Daleki istok i Indija prilika su za domaću drvnu industriju

Kompanija investira i 35 milijuna kuna u kogeneracijsko postrojenje u Drvnom centru Glina

Nakon što je Damir Pašić, predsjednik Uprave drvnoprerađivačke industrije Sherif group sa sjedištem u Zagrebu, samoinicijativno sudjelovao prvi put na Sajmu drva Vietnam wood 2011., odlučio je više obrađivati i ostala, udaljenija tržišta. U Vijetnamu je zaključio unosne poslove izvoza rezane građe s dvadesetak tvrtki, ali smatra da će za hrvatsku drvnu industriju ubuduće biti važna i Indija, Japan, Koreja, a od afričkih zemalja Libija, Maroko i Alžir. Budućnost izvoza vidi i u Kini gdje je Sherif u tri mjeseca ove godine izvezao više od 60 kontejnera bukove i jasenove suhe rezane građe i elemenata.

No, Pašić upozorava na velik problem u Hrvatskoj, a to je nelegalan izvoz trupaca bukve, jasena i čak hrasta što bi se trebalo spriječiti jer tada bi porastao izvoz građe s dodanom vrijednoću. Sherif izvozi gotove elemente za dovratke i vrata i u UAE o čemu Pašić govori: “Na ovim elementima je neto dodana vrijednost često veća nego kod parketa ili namještaja i to su poslovi koji se moraju čuvati. Emiratsko tržište djelomice se oporavilo od krize i upravo smo potpisali ugovore za drugo tromjesečje vrijedne oko milijun dolara”.Posljednjih 15 godina najveće tržište bio im je Egipat gdje su u prva tri ovogodišnja mjeseca izvezli 27.000 kubika građe, što je 40% više nego u istom razdoblju lani. Pašić podsjeća i da su u Egiptu jedina hrvatska tvrtka s trajnim predstavništvom koje prikuplja relevantne informacije o tržištu i kupcima. Njihovo predstavništvo u kojem radi petero ljudi, besplatno je na usluzi svim hrvatskim tvrtkama.Sherif planira ove godine 20% povećati proizvodnju i ostvariti ukupan prihod nešto više od 200 milijuna kuna. Osim osvajanja novih tržišta u Hrvatskoj namjeravaju kupiti ili izjamiti još dvije pilane, a od većih investicija tu su ulaganja od 35 milijuna kuna u kogeneracijsko postrojenje u Drvnom centru Glina.Kažu kako se ozbiljno pripremaju i na probleme u drvnoj industriji koji neće mimoići i njihovu grupaciju.

Procjenjuju da najavljeno poskupljenje trupaca hrasta 15% i ostalih 5% uz više cijene struje i plina, dobar dio poduzetnika iz drvne industrije neće moći ukalkulirati u cijenu koštanja i radit će s gubitkom. Pašić ne misli da je loša i suradnja s Hrvatskim šumama kako se to često zna prezentirati u medijima ili na stručnim skupovima. Sklapanjem desetogodišnjih ugovora čija realizacija je u tijeku, ovi odnosi mogli bi se dugoročno regulirati. Također neprestano se potenciraju cijene i rabati, a važnije je riješiti pravilno sortiranje trupaca ili dozvoliti pilanama kupnju pilanskih trupaca od prve do treće klase, dogovoriti da šumari osiguraju trupce za cijelu godinu, a ne da u prva četiri mjeseca ostvare 80% plana i potom tjeraju pilane na preuzimanje sirovine.Sherif group nastao je iz tvrtke Sherif ex-im u kojoj danas ima 18 zaposlenih. U sastavu grupacije još su Drvni centar i Be-To u Glini (137 zaposlenih), pilana Gorski kotar 1 (21), Luka Raša (7) i predstavništvo u Egiptu (5). Prije pet godina Pašić je zapošljavao 23 djelatnika, a samu tvrtku Sherif ex-im osnovao je s ocem Muratom prije 20 godina. Damirova sestra Dijana Baraković je financijska direktorica, a njezini sinovi Amor i Elmor vode prodaju u EU i centar u Glini. Murat Pašić tvrdi kako rade s kooperantskim tvrtkama koje zapošljavaju gotovo tisuću ljudi koji direktno ovise o njihovom izvozu.

Sirovina

Lažna dilema o izvozu građe
Prema procjeni obitelji Pašić u Hrvatskoj se za namještaj troši 15 posto rezane građe i još oko 35 posto za parket, građevnu stolariju, elemente i sl. Oko 50 posto građe se izvozi u sirovom stanju i kada se to ne bi radilo Pašić misli da bi mnogi propali. U Egipat se izveze do 230.000 kubika građe proizvedene od trupaca druge i treće klase.

Štedljivi proizvođači
“Pilane nisu problem, ali danas nije moguće i nema tko svu sirovinu pretvoriti u namještaj”, kaže Pašić. “Imamo nekoliko tvornica masivnog namještaja i kad bih mogao dao bih im sirovinu po znatno nižim cijenama, a za razliku povećao cijene trupaca ostalima. Proizvođači nameštaja troše vrlo malo građe, redovito imaju pilane i prodaju građu preko izvoznika ili sami izvoze često po znatno nižim cijenama od nas profesionalaca što nam samo stvara probleme na tržištu”.

Komentari (1)
 • pavao
  pavao 13:28 2.5.2012.

  Opet EPP, valjda treba potpisat novi ugovor sa ŠUMARIMA pa da se malo piše o dobrom izvozniku.
  Nisam vidio neke velike planove za organizaciju proizvodnje i zapošljavanje radnika u Hrvatskoj.
  Koliko mi se čini pa ti izvoznici su imali neki drvni klaster sa puno velikih imena i odjednom nema ga više ? ? ?
  Nadalje svi ti veliki domoljubi imaju pune radione kineskih strojeva, a HR strojogradnje i tvornice su završile u stečaju jer nisu platili strojeve i alate koje su kupili na odgodu ! ! !
  Ima negdje i popis dužnika hrvatskim šumama samo ga nesmiju objavit !

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve