Contorte od distributera postaje proizvođač

Autor: Božica Babić , 15. ožujak 2016. u 09:41
Unajmljen je i novi proizvodni prostor/FOTOLIA

Punim kapacitetom novi pogon će proraditi krajem godine, kaže vlasnik Hrvoje Vampovac,

Virovitička tvrtka Contorte, prema najavi vlasnika Hrvoja Vampovca, otvara novu razvojnu fazu u povijesti kompanije (osnovana 2005.) u kojoj će svoju dosadašnju primarnu djelatnost – distribuciju namještaja za nekoliko hrvatskih proizvođača isključivo na inozemna tržišta nadopuniti vlastitom proizvodnjom.

Zbog toga je zakupljen prostor u kojemu se do sada tradicionalno održavao sajam Viroexpo i u koji je ovog ponedjeljka, iznosi Vampovac, već useljen dio postrojenja i zaposlenika. Ukupno ulaganje iznosit će, kaže, oko šest milijuna eura uz projekciju otvaranja najmanje 180 novih radnih mjesta. Investicija će biti financirana iz tri izvora. Dijelom iz strukturnih fondova Europske unije, te od strane Hrvatske banke za obnovu i razvoj, dok će dio biti i vlastita sredstva obitelji Vampovac koja je jedini vlasnik tvrtke. 

Start krajem godine
"Punim kapacitetom novi pogon će proraditi krajem godine," iznosi Vampovac i dodaje kako su planovi terminski skrojeni tako da se projekt tehnološki realizira i započne se s plasmanom proizvoda oko prvog studenoga. Fokusirat će se na masivni namještaj iz punog drva kao kategoriju više cjenovne vrijednosti, no radit će i fronte za nešto jeftiniji asortiman. Ukupna proizvodnja, tvrdi, namijenjena je isključivo za izvoz i to za tržišta Austrije i Njemačke.

"Ta su se tržišta u dosadašnjem poslovanju pokazala kao iznimno poticajna i zahvalna," ističe. Vampovac ne očekuje probleme u opskrbi sa drvnom sirovinom jer, kaže, s Hrvatskim šumama imaju vrlo korektne ugovorne odnose. Novi proizvodni pogon u Virovitici, optimistično najavljuje Vampovac, bit će samo jedan od nekoliko sličnih objekata koje planira pokrenuti tijekom idućih nekoliko godina i to na području dviju susjednih županija, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije. 

Visoki skok prihoda
Cilj je, veli, iskoristiti golemi sirovinski potencijal slavonskih šuma uz povećanje zapošljavanja radi izvoza na zahtjevna europska tržišta koja omogućuju dobar prihod.  Contorte je uz distribuciju namještaja za kućanstva nekoliko hrvatskih tvrtki proteklih godina radio i tzv. lohn poslove za njemačke partnere iznajmljujući kapacitete tvrtki DIK Đurđenovac i A-G Dinas. Prema podacima Bisnodea u 2012. tvrtka je imala devet zaposlenika i 82 milijuna kuna prihoda uz operativnu maržu od 5,4 posto.

U samo dvije godine prihod je gotovo udvostručen, pa je tako za 2014. uz rast na godišnjoj razini od gotovo 41 posto dosegnuo 157 milijuna kuna. Neto dobit za 2014. iznosila je 6,8 milijuna kuna, a tvrtka je brojala 10 zaposlenika. Vampovac podsjeća da su u Virovitičko-podravskoj županiji po ostvarenom prihodu u samom vrhu liste lokalnih poduzetnika, među tri prvoplasirana su. Usto, iznosi, svoj ukupni prihod godinama u cijelosti ostvaruju izvozom na izbirljiva zapadnoeuropska tržišta, što je učinak kojim se može pohvaliti tek mali broj odabranih hrvatskih kompanija.  

Komentirajte prvi

New Report

Close