CA: Prepolovili gubitak na 38,8 milijuna kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 29. srpanj 2014. u 22:00
Prevezli 801.288 putnika, 1% manje nego u istom lanjskom razdoblju/I. Ivanović/PIXSELL

Veći promet uz mali pad broja putnika.

Zagreb Neto gubitak Croatia Airlinesa u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 38,8 milijuna kuna, što je 52 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

U tom razdoblju, koje je, ističu u Croatia Airlinesu, zbog izrazite sezonalnosti poslovanja uvijek poslovno slabiji dio godine ostvarili su rast ukupna prometa te neznatan pad broja prevezenih putnika. Nalet je na godišnjoj razini povećan za dva posto, dok je broj letova veći za tri posto. Prevezeno je 801.288 putnika, što je jedan posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom je u domaćem redovnom prometu broj putnika pao za tri posto, dok se u međunarodnom redovnom prometu zadržao na razini istog razdoblja prošle godine.

Prodaja na domaćem tržištu smanjena je za 21 posto, što u Croatia Airlinesu tumače ekonomskom krizom. To potvrđuje i pad broja hrvatskih državljana u međunarodnom putničkom prometu u prvih pet mjeseci za 13,5 posto, na 45 tisuća, u odnosu na isto lanjsko razdoblje.Što se tiče inozemne prodaje, ona je u padu za 14 posto, a u izvještaju se kao razlog tome navodi pad prodaje na tržištu Amerike i Australije te na tržištima pojedinih europskih zemalja. Croatia Airlines ima 975 djelatnika, što je 6,3 posto manje u odnosu na broj zaposlenih na kraju 2013. U floti ima 12 zrakoplova – šest Airbusa, od kojih je jedan u operativnom najmu, te šest zrakoplova Q400 u operativnom najmu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close