C.I.O.S. grupa: Maksimalno recikliranje!

Autor: Sponzorirani članak , 19. veljača 2014. u 10:53
Sjedište C.I.O.S. Grupe u Zagrebu

C.I.O.S. grupa u regiji godišnje obrađuje oko 1.100 tisuća tona metalnog i drugog otpada.

U dvadeset godina poslovanja, C.I.O.S. grupa je svoje razvojne koncepcije gradila na temelju najboljih iskustava većinskog vlasnika, njemačke Scholz grupe koja se svrstava u top pet svjetskih kompanija u području recikliranja čeličnog i metalnog otpada.

C.I.O.S. upravlja povezanim društvima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i Kosovu, te odnedavno i u Sloveniji.

Članice C.I.O.S. grupe svoje poslovne aktivnosti provode na više od 80 lokacija jedinstvene mreže reciklažnih centara u regiji u kojima je zaposleno ukupno 2000 djelatnika. C.I.O.S. grupa godišnje obrađuje oko 1.100 tisuća tona metalnog i drugog otpada.

U prethodnim godinama uložena su značajna sredstva u izgradnju jedinstvene mreže reciklažnih centara, u razvoj i zapošljavanje kvalitetnih kadrova te u instaliranje najsuvremenije opreme za obradu metalnog otpada i gospodarenje otpadom, s ciljem povećanja efikasnosti obrade metalnog otpada i dobivanja veće količine sekundarnih sirovina.  Iz tog razloga, promjene koje su u segmentu gospodarenja otpadom nastupile ulaskom Hrvatske u EU C.I.O.S. grupi ne predstavljaju nikakav problem, nego donose komparativne prednosti.

Upravo primjena EU direktiva i, posljedično, promjena nacionalne regulative u raznim segmentima gospodarenja otpadom, donijela je nove zahtjeve pred Republiku Hrvatsku, u čemu je C.I.O.S. grupa prepoznala tržišni potencijal i svoju poduzetničku priliku. 

OSIGURANO 95%-TNO RECIKLIRANJE OTPADNIH VOZILA 

Obrada otpadnih vozila započinje u članici grupe CE-ZA-R Centar za reciklažu. Nakon izdvajanja opasnih komponenti automobila u kontroliranim uvjetima, kao što su primjerice akumulatori, tekućine, maziva i plinski spremnici, koji se zbrinjavaju na ekološki siguran i propisan način, skidaju se i plastični, gumeni i stakleni dijelovi automobila koji se koriste u drugim procesima recikliranja i proizvodnje. Metalne komponente automobila dalje se obrađuju i pretvaraju u sekundarne sirovine, odnosno sekundarni čelik. Time je postignut stupanj recikliranja otpadnih vozila od oko 75%.

Preostalih 25% materijala iz recikliranja vozila, takozvana otpadna frakcija, mješavina je različitih materijala – obojenih metala, nehrđajućeg čelika, kablova, gorivog dijela otpada (tkanine, polimeri, drvo), polimera, minerala i inertne frakcije (kamen, beton i zemlja u najsitnijim česticama).  Do nedavno je ova otpadna frakcija završavala na odlagalištima kao neupotrebljiv otpad jer nisu postojale tehnologije za njenu daljnju obradu. Značajan iskorak u oporabi i recikliranju ovog materijala napravljen je izgradnjom novog postrojenja u članici C.I.O.S. grupe, tvrtki DEPOS, lociranoj u Sisku, gdje je instalirana tehnološki inovativna linija za mehaničku obradu otpadnih frakcija otpada. Kapacitet postrojenja je obrada 100 tona materijala dnevno.

Proces obrade otpadnih frakcija preostalih nakon primarne obrade otpadnih vozila u CE-ZA-R-u, u postrojenju u Sisku se dalje nastavlja finim usitnjavanjem i sortiranjem. Na taj se način iz otpadne frakcije izdvajaju minerali i metali, čime je tim materijalima vraćena uporabna vrijednost za nove proizvodne cikluse. U DEPOS-u se iz otpadne frakcije izdvajaju i polimeri te goriva frakcija otpada, takozvani RDF, koji se dalje mogu iskoristiti kao sirovina za recikliranje te kao visoko kvalitetno alternativno gorivo za cementnu industriju i energetska postrojenja. Preostala interna frakcija ekološki je sigurna za odlaganje na odlagalištima, a može  se koristiti i kao građevinski materijal za nasipavanje ili prekrivni sloj na odlagalištima otpada.

Bitno je napomenuti da se primjenjuje suhi postupak obrade koji je ekološki prihvatljiviji od procesa flotacije koji generiraju otpadni mulj. DEPOS-ov inovativni proces recikliranja otpadnih frakcija prilagođen je specifičnostima otpadne frakcije koja nastaje u procesima recikliranja u C.I.O.S. grupi te hrvatskom tržištu i regulativi. Postrojenje su u potpunosti osmislili inženjeri C.I.O.S. grupe i smatra se vrhuncem tehnološkog dostignuća u djelatnosti recikliranja otpada u Hrvatskoj i u široj regiji; ovakva postrojenja rijetkost su i na području Europske unije.

Puštanjem u pogon inovativne tehnološke linije DEPOS postiže se recikliranje, odnosno ponovna oporaba i uporaba više od 95% prosječne mase otpadnih vozila, što je i obveza Republike Hrvatske preuzeta iz EU direktiva i stoga definirana i lokalnom regulativom.

