Država dokapitalizira Croatia Airlines

Autor: Poslovni.hr , 16. studeni 2012. u 15:44
PXL

Croatia Airlines putem stranica Zagrebačke burze izvijestila je o održavanju izvanredne Glavne skupštine koja će se održati 27. prosinca 2012. godine.

Croatia Airlines objavila je danas poziv na izvanrednu glavnu skupštinu 27. prosinca, a dioničari će na skupštini odlučivati i o dokapitalizaciji unosom prava, odnosno unosom dospjelih potraživanja države u iznosu od 651,9 milijuna kuna u temeljni kapital, u zamjenu za novoizdane redovne dionice.
Povećanje temeljnog kapitala provest će se ulogom u pravima, i to prava potraživanja sukladno ugovoru o ulaganju zaključenom između Republike Hrvatske i Croatia Airlinesa temeljem izdanih i protetestiranih državnih jamstava za iznos od 651,9 milijuna kuna izdavanjem novih 3.259.447 redovitih dionica, nominalnog iznosa 200 kuna svaka, navodi se u pozivu za skupštinu objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Temeljni kapital tako bi s 989,97 milijuna kuna bio povećan na 1,64 milijarde kuna, a država bi dostigla gotovo stopostotni vlasnički udjel u nacionalnom avioprijevozniku.

Nove bi dionice u ime države upisalo i preuzelo Ministarstvo financija, uz isključenje prava upisa svim ostalim dioničarima.

Dioničarima je za skupštinu predložena i izmjena Statuta tvrtke, a njima se uz ostalo u Statut unosi i odredba da je povećanjem temeljnog kapitala ulogom države u pravima i izdavanjem 1.250.000 redovnih dionica VII emisije nominalne vrijednosti 200 kuna, Croatia Airlines od države stekla pravo zahtijevati plaćanje dijela duga koji tvrtka ima prema vjerovnicima, sindikatu banaka predvođenih Bayerische Landesbankom, za nabavku šest zrakoplova tipa Airbus 319/320 u iznosu od 250 milijuna kuna.

Uprava i Nadzorni odbor predlažu i imenovanje ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaš Dončića za predsjednika Glavne skupštine.

Gubitak Croatia Airlinesa u 2011. godini iznosio je 75,8 milijuna kuna, a u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 9,9 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close