Cilj Hrvatske dosegnuti 75 posto prosječnog BDP-a EU

Autor: Ksenija Kale , 07. studeni 2011. u 22:00

Richard Masa, šef odjela Delegacije EU u Hrvatskoj, naglasio je kako su provedbe ove dvije komponente IPA programa priprema za strukturne fondove EU

Cilj je da hrvatski BDP dosegne 75 posto, a zatim i 90 posto prosječnog BDP-a zemalja EU kako bi i Hrvatska doprinosila u fondove EU“, istaknula je Ivana Maletić, državna tajnica u Ministarstvu financija na jučer održanoj konferenciji ”IPA 3,4 sad”.

Iako je konferenciju organiziralo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, a trebao ju je otvoriti ministar gospodarstva Đuro Popijač, on se na kraju nije pojavio, pravdajući se drugim obvezama. Ipak, konferenciji, na kojoj je bilo riječi o postignutim rezultatima u Operativnim programima za regionalnu konkurentnost IPA III c i Operativnom programu za razvoj ljudskih potencijala IPA IV, uz Ivanu Maletić nazočili su Richard Masa, šef odjela u Delegaciji Europske unije u Hrvatskoj, Jozo Sarač, državni tajnik iz Ministarstva gospodarstva, te državni tajnik Hrvoje Dolenec iz Središnjega državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU (SDURF). Maletić je podsjetila da pretpristupne programe namijenjene pripremi za ulazak u EU Hrvatska koristi od 2004., a trenutno koristimo sredstva iz programa IPA. Istaknula je da su ti programi namijenjeni jačanju institucija i pripremi za kohezijsku politiku EU. Kazala je da je namjera kohezijske politike da država ojača politički i administrativno, ali i da postane toliko snažna da doprinosi europskome proračunu. Slične ocjene iznio je i Richard Masa, šef odjela u Delegaciji EU u Hrvatskoj, rekavši da su te dvije komponente IPA-e priprema i vježba Hrvatskoj za strukturne fondove.

Marija Rajaković i Katarina Ivanković-Knežević, ravnateljice u Ministarstvu gospodarstva, predstavile su Operativni program za regionalnu konkurentnost i Operativni program za razvoj ljudskih potencijala, a prezentirani su i neki od uspješnih projekata provođenih unutar ta dva operativna programa. Među njima se izdvajaju projekti razvoja turističkog proizvoda “Eko-etno centar Adica”, projekt grada Iloka “Centar za posjetitelje Srijem” te projekt Memorijalnog centra “Faust Vrančić”.

IPA 4

Razvoj ljudskih potencijala
Financijska alokacija koju je Europska komisija namijenila Hrvatskoj kroz Operativni program Razvoj ljudskih potencijala za provedbu IV. komponente Instrumenta pretpristupne pomoći IPA iznosi 82 milijuna eura za razdoblje od 2007.-2011. U Hrvatskoj se trenutno provodi 157 projekata koji su dodjelom bespovratnih sredstava financirani kroz IV. komponentu IPA-e. Za ovu godinu je planirana objava devet natječaja za bespovratna sredstva od 21,38 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close