Dalmatinski specijaliteti za Ruse i Kineze

Autor: Biserka Ranogajec , 28. prosinac 2008. u 22:00

Lada Karninčić iz tvrtke Trenton najbolja poduzetnica Splitsko-dalmatinske županije

Lada Karninčić iz splitske tvrtke Trenton najbolja je poduzetnica godine prema ocjeni Ženske poduzetničke inicijative Splitsko-dalmatinske županije. Za izbor najbolje poduzetnice uvjeti su bili dobra likvidnost i profitabilnost tvrtke u kojoj je zaposlena te vlasnički udio od najmanje 50 posto. Uz nagradu najpoduzetnici je pripalo i pet tisuća kuna koje je ona odmah darovala najboljoj studentici Ekonomskog fakulteta u Splitu jer žene trebaju, rekla je, vjerovati u sebe puno više nego što to sebi mogu priznati. Upravo prije 20 godina njezin suprug Davor Karninčić predložio joj je osnivanje privatne tvrtke jer se tada u vrijeme Markovićeve vlade davalo 10.000 DEM inicijalne pomoći svakome tko je bio registriran na Zavodu za zapošljavanje, a mogao je prezentirati program samozapošljavanja. “Napisala sam program i dobila novac kojim smo kupili telefaks, uveli još jednu telefonsku liniju i počeli privatan posao iz stana”, prisjeća se.

Pomagao i sin
Poduzeće se zvalo Adriaticon za pružanje usluga projektiranja i nadzora u brodogradnji jer Davor je diplomirao na Fakultetu stojarstva i brodogradnje, a ona na Ekonomskome u Zagrebu. Do 1991. tvrtka se prilično razvila, ali došao je rat i njezin muž prijavio se u dragovoljce, a ona je bila prevoditeljica promatračima misije Europske zajednice i u međunarodnoj humanitarnoj organizaciji International Rescue Committee. Godine 1997. preuzeli su tvrtku Trenton koju je Davor osnovao s prijateljima iz škvera i koja se bavila uslugama u brodogradnji, međutim odlučili su se za prehranu. U Hrvatskoj su, naime, te godine masline slabo rodile, no imali su česte upite za nabavu maslinova ulja. Počeli su nabavljati, puniti i distribuirati maslinovo ulje i sve su radili sami, a čak je i njihov tada trinaestogodišnji sin Dario bio uključen kao ispomoć. Radili su u iznajmljenom prostoru bivše Jugoplatike, odnosno tadašnjeg Diokoma, koji su poslije kupili na natječaju, na kredit. Posao se širio, nabavili su automatski stroj za punjenje ulja i počeli proizvoditi stolne masline i kapare, zatim slane inćune te dimljenu ribu. Ideja je bila zaokružiti paletu tradicionalnih dalmatinskih prehrambenih delicija. Napredovali su nikada ne odustajući od kvalitete.

Klipovi administracije
Godine 2005. prodali su poslovni prostor Kerumu i kupili 11.000 kvadrata u tzv. industrijskoj zoni Plano pokraj Trogira, napravili sve predradnje, projektne planove i sve potrebno da počnu gradnju. Međutim, zona nije do danas dobila lokacijsku dozvolu pa su 2007. bili prisiljeni kupiti novi teren, oko 8000 kvadrata u industrijskoj zoni Muć. Pred početkom su gradnje novog objekta, ali im je recesija ponovno odgodila gradnju, no nadaju se ne zadugo. Ukupnu investiciju procjenjuju na 12 milijuna kuna od čega su četiri milijuna vlastita sredstva, a osam milijuna će biti krediti, vjeruju HBOR-ovi. Također smatraju da ispunjavaju i uvjete za dobivanje sredstava iz pretpristupnih fondova, SAPARD ili IPARD te bi dio novca vratili dobivanjem sredstava iz tih fondova. Danas Karninčići skladišta i distribucijske centre imaju u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, a predstavništva u Zadru i Dubrovniku. Ukupno imaju 52 zaposlena, otkaza gotovo da nije bilo, a gotovo svi radnici koji su došli su i ostali. Trenton je počeo prvo izvoziti u BiH gdje im je distributer bio Prodex, sadašnja Violeta d.o.o. Izvoze i u Njemačku, ali uglavnom za nacionalno tržište. Zasad im izvoz u EU nije strategija sve dok i Hrvatska ne postane članicom jer visoke uvozne carine priječe da budu konkurentni. Našli su zato, kažu, tržište u Kini, Ruskoj Federaciji, a odnedavno i u Maleziji. Domaće tržište je ipak njihov glavni cilj. “Našu robu možete naći u svim velikim trgovačkim lancima, osim u Konzumu jer Agrokor ima vlastitu proizvodnju maslinova ulja i maslina u tvornici Zvijezda. Na ostatku tržišta Trenton ima čvrstu vodeću poziciju. Poslovnu politiku zasnivaju na kvaliteti te niskim proizvodnim maržama kako bi omogućili što pristupačniju cijenu gotovog proizvoda kupcima.

