Dalekovod istiskuje Geofoto s tržišta aviosnimanja i izrade karata

Autor: Darko Bičak , 19. srpanj 2012. u 22:00

Dalekovod u drugoj polovici godine širi svoje poslovanje na djelatnosti geodezije i kartografije

Geofoto, zagrebačka tvrtka za geodezijska aviosnimanja i izradu raznih karata, već je neko vrijeme u poslovnim problemima, što bi sada mogao iskoristiti Dalekovod, koji želi ući u taj segment poslovanja. Naime, Dalekovod planira proširiti opseg svojeg poslovanja registracijom dodatnih djelatnosti, poput izrade geodetskih projekata, snimanja te topografskih karata. To stoji u prijedlogu koji je Uprava tvrtke uputila Skupštini društva na odobrenje.

Nisu konkurencija
Glavna Skupština Dalekovoda održat će se 30. kolovoza i očekuje se da će davanje blagoslova za širenje djelatnosti biti samo formalnost. Iz samog Dalekovoda su se na upit Poslovnog dnevnika očitovali da je riječ o usklađivanju već upisanih djelatnosti društva, sukladno članku 9. st. 2. Zakona o obavljanju geodetske djelatnosti. “Dalekovod je registriran za obavljanje geodetske i kartografske djelatnosti pa je ovo usklađenje nužno kako bi se po potrebi mogli obavljati poslovi”, navode u Dalekovodu. Geofoto, jedna od najvažnijih europskih tvrtki za fotogrametrijsko-geoinformatičko-kartografsko-katastarske djelatnosti, velik je igrač sa svjetskim referencijama i više od 130 zaposlenih. Iako je njezin vlasnik Zvonko Biljecki u proteklih dvadesetak godina od tvrtke napravio globalnog lidera, Geofoto se krajem prošle i početkom ove godine našao u ozbiljnim financijskim poteškoćama koje su rezultirale otpuštanjima i višemjesečnim kašnjenjem plaća. Kao glavni razlog za poslovnu krizu Biljecki navodi nekorektne partnere koji su tvrtki dužni više od 40 milijuna kuna za obavljene poslove. U samom Geofotu ne smatraju da će im Dalekovod biti konkurencija. “Dalekovod je ovom registracijom postao samo jedan od 700 pravnih subjekata koliko ih je registrirano za geodeziju u Hrvatskoj. Svojedobno nam ni IGH nije konkurirao svojom registracijom pa neće ni Dalekovod”, kazao je Zvonko Biljecki, vlasnik i direktor Geofota.

Pad tržišta
Biljecki dodaje da su u proteklom razdoblju s Dalekovodom imali manju suradnju, no da zasad nemaju zajedničkih projekata. Potreba za tim uslugama svakako postoji, no zabrinjava podatak da je Geofotu prihod s više od 115 milijuna kuna iz 2008. i 2009. godine lani pao na svega 54 milijuna.Dalekovod svakako jest velik korisnik usluga aviosnimanja i izrade raznih karata, no teško je povjerovati da bi mu se isplatilo osnovati odjel koji bi se time bavio samo za potrebe vlastitog poduzeća. Izlazak na globalno tržište nužan je da bi ta djelatnost bila isplativa.

Komentari (3)
Pogledajte sve

“Dalekovod svakako jest velik korisnik usluga aviosnimanja i izrade raznih karata, no teško je povjerovati da bi mu se isplatilo osnovati odjel koji bi se time bavio samo za potrebe vlastitog poduzeća. Izlazak na globalno tržište nužan je da bi ta djelatnost bila isplativa.”

Velik korisnik ali se nebi isplatilo???
Izlazak na globalno tržište, kao Dalekovod nije izašao na globalno tržište???

U svakom slučaju vjerujem da je to Dalekovodu važno prvenstveno radi potrebe trasiranja dalekovoda.

Tko za nekog kaže da je glup, ustvari govori sam o sebi.

Geofoto je na izdisaju jer nema Sanadera…Dalekovod je ili nasao sigurne linkove prema Vladi ili je ocajan i glup. Vidjet cemo uskoro. Skloniji sam vjerovati da je u pitanju ocaj i glupost.

New Report

Close