Budućnost prometne zajednice u regiji

Autor: Poslovni.hr , 28. travanj 2010. u 22:00

Održan 7. sastanak savjetodavnog odbora EU-Hrvatska

U Bruxellesu je 8. travnja 2010 održan 7. sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora EU-Hrvatska. Tom prilikom su predstavnici hrvatskih poslodavaca, sindikata i organizacija civilnog društva i predstavnici Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) razgovarali o stanju pristupnih pregovora između EU i Hrvatske, prometnoj politici na Zapadnom Balkanu te ekonomskim i socijalnim pravima kako iz perspektive EU tako i iz perspektive Hrvatske.O stanju pristupnih pregovora govorili su Henrik Bendixen, zamjenik voditelja Jedinice za Hrvatsku u Općoj upravi za proširenje Europske komisije te njegova Ekselencija Branko Baričević, voditelj Misije Republike Hrvatske pri EU. I Bendixen i Baričević naglasili su napredak Hrvatske u pristupnim pregovorima te kako se nadaju da će isti u skoro vrijeme biti dovršeni.

Brz ulazak u EU
Baričević je nadalje istaknuo kako Vlada RH čini sve da do ulaska Hrvatske u EU dođe što prije te je najavio kako potpisivanje Ugovora o pristupanju očekuje početkom slijedeće godine. U raspravi o pristupnim pregovorima između EU i Hrvatske članovi su pozdravili značajan napredak koji je postignut od zadnjeg sastanka ZSO-a sredinom listopada 2009. godine zahvaljujući otvaranju dva nova poglavlja i privremenom zatvaranju pet poglavlja. Članovi su osobito zadovoljni zbog činjenice da se među posljednjim privremeno zatvorenim poglavljima nalaze i poglavlja o socijalnoj politici i zapošljavanju, te o zaštiti potrošača i zdravlja, budući da je riječ o područjima pravne stečevine (acquis communautaire) od osobite važnosti za međusobno razumijevanje i korisnu razmjenu iskustava između hrvatskih i EU organizacija civilnog društva. Članovi ZSO-a naglasili su kako je potrebno da Vlada Republike Hrvatske uloži dodatne napore na području reforme javne uprave i pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao i u daljnjim aktivnostima na polju gospodarske reforme. Nakon što je Zoltvány iz slovačke udruge poslodavaca predstavio mišljenje EGSO-a o prometnoj politici na zapadnom Balkanu, sudionici su istaknuli važnost budućeg ugovora o osnivanju Prometne zajednice između Europske unije i zemalja Zapadnog Balkana. Još jednom su naglasili da će provedba tog ugovora dovesti do daljnjih reformi hrvatskog nacionalnog prometnog sektora te do njegovog značajnog restrukturiranja. Istaknuli su velike mogućnosti koje će regionalni socijalni forum pružiti nakon njegova uključivanja u institucionalni okvir buduće Prometne zajednice.

Savjetodavne skupine
Pozvali su Vladu Republike Hrvatske da osnuje odgovarajuće savjetodavne radne skupine sa socijalnim partnerima i ostalim organizacijama civilnog društva radi pomnog praćenja aktualnog i budućeg razvoja događanja u prometnom sektoru. Sudionici su se složili o potrebi za snažnijom kohezijom između budućeg programa TEN-T – Transeuropskih prometnih mreža na razini EU – i infrastrukture koje će se, kao prioritetno pitanje, financirati od strane Vlade Republike Hrvatske. Također su pozvali Vladu da pokrene investicijske projekte na unutrašnjim plovnim putovima i drugim zelenim načinima transporta, i da poveća kapacitete na svim graničnim prijelazima, budući da je to preduvjet daljnje gospodarske integracije između zemalja u regiji. Nakon što su Barabas, član EGSO-a, i Marija Hanževački iz NHS-a predstavili izvješće o ekonomskim i socijalnim pravima, članovi ZSO-a složili su se da je ostvarivanje ekonomskih i socijalnih prava u Hrvatskoj trenutačno ugroženo zbog utjecaja financijske i gospodarske krize u zemlji.

Komentirajte prvi

New Report

Close