 


Postrojenje DEPOS Sisak


Postrojenje DEPOS Sisak, linija za separaciju

Realizacijom ovog projekta C.I.O.S. grupa je dokazala da stoji uz bok najboljih svjetskih kompanija kad je u pitanju razvoj modernih, zelenih tehnologija. Time je C.I.O.S. grupa ostvarila dodanu vrijednost za svoje poslovanje, ali i osigurala ispunjenje nacionalnih ciljeva RH vezanih uz postotak recikliranja otpadnih vozila.

 OSTVAREN  INTEGRALNI SUSTAV SAKUPLJANJA I ZBRINJAVANJA KOMUNALNOG OTPADA

 U gospodarenju komunalnim otpadom, Republika Hrvatska je pristupanjem EU preuzela ciljeve kojima se u točno definiranim rokovima mora smanjiti količina biorazgradivog komunalnog otpada koji se smije odlagati na odlagališta, u realizaciji kojih ciljeva Hrvatska kasni. To nije dosad nezabilježen problem u Europi, i druge su države članice nakon pristupanja EU imale problema s realizacijom ciljeva i trebale su period prilagodbe.

 C.I.O.S. grupa je u 2013. godini napravila strateški iskorak u komunalni otpad, kroz akviziciju većinskog paketa društva specijaliziranog za sakupljanje i odvoz komunalnog otpada, Eko-flor plus d.o.o. koje temeljem sklopljenih koncesijskih ugovora obavlja usluge sakupljanja i odvoza komunalnog otpada u više od 50,000 domaćinstava u Hrvatskoj, i kroz akviziciju jedinog postrojenja za mehaničku i biološku obradu otpada u RH, koje djeluje u sklopu društva Održivi razvoj d.o.o.

 Postrojenje u sustavu članice C.I.O.S. grupe Održivi razvoj radi na principu obrade komunalnog i neopasnog industrijskog otpada mehaničkom obradom i biološkom obradom. Procesima obrade upravlja se računalno, a otpad se obrađuje suvremenom opremom. Postrojenje za mehaničku i biološku obradu otpada ima moderne sustave zaštite, a posebna je pozornost usmjerena na zaštitu od požara. Kapacitet postrojenja je obrada 97 tona otpada dnevno.

 


Postrojenje za Mehaničku i biološku obradu otpada, Varaždin


Postrojenje za Mehaničku i biološku obradu otpada


Postrojenje za Mehaničku i biološku obradu otpada

Tijekom biološke obrade postupkom aerobnog bio sušenja smanjuje se volumen i masa otpada, te se stabilizira biološki razgradivi dio otpada. Otpad se u posebnom dijelu postrojenja isušuje, a voda se ocijedi. Čitavo postrojenje je pod podtlakom, da neugodni mirisi ne mogu izlaziti izvan postrojenja. Zrak koji se ispušta prolazi kroz 3700 kubika prirodnog filtra od drvene sječke crnogorice, koja raste na više od 1000 metara nadmorske visine.

Otpad se nakon biološke obrade podvrgava mehaničkoj obradi. Sustav strojeva otpad melje, usitnjuje i odvajaju se korisne komponente. Rezultat mehaničke obrade su izdvojene sekundarne sirovine – papir, plastika, magnetni metali, aluminij, bio stabilat te kvalitetno gorivo iz otpada, takozvani SRF, pogodan za korištenje kao alternativno gorivo u cementnoj industriji i energetskim postrojenjima.

 Sve što je korisno pretvara se u novu sirovinu ili reciklabilne materijale.  Nastale sekundarne sirovine, primjerice metali, obrađuju dalje se u C.I.O.S. grupi ili se koriste u novim procesima recikliranja i proizvodnje. Neiskoristivog  otpada, kamena i keramike, ostane vrlo malo i  takav otpad je inertan, tako da nije opasan i može se ekološki sigurno odložiti, a primjenjiv je za korištenje kao građevinski materijal za nasipavanje ili prekrivni sloj na odlagalištima.

 C.I.O.S. grupa je tako trenutačno jedina u Hrvatskoj razvila integralni sustav sakupljanja i recikliranja komunalnog otpada u skladu s EU direktivama i nacionalnom regulativom, čime na svojoj razini doprinosi izbjegavanju mogućih sankcija koje Hrvatska može imati radi kašnjenja u realizaciji ciljeva koji se odnose na aktualno pitanje smanjenja količine odloženog biorazgradivog otpada.

 „WASTE TO ENERGY“ KONCEPT

Na tragu kontinuiranog usmjerenja u povećavanje efikasnosti oporabe otpada, s ciljem dobivanja što veće količine sekundarnih sirovina uz zadovoljavanje najviših standarda zaštite okoliša, daljnji razvojni planovi C.I.O.S. grupe vezani su uz izgradnju energetskog postrojenja u Sisku, za proizvodnju električne i toplinske energije, u kojem bi se materijali nastali u procesima recikliranja unutar grupe upotrebljavali za proizvodnju toplinske i električne energije, čime bi se dodatno iskoristila vrijednost materijala koji se mogu energetski oporabiti.

 Planovi su usmjereni su i na daljnji razvoj mreže suvremenih postrojenja za biološku i/ili mehaničku obradu komunalnog otpada, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. 

 Primjenom modernih tehnologija C.I.O.S grupa reciklira otpad i izdvaja sirovine s vrijednim svojstvima, a samo minimalni ostatak – inertan otpad, koji je u potpunosti siguran za okoliš, može biti odložen na odlagalištima ili može biti korišten kao građevinski materijal ili prekrivni sloj na odlagalištima. Time se Republika Hrvatska približava ispunjavanju standarda zadanih europskim direktivama.

New Report

Close