Cijena energije ovisi o sigurnost i kvaliteti

Autor: Goran Granić , 17. veljača 2010. u 22:00

Pri planiranju sustava valja razmišljati o svemu: od terorizma preko ratova do političkih napetosti

Hrvatska, kao i Europska unija, ovisi o uvozu energije i nije moguće osigurati energetsku neovisnost. Stoga sigurnost opskrbe ne podrazumijeva isključivo energetsku samodostatnost, tj. neovisnost o uvozu, već je cilj svesti rizike koji su vezani za ovisnost o uvozu na najmanju moguću mjeru. Moguće je smanjiti ugroženost sigurnosti opskrbe mjerama nacionalne politike, kao i usklađene i efikasnije politike Europske unije. Mnogi koraci u tom pravcu mogu biti u suprotnosti s postulatima otvorenog tržišta.

Sigurnost i kvaliteta
Zato je danas pred energetskim sektorom vrlo složen zadatak kako procijeniti i osigurati sigurnost opskrbe potrošača potrebnim oblicima energije u liberaliziranim i dereguliranim tržišnim uvjetima, uzimajući u obzir globalnu, regionalnu i lokalnu razinu. Sve veće korištenje obnovljivih izvora dodatno je povećalo tehnološke zahtjeve na energetski sustav, jer je osim tehnoloških problema potrebno kompenzirati i oscilacije u proizvodnji obnovljivih izvora koje ovise o klimatskim značajkama. Polazeći od interesa kupaca energije da sigurnost i kvaliteta opskrbe znače mogućnost kupnje ugovorenih količina energije u dogovorenom vremenskom razdoblju, odgovarajuće kvalitete i uz razumnu cijenu, potrebno je u lancu odgovornosti sudionika otvorenog tržišta smanjiti rizike i osigurati dovoljne kapacitete za sigurnu i kvalitetnu opskrbu energijom. Pokretanjem otvorenog tržišta za sve energente i oblike energije, problem sigurnosti dobio je dodatnu dimenziju složenosti, ali su time povećana i prava kupca. U planiranju energetskog sustava potrebno je prepoznati utjecajne čimbenike na sigurnost s kojima treba računati te čiji utjecaj treba kompenzirati. U utjecajne čimbenike svakako treba ubrojiti: političke sukobe, ratove i terorističke napade, tehnološke incidente, prirodne katastrofe, cijenu energije, povezanost transportnih i prijenosnih mreža, izgradnju skladišta, izgradnju kapaciteta za proizvodnju i transformaciju energije, raspoložive količine energije za trgovanje te stanje ponude i potražnje energije u okruženju koje utječe na njezine tokove i energetske bilance zemlje.

Energetska infrastruktura
Sigurnost i kvaliteta opskrbe znače izgradnju više kapaciteta za proizvodnju i transformaciju energije, više dobavnih pravaca, transportnih i prijenosnih kapaciteta te skladišta, nego što bi to bilo potrebno da tih utjecajnih čimbenika nema. U troškovnom smislu to znači da cijena energije ovisi o indeksu sigurnosti i kvaliteti isporučene energije (veća sigurnost i kvaliteta podrazumijevaju višu cijenu). Sigurnost opskrbe moguće je osigurati pravodobnom izgradnjom energetske infrastrukture, prema specifičnostima pojedinog energenta ili oblika energije. (Završni nastavak čitajte u ponedjeljak.)

* Autor je ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar i član Redakcijskog savjeta Poslovnog dnevnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close