Cjelogodišnji program – ‘Green Building Professional’

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2011. u 22:00

Cilj ovog programa je podizanje naraštaja multidisciplinarnih stručnjak u području zelene gradnje, njezina projektiranja i financiranja

Svjetskim istraživanjima dokazano je da energetski učinkovite zgrade, objekti i prostori koji su kreirani, izvedeni i održavani prema principima zelene gradnje tako da vode računa o zdravlju svojih korisnika i njihovoj ugodi u prostoru te imaju i njeguju dalekosežan pogled na neutralan ili čak pozitivan utjecaj na prirodni okoliš i urbanu sredinu u kojoj se nalaze ostvaruju dodatnu vrijednost za sve – investitora, društvo, prirodu i same korisnike. Ti podaci dokazuju da su održivi razvoj i zelena gradnja daleko više od trenda. Radi što skorije primjene promjena u načinu planiranja i gradnje građevinskih projekata u Hrvatskoj te načinu njihova korištenja, a kako bi omogućio edukaciju i profiliranje generacije međunarodno priznatih stručnjaka u Hrvatskoj, Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj, u suradnji s drugim europskim savjetima, ove je jeseni započeo “Green Building Professional” – cjelogodišnji edukacijski program.

Ciljevi programa
Cilj programa je podizati naraštaj multidisciplinarnih stručnjak u području zelene gradnje, njezina projektiranja i financiranja; ekoloških materijala za gradnju, opremanje i obnovu. Također je cilj naučiti procjenu vrijednosti i životnog ciklusa zgrada s obzirom na zelene elemente; oblikovati krajolik, dizajn svjetla, ostvariti uštedu kroz reciklažu i uštedu energije – u cjelini kreirati radni i životni prostor koji će biti zdraviji, ugodniji i produktivniji, a na temelju zelenih principa i održivosti. Program je namijenjen profesionalcima iz različitih relevantnih disciplina uključujući arhitekturu, strojarstvo, ekonomiju, financije, pravo, graditeljstvo, potom vlasnicima zgrada, zakupcima, poslovnim subjektima, investitorima, financijskim institucijama, građevinskim kompanijama, dobavljačima proizvoda i usluga u graditeljstvu, znanstvenicima i studentima. Jednom riječju, svima koji imaju za cilj biti usklađeni s najnovijim trendovima u zelenoj gradnji te korištenju i održavanju prostora koje ima za cilj ostvarenje ušteda, a od polaznika se ne očekuje specijalističko ili tehničko predznanje.

Prepoznati u EU
Polaznici cjelogodišnjeg programa, uz stjecanje međunarodno priznatog certifikata “Green Building Professional”, koji ima svoju prepoznatljivost i vrijednost u svim zemljama, naročito središnje i zapadne Europe, ovim će programom steći znanje kojim će aktivno moći osmišljavati, graditi, voditi, održavati i znati koristiti prostore po zelenim principima. Time će moći ostvarivati niže troškove održavanja i maksimalne uštede energije, aktivirati prostor koji će maksimizirati zadovoljstvo i produktivnost njegovih korisnika, doznati koje materijale i opremu koristiti u gradnji i opremanju kako bi se smanjio ugljični otisak i štetno djelovanje na okoliš i korisnike objekta, naučiti kako ocijeniti i procijeniti zeleni potencijal zgrade ili prostora, doznati više o pravnom okviru i regulativi vezanoj za zelenu gradnju, upoznati specifičnosti i sličnosti međunarodnih sustava certificiranja zelenih zgrada – LEED®, BREEAM te DGNB, uvidjeti mogućnosti i prednosti iskorištenja prirodnih resursa poput sunčeve energije i svjetla, doznati na koji način tijekom korištenja prostora prakticirati i promicati ekološke principe ponašanja te još mnogo toga. “Green Building Professional” je cjelogodišnji edukacijski program koji se sastoji od 8 obveznih i 6 izbornih modula. Za dobivanje certifikata “Green Building Professional” polaznici će morati proći osam obaveznih i dva izborna modula te proći završni ispit nakon završetka programa. U program će biti moguće uključiti se u bilo kojem trenutku provedbe edukacije, a pravo na polaganje ispita polaznici će imati tijekom razdoblja od tri godine od upisa u program.

Cjelogodišnja edukacija
Do kraja ove godine realizirat će se tri od 14 edukativnih modula, i to: Creating & Managing Greener Workspaces – 28. listopada, Sustainable Materials & Resources – 18. studenoga i Green Design Principles – 16. prosinca. Program će provoditi ugledni strani predavači na engleskom jeziku, a bit će osiguran i simultani prijevod na hrvatski jezik. Popis svih modula u sklopu “Green Building Professional” cjelogodišnjega edukacijskog programa te uvjete upisa, pohađanja te polaganja ispita za certifikat “Green Building Professional” potražite na www.gbccroatia.org.

Vedrana Likan, direktorica zagrebačkog ureda Colliers Internationala

O organizatoru

Savjet za zelenu gradnju
Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj osnovan je u ljeto 2009. sa svrhom poticanja i provođenja promjena u načinu planiranja i gradnje građevinskih projekata u hrvatskoj i načina njihova korištenja radi održivosti, a uzimajući u obzir usklađenje interesa onih koji koriste objekte, očuvanosti okoliša, društvene odgovornosti i ekonomske isplativosti. Ključni cilj Savjeta je voditi transformaciju hrvatskog tržišta graditeljstva i nekretnina prema održivosti promovirajući programe zelene gradnje i tehnologije, kao i integraciju dostupnih i stečenih znanja, iskustva i spoznaja o zelenoj gradnji u projektiranje i dizajn, izvođenje i funkcioniranje građevina u Hrvatskoj. Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj okuplja 50-ak članova, mahom vodeće tvrtke u projektiranju, proizvodnji građevinskog materijala i opreme, financiranju i izvođenju građevinskih projekata, tvrtke specijalizirane za tehnologiju energetske učinkovitosti, alternativnih izvora energije, udruge, obrazovne institucije, banke, veleposlanstva, gospodarske komore, savjetnike i arhitekte.

Komentirajte prvi

New Report

Close