CEPP najave

Autor: Poslovni.hr , 01. lipanj 2011. u 22:00

FP7 Fit for Health
Povezivanje malih i srednjih tvrtki i akademske zajednice

U organizaciji HUP CEPP-a 23. svibnja 2011. u Zagrebu je uspješno organiziran Forum za mala i srednja poduzeća projekta FP7 Fit for Health. Forum je okupio 30 sudionika: predstavnike tvrtki proizvođača iz farmaceutske industrije i medicinske opreme, istraživačkih centara, tvrtki iz projektnog menadžmenta i konzaltinga, zaštite intelektualnog vlasništva, predstavnike akademske zajednice i istraživačko-razvojnih instituta – Instituta “Ruđer Bošković”, Instituta za antropologiju, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije te Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Cilj foruma je bio informirati sudionike o mogućnostima FP7 programa i nadolazećim natječajima u srpnju 2011. godine. Mala i srednja poduzeća često nude visoku kvalitetu, no nedostaje im konkretnoga znanja o mogućnostima financiranja iz FP7 programa. Stoga im je potrebna prilagođena potpora i mogućnost da prikupe i razmijene informacije te ostvare konkretnu suradnju na programu FP7 s akademskom zajednicom. Glavne teme foruma bile su razmjena iskustava sa sudionicima koji su uspješno aplicirali i dobili projekte na FP7 natječajima tematike “Health” te upoznavanje s prioritetima nadolazećih natječaja. Poseban naglasak stavljen je na pitanja vezana uz komercijalizaciju projektnih rezultata i zaštitu intelektualnog vlasništva. Pruženi su brojni praktični savjeti o planiranju projekata, izgradnji konzorcija kao i konkretni primjeri provedenih projekata. Predstavljeni su i ciljevi HUP – Udruge proizvođača lijekova. Istaknut je cilj i potreba čvršćeg povezivanja poslovnog i akademskog sektora radi povećanja udjela u FP7 programima, a ovaj projekt upravo je idealna platforma za generiranje potencijalnih zajedničkih projekata u području “Health”. Svi sudionici foruma pozvani su na daljnju suradnju kao i na sudjelovanje u Info danu i Partnering eventu u Bruxellesu od 9. do 10. lipnja 2011. godine. http://ec.europa.eu/research/health/events-05_en.html.
Zainteresirani poslovni subjekti i istraživači u području biotehnologije, medicinskih tehnologija i farmaceutske industrije više informacija o projektu mogu dobiti na tel. 01/4897-563 ili mail: cepp@hup.hr.

Održan trening za CIP ekoinovacije
Od 26. do 27. svibnja u HUP-u je održan trening za pisanje projektnih prijedloga u povodu otvorenog natječaja ECO-INNOVATION – CALL FOR PROPOSALS 2011, FIRST APPLICATION AND MARKET REPLICATION PROJECTS, CIP-EIP-ECO-INNOVATION-2011. Trening je uspješno završilo deset polaznika, obrađene su programske komponente prioriteti natječaja, sustav prijave na natječaj ekoinovacije te mogućnosti za hrvatske korisnike, strukturiranje projekta kroz radne pakete i proračun uz rad u grupama i primjeri uspješno apliciranih projekata.

Potpora znanosti i inovacijama i konkurentnosti hrvatskih malih poduzeća – dodjela nepovratnih sredstava za 2011. iz IPA komponente III c

Potpora će se osigurati kroz dvije grant-sheme:
(a) Investicijski fond za znanost inovacije
Ciljevi: omogućiti učinkovitost domaćih politika kako bi se komercijalizirali rezultati istraživanja i razvoja radi stvaranja produktivnog okoliša u kojem kapaciteti inovacija mogu rasti i razvijati se. To će se postići izgradnjom tehnoloških transfera i kapaciteta komercijalizacije, institucija visokog obrazovanja i javnih istraživačkih organizacija. Cilj je pridonijeti održivom regionalnom razvoju i konkurentnosti u industrijskim sektorima s velikim dodatnim vrijednostima u gospodarstvu te na znanju utemeljenim malim i srednjim tvrtkama.

(b) Podrška za povećanje konkurentnosti hrvatskoga malog i srednjeg poduzetništva (MSP)
Ciljevi: osigurati da hrvatska poduzeća ostanu konkurentna na jedinstvenom i globalnom tržištu. Hrvatske tvrtke moraju ulagati u nove procese i nove tehnologije, uključujući zelenu tehnologiju i projekte energetske učinkovitosti. Potrebno je ulagati i u ICT razvoj implementacije te razvoj novih proizvoda, uključujući ispitivanje i certificiranje. Tako će se osigurati njihova usklađenost s međunarodnim standardima kvalitete. Aktivnosti će ojačati konkurentnost hrvatskih malih i srednjih poduzeća uvođenjem međunarodnih ekostandarda i tehnologija energetske učinkovitosti u proizvodne procese i primjenom najbolje prakse i uspješnih poslovnih modela kako bi se lakše razvili novi i konkurentni proizvodi.

Uvjeti prihvatljivosti
(a) Investicijski fond za znanost i inovacije – aktivnosti se moraju provesti u Hrvatskoj. Podnositelji zahtjeva bit će javne institucije visokog obrazovanja i javne istraživačke organizacije.
(b) Podrška za povećanje konkurentnosti hrvatskoga malog i srednjeg poduzetništva –

Podnositelji zahtjeva će biti mala i srednja poduzeća.
Kriteriji odabira i dodjele – evaluacija će se provoditi u skladu s procedurama navedenim u praktičnom vodiču za procedure ugovaranja za vanjske aktivnosti EU.

Maksimalna stopa financiranja Europske unije – u obje grant-sheme stopa IPA financiranja će maksimalno iznositi 85%.

Raspisivanje poziva za dostavu prijedloga
(a) Investicijski fond za znanost i inovacije: drugi poziv za prijavu projekata očekuje se u drugom tromjesečju 2011.
(b) Podrška za povećanje konkurentnosti hrvatskoga malog i srednjeg poduzetništva u trećem tromjesečju 2011.

Indikativni iznos poziva na dostavu prijedloga
(a) Investicijski fond za znanost i inovacije
Sveukupni indikativni iznos na raspolaganju za poziv za dostavu prijedloga projekata je 6,700.000 eura.
(b) Podrška za povećanje konkurentnosti hrvatskoga malog i srednjeg poduzetništva je 3,000.000 eura (visina pojedinačnih potpora bit će od 50.000 eura do 200.000 eura).

HUP CEPP će organizirati informativne radionice za mala i srednja poduzeća o pripremi projekata i pružiti savjetodavnu podršku članovima nakon izlaska natječaja, o čemu će se članstvo pravodobno obavijestiti.

FP7 informativni dan za područja Energije i Okoliša
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa 14. lipnja 2011. u Zagrebu organizira Informativni dan za područja energije i okoliša. Teme info dana su programi FP7 i hrvatsko sudjelovanja u područjima Energije i Okoliša, najava i pregled natječaja iz područja Energije i Okoliša s primjerima projekata iz FP7 područja, iskustva evaluatora u FP7, podrška NCP-a i praktični savjeti. Kontakt: Marina Penić-Levada, NCP za Energiju, Okoliš i Ideje, tel. 01/4594-347, mail: marina.peniclevada@mzos.hr. Prijave se zaprimaju do 10. 6. 2011.

Komentirajte prvi

New Report

Close