Corian – materijal izuzetnih mogućnosti za dizajn bez granica

Autor: Poslovni.hr , 19. siječanj 2011. u 22:00

Najveće prednosti toga umjetnog materijala su što je, poput drveta, lako obradiv, a na tržištu se nudi u različitim bojama i uzorcima tako da se može koristiti u bilo kojem dijelu doma

Corian je materijal izuzetnih oblikovnih mogućnosti koji osigurava dizajn prema vašim željama i potrebama prostora. Obrađuje se poput drveta, a na tržištu se nudi u različitim bojama i uzorcima.

Moderni, inovativni i praktični pojedinci, koji traže ispunjavanje dizajnerskih i funkcionalnih uvjeta te lako održavanje, odlučit će se za corian. Ovaj izuzetni materijal svoju primjenu nalazi u opremanju stambenih, javnih i medicinskih prostora. Mogućnosti oblikovanja pružaju priliku izrade namještaja neobičnih oblika, boja i namjena. Corian se sastoji od prirodnih minerala, čistih akrilnih polimera i netoksičnih pigmenata. Boje i uzorci su prisutni kroz cijelu strukturu materijala tako da se ne mogu habati. Izuzetno je trajan i otporan na ogrebotine i udarce. Izvodi se u završnoj mat obradi. Spojevi coriana su neprimjetni pa se u konačnici stvara dojam monolitne plohe. Karakteristike coriana su laka obradivost, mogućnost trodimenzionalnog oblikovanja, trajnost i otpornost, lako održavanje, netoksičnost, neporoznost, neprimjetni spojevi i mogućnost popravljanja. Spojevi se lijepe nevidljivo tako da se duži elementi bez problema izrađuju u više dijelova te u konačnici spajuju u monolitni blok. Rubovi se mogu izvoditi u različitim debljinama i formama kao i sami elementi namještaja. Zbog svoje neporozne strukture na njemu se ne skupljaju plijesni i bakterije. Preporučljiv je za prostore u kojima je potrebno zadovoljiti visoke sanitarno-higijenske kriterije.

Površine od coriana jednostavno se održavaju sredstvima za čišćenje. Osim što je netoksičan, corian pripada skupini antialergijskih materijala i ne ispušta nikakve plinove pri normalnim temperaturama. Zbog toga je izuzetno praktičan za primjenu u medicinskim ustanovama. Corian može biti i proziran. U takvim se izvedbama često koristi za izradu rasvjetnih tijela ili svjetlećih kubusa namještaja u prostoru. Corian se može termički obrađivati i oblikovati pri određenim temperaturama. Time postaje još zanimljiviji i izazovniji dizajnerima i svima onima koji žele iskoristiti gotovo neograničene oblikovne mogućnosti coriana. U opremanju stambenih interijera corian se najčešće koristi u kuhinjama, kupaonicama te za izradu pojedinih elemenata namještaja. Oblicima i bojama stvara individualan i unikatan dizajn prilagođen potrebama i ukusima stanara. Igra corianom započinje kada u potpunosti postanete svjesni njegovih mogućnosti i dobrih karakteristika. Corian je izuzetno dobar za oblikovanje radnih ploča, praonika i oblaganje zidova iznad radnih ploha u kuhinjama.

Monolitni spojevi, neporozna struktura i mogućnost lakog održavanja zadovoljit će sve zahtjeve koje kuhinja, kao prostorija s kompleksnim radnim procesima, postavlja pri opremanju. Corian se, u pravilu, uspješno kombinira s ostalim materijalima. Primjena coriana u kupaonicama bit će pravo zadovoljstvo u funkcionalnom i oblikovnom smislu. Mogućnosti izrade kupaonskih elemenata – od umivaonika do kupaonskih ormarića – pretvaraju kupaonicu u estetski užitak i jedinstven prostor u kome će svaki dio biti u potpunosti iskorišten. Blagovaonice, dnevni boravci ili spavaće sobe idealno će poslužiti za igru corianom u dizajniranju namještaja, uključujući i krevete. U corianu možete izraditi sve što poželite u pravokutnim, zaobljenim ili organskim oblicima. Corian se primjenjuje i u eksterijerima zbog dobre zaštite od vanjskih utjecaja i UV zračenja, lakog održavanja, mogućnosti izrade po mjeri i završne obrade detalja te postojanosti boje.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.

Komentirajte prvi

New Report

Close