Croatia Airlines nema najavu štrajka, piloti tek trebaju odlučiti o njemu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. siječanj 2015. u 15:20
Foto: Borna Filić / Pixsell

Uprava hrvatske zrakoplovne kompanije još nije dobila nikakvu službenu najavu štrajka.

Iako se u medijima najavljuje mogućnost štrajka pilota, kabinskog osoblja i aviomehaničara Croatia Airlinesa (CA), Uprava hrvatske zrakoplovne kompanije još nije dobila nikakvu službenu najavu štrajka, doznaje se u petak u CA-a.

Kolektivni ugovor (KU) za zaposlene u CA-u istekao je 31. prosinca i u tijeku su pregovori o novom KU-u, ali službenih najava štrajka nema, kaže Hinin izvor. Uprava je sindikatima ponudila tekst KU-a na koji se oni trebaju očitovati, što se očekuje početkom sljedećeg tjedna.

Predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota (HSPP) Zoran Bilić kaže da bi odluku o štrajku trebala verificirati skupština HSPP-a koja bi se trebala održati idućeg tjedna.

Imali smo pregovore i neuspjelo mirenje, pa bi na skupštini trebalo verificirati zaključke i potvrditi štrajk, no još postoje izgledi da se s Upravom postigne dogovor, rekao je Bilić.

Ponuda Uprave CA zapravo predstavlja "status quo", tvrdi Bilić, pa se problemi koji postoje još od potpisivanja prošlog KU-a, kao što je pitanje radnog vremena, i dalje ne bi riješili.

Sindikati nude rješenja, ustvrdio je Bilić no nije želio navoditi pojedinosti jer još uvijek postoji dobra šansa da se postigne dogovor, pa bi iznošenje detalja o pregovorima moglo više štetiti nego koristiti.

Ne potenciramo organiziranje štrajka, jer tu nema pobijeđenih ni poraženih, i to nikome to ne treba, poručio je.

Svi sindikati koji sudjeluju u pregovorima međusobno surađuju, pa ako bi piloti krenuli u štrajk svoje bi aktivnosti koordinirali s drugim sindikatima.

Komentirajte prvi

New Report

Close