‘Coning prisvojio novac od nagodbe s Vladom, a mi odradili 50% posla!’

Autor: Poslovni.hr , 28. svibanj 2013. u 12:53
Ilustracija, Zagorje Tehnobeton; Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

‘Ignoriraju nas, a dokaz tome je objava da će Coning novac od nagodbe dati za isplate plaća’.

Radničko vijeće Zagorje – Tehnobeton d.d. i Povjereništvo sindikalne podružnice Zagorje – Tehnobeton d.d. priopćilo je kako je početkom ovog mjeseca Vlada RH donijela je odluku da se s tvrtkom Coning inžernjering d.d. postigne nagodba i isplati dug od 8 milijuna kuna, 'no nagodbom nije osigurano da se s tom isplatom podmiri  i preostalo dugovanje prema tvrtci Zagorje-Tehnobeton d.d., budući da su kao suradnik i ravnopravni partner društva Coning kao glavnog izvođača radova izveli 50% radova na rekonstrukciji i dogradnji bloka Dorđićeva 4-Petrinjska, 18-Trg Nikole Šubića Zrinskog 7-8, a sve za korist Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva vanjskih i europskih poslova'.

Radi ukupnog duga u iznosu od 16 milijuna, pokrenuta je parnica protiv Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a Zagorje-Tehnobeton ima pravo na nepodmirene naknade u visini 50% iznosa koji će biti utvrđen kao nesporan iznos dugovanja Ministarstva prema Coning inženjeringu.

Nastavno na takvu odluku Vlade, Zagorje-Tehnobeton uputilo je zahtjev Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (09.05.2013.) te dopis Državnom odvjetništvu i Ministarstvu financija (16.05.2013.) kako bi osigurali da se kroz nagodbu izravno i tvrtci Zagroje-Tehnobeton isplati pola iznosa duga jer zbog teške situacije u kojoj se nalazi tvrtka Coning, postoji strah da dug prema kooperantu nikad neće biti podmiren već će novac završiti negdje drugdje, kažu iz Zagorje-Tehnobetoa. Sukladno članku 602 Zakona o obveznim odnosima, Ministarstvo je dužno 50% iznosa koji se potražuje u parnici od glavnog izvođača radova Coninga neposredno podmiriti i Zagorje – Tehnobetonu d.d. 

"Na zahtjeve upućene državnim ustanovama, tvrtka Zagorje-Tehnobeton nije dobila nikakav odgovor, sve institucije su se oglušile te sustavno ignoriraju, a dokaz tome je jučerašnja objava u medijima da će Coning novac od nagodbe dati za isplate plaća svojim radnicima", navodi se u priopćenju.

Ovim priopćenjem tvrtka Zagorje-Tehnobeton d.d. javno potražuje od Vlade RH 50% određenog iznosa koji im zakonski pripada jer i u ovoj varaždinskoj tvrtci rade radnici kojima također treba osigurati plaću pa se razlike prema nikome ne bi smjele raditi, te Radničko vijeće i Povjereništvo sindikalne podružnice zahtijevaju da se dio zarađenog novca isplati i radnicima Zagorje-Tehnobetona, poručuju iz te tvrtke.

                 

Komentari (2)
Pogledajte sve

sdp državne službe nakon godinu dana na vlasti shvaća kao privatnu svojinu – ili su kum ili si nisi kum, i nema ničeg dalje do toga.

zakoni, pravila poslovne prakse, moralno postupanje, sve se to može okačiti mačku u rep.

To može rješiti samo Supermen Čačić!!

New Report

Close