS-u najavljuju modernizaciju uz proizvodnju proizvoda veće dodane vrijednosti."ABS Sisak već je osigurao potražnju za proizvodima u iznosu od 4000 tona mjesečno te svoje proizvode izvozi u Italiju, Njemačku te Španjolsku", rekao je predsjednik Uprave ABS-a Sisak Andrea Landini. Dodao je kako čeličana, trenutno zapošljava 140 radnika i u pogonu je pet dana tjedno, no te bi se brojke uskoro trebale znatno povećati."Ciljevi tvrtke za idućih 15 mjeseci su doseći proizvodnju od 27.000 tona mjesečno i povećati broj zaposlenih na brojku između 200 i 250.

Kako bi se ti ciljevi ostvarili nastavit ćemo s modernizacijom pogona i instaliranje nove opreme", istaknuo je Landini. Zahvaljujući tome, kao i potpori talijanske grupe vlasnika Danieli ABS će nastojati proširiti tržište na istočnu Europu, SAD, Indiju i Saudijsku Arabiju.Predsjednik Vlade Zoran Milanović, koji je bio na službenom otvorenju čeličane, naglasio je da su država i Sisačko-moslavačka županija veoma brzo izdale sve potrebne dozvole i suglasnosti za početak rada.Sisak je jedan od gradova koji se najsporije oporavlja, kazao je ustvrdivši da za to nema razloga jer taj grad nije "crna rupa niti zabit", već centar industrijskog bazena koji već dvadeset godina stagnira.Dodao je kako je za Vladu posebno važna i Rafinerija nafte Sisak za koju, prema njegovim riječima, u dioničarskom ugovoru za INA-u postoji obveza ulaganja.

Ta će se ulaganja, kaže premijer Milanović i ostvariti.Kazao je da Rafinerija više ne može biti u sadašnjem stanju, odnosno neracionalna i energetski rasipna, ali da će i nadalje raditi. U izjavi za novinare nakon obilaska pogona potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić rekao je da se ovih dana razgovara o mogućnosti da se ozbiljnije razmotre svi problemi između suvlasnika INA-e, Vlade i MOL-a. Dodao je kako je u hrvatskom interesu da se Rafinerija obnovi i zaposli značajan broj ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close