Konkurencije se ne boje i dapače misle da je dobrodošla jer sve proizvođače gura naprijed. Međutim, napominje Karninčić, konkurencija mora biti zdrava te se protive odluci Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja da tvrtka koja proizvodi maslinovo ulje, a to je SMS, dobije mogućnost u svom laboratoriju arbitrirati o kvaliteti ulja svojih konkurenata. “Smatramo to izravnim sukobom interesa i takva kompanija nikako ne može biti neovisna u ocjenjivanju”, rekla je Karninčić. Iako su dobitnici više priznanja, kažu da im je najljepše kad netko koga tek upoznaju kaže: “Trenton, znam, koristim vaše proizvode i odlični su.” Ne ulažu u reklamu i ne stvaraju umjetni imidž tvrtke, tvrdi Lada Karninčić. Proizvod koji je dobio izuzetno puno pohvala, nagrada i priznanja je pašteta od bakalara, bakalar na bijelo, rađen po tradicionalnoj dalmatinskoj recepturi i nositelj je znaka “Hrvatska kvaliteta”. Naravno, tumače, nismo mogli dobiti znak “Izvorno hrvatsko” kad bakalar nije riba iz hrvatskog mora. Međutim, zbog ograničenih proizvodnih kapaciteta gube jer je nemoguće u sadašnjim uvjetima zadovoljiti potražnju. U novom pogonu moći će povećati i proizvodnju slanih inćuna, čiju potražnju s godišnjom preradom od oko 200 tona inćuna također jedva zadovoljavaju. Namjeravaju povećati proizvodnju hladno mariniranih inćuna i proširiti asortiman na nove proizvode za koje kažu da imaju spremne recepture kojim žele oteti zaboravu neke dalmatinske specijalitete. Proizvodnja maslinova ulja već je potpuno automatizirana, ali Trentonu nedostaju veći skladišni kapaciteti jer godišnja proizvodna već doseže 550 tona ulja. Isto se odnosi na stolne masline kojih prodaju oko 450 tona godišnje. Iduće godine Karninčići očekuju zbog recesije pad ili stagnaciju prodaje jer će ona pogoditi turizam što znači da će manja potražnja u sezoni utjecati na prodaju. Očekuje se da će u takvoj situaciji i poticaji gospodarstvu od Ministarstava biti usporeni i ograničeni. Međutim, pod svaku cijenu valjalo bi izbjeći velik rast kamatnih stopa, smatra Lada Karninčić, što bi otežalo razvoj gospodarstva, posebno zdravih tvrtki koje mogu uredno servisirati svoje kredite.

uspjeh u brojevima

Stagnacija u 2009.
Iako Trenton od osnivanja posluje s dobiti i godišnjim prihodom koji je svake godine prosječno bio veći 10%, u 2009. se očekuje stagnacija. Na kraju 2008. Trenton će ostvariti ukupan prihod od oko 35 milijuna kuna za razliku od 4,5 milijuna kuna koliko je polučeno u prvoj godini poslovanja. Dobit se godišnje povećavala proporcionalno rastu prihoda, a u deset godina 68% investicija odnosilo se na nove strojeve i opremu za proizvodnju, a 15% na kupnju zemljišta. U deset godina uloženo je 9,75 milijuna kuna.

Rast izvoza
Trenton je počeo izvoziti 1999. godine kad je ostvareno 300.000 kuna što je tada bilo 6,85% od ukupne proizvodnje. Vrijednost izvoza u 2008. bit će oko pet milijuna kuna što je već udio od 14,3%.

Domaća prodaja
Od ukupne lanjske prodaje vrijedne 31 milijun kuna u Splitu i Dalmaciji realizirano je 12,4 milijuna kuna, u Istri i Rijeci 7,8 milijuna, u ostaloj Hrvatskoj 6,2 milijuna, a 4,7 milijuna kuna bio je izvoz.

Komentirajte prvi

New Report

Close