CERP odlučio na burzi zaštititi male dioničare Peveca

Autor: Tomislav Pili , 15. svibanj 2016. u 22:01
Foto: Željko Mršić / Pixsell

Državna institucija traži uvrštenje dionica na uređeno tržište Zagrebačke burze.

Dionice Peveca uvrstiti će se na uređeno tržište Zagrebačke burze kako bi mali dioničari mogli dobiti ponudu za preuzimanje ako potencijalni investitor pokuša kupiti tu trgovačku kuću, ocjenjuju financijski analitičari. Pevec je u petak na Zagrebačkoj burzi izvijestio da je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) poslao 6. svibnja prijedlog za dopunu dnevnog reda skupštine dioničara koja će se 1. lipnja održati u Bjelovaru.

CERP traži da se na skupštini usvoji prijedlog o uvrštavanju 1,3 milijuna dionica Peveca na uređeno tržište burze. U obrazloženju je CERP − inače najveći dioničar s 12 posto udjela − naveo kako je dionice potrebno uvrstiti “radi zaštite malih dioničara” jer se na taj način “omogućava svim dioničarima trgovanje pod istim uvjetima”.

Podsjetimo, dionicama Peveca trenutno se trguje na Multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP). Kako u neslužbenom razgovoru pojašnjavaju financijski analitičari, ako neki iulagač kupi više od 25% dionica kojima se trguje na MTP-u, nije obvezan objaviti ponudu za preuzimanje dionica i malih dioničara. No, obveza postoji ako je izdavatelj na uređenom tržištu, pa se tu možda krije CERP-ov motiv.

Na upit Poslovnog dnevnika je li to bio cilj, iz CERP-a odgovaraju kako su dionice Peveca dodijeljene ratnim vojnim invalidima i članovima obitelji smrtno stradaloga, odnosno zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja te je to razlog za prijedlog o uvrštenju na uređeno tržište.

Komentirajte prvi

New Report

Close