Kako je Dalekovod privremeno spašen

Autor: Darko Bičak , 24. prosinac 2012. u 16:14
Nakon deblokade računa u Dalekovodu očekuju normalan nastavak poslovanja/M. S./PIX

Nakon donošenja Uredbe o financijskom poslovanju, Fina je odmah odobrila Dalekovodu predstečajnu nagodbu i deblokirala mu račun.

Dalekovodu je odblokiran poslovni račun, a što će im omogućiti normalan nastavak poslovanja i ispunjavanje ugovornih obaveza prema investitorima, dobavljačima i radnicima, izvijestili su iz te tvrtke.

"Nakon višemjesečnih nastojanja rješavanja situacije blokade računa i poteškoća s kojima se Dalekovod suočavao, temeljem Rješenja o predstečajnoj nagodbi, Financijska agencija je 20. prosinca odblokirala račun našeg društva. S obzirom na dugogodišnju prisutnost na domaćem i inozemnom tržištu te povjerenje investitora i dobavljača, u Dalekovodu očekujemo nastavak normalnog poslovanja i daljnju izgradnju odnosa temeljenih na povjerenju i poštovanju", kazao je Matjaž Gorjup, predsjednik Uprave Dalekovoda.Račun Dalekovoda bio je u blokadi od 29. listopada ove godine, a 14. studenog je Fini predan prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe nad Dalekovodom, u kojem stoji da su ukupna dugovanja te tvrtke viša od 1,56 milijardi kuna. Nakon što je Dalekovod dostavio zakonom određene dokumente potrebne za pokretanje postupka, Nagodbeno vijeće Fine je u četvrtak donijelo rješenje o otvaranju postupka predstečajne nagodbe i u njemu odredilo da će se prvo ročište u tom postupku održati 5. veljače 2013. godine. Istodobno je za povjerenika predstečajne nagodbe Fina imenovala Mladena Janiška.

Spas Dalekovodu, a i nekim drugim tvrtkama u problemima, omogućio je ministar Slavko Linić setom novih pravila iz Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi koji su u četvrtak doneSeni Uredbom. Tom će se intervencijom otkloniti prijetnja nenadoknadive štete zbog kritičnog stanja u velikim gospodarskim subjektima, a tvrtke u građevinskom, tekstilnom i drvnom sektoru koje imaju velike financijske probleme, a imaju tržište, mogu odahnuti. Novost je i što se ovlasti Uprava i Nadzornih odbora dužnika praktički u cijelosti stavljaju pod kontrolu imenovanog povjerenika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close