Brajković sve iznenadio i povukao se, Uljanik sada vodi G. Rossanda

Anton Brajković (FOTO: Petar Fabijan/Novi list) / Gianni Rossanda (FOTO: Glas Istre) Anton Brajković (FOTO: Petar Fabijan/Novi list) / Gianni Rossanda (FOTO: Glas Istre)

U tijeku je najosjetljiviji dio procesa preuzimanja riječkog 3. maja, za koji se potpisivanje očekuje kroz nekoliko tjedana.

Nakon provedene privatizacije i dokapitalizacije Uljanika i u jeku procesa preuzimanja riječkog 3. maja dugogodišnji predsjednik Uprave pulskog Uljanika Anton Brajković iznenadio je svojim odstupanjem s te funkcije. Na izvanrednoj Skupštini dioničara u petak na kojoj je imenovan novi Nadzorni odbor, Brajković je zatražio razrješenje s dužnosti. Novi NO postavio je novi tim - Brajkovića nasljeđuje dosadašnji financijski direktor Uljanika Gianni Rossanda, a u Upravu su postavljeni još Marinko Brgić i Veljko Grbac.

Brajkoviću mandat redovno istječe tek za nešto više od dvije godine, no pojašnjava kako je vrijeme da se povuče, u 67. godini života i 42 godine provedene u Uljaniku.

“Prepuštam kormilo mlađim snagama. To su osposobljeni ljudi koji su godinama bili dio mog poslovnog tima, koji su i dosad vodili Uljanik i dobro poznaju situaciju”, kaže nam Brajković. Dodaje da će s novim čelnim ljudima u Uljaniku ostati još nekoliko mjeseci, a i kasnije će im biti na dispoziciji za savjete. Uvjerava i da njegova odluka o povlačenju neće negativno utjecati na završetak procesa preuzimanja 3. maja, koji je u najosjetljivijoj fazi, za koje se potpisivanje ugovora očekuje kroz nekoliko tjedana. Sam rok od strane EU istječe 1. srpnja, nakon čega u slučaju neuspjeha 3. maju slijedi likvidacija. Brajković kaže kako je Uljaniku upravo uručen nacrt kupoprodajnog ugovora, no čeka se još da plan restrukturiranja i sam ugovor dobiju odobrenje Glavne uprave za tržišno natjecanje Europske komisije i budu formalno prihvaćeni u Bruxellesu. No, u 3. maju su ipak zabrinuti.

“Sve je u cajtnotu, a ako se i stigne, muči nas i to što smo jedini od svih brodogradilišta koja prolaze restrukturiranje ostali prikraćeni za osnovne informacije o našoj sudbini. Još uvijek ne znamo kakav je uopće plan restrukturiranja, ni koje su obveze vlasnika”, ističe sindikalist Juraj Šoljić. Zabrinuti su i što 3. maj nema novih poslova.

Uljanik u tri mjeseca 2013.

Prihodi smanjeni gotovo za trećinu        

Anton Brajković predao je Uljanik s ostvarenim gubitkom u prvom ovogodišnjem kvartalu od 59,9 milijuna kuna. U istom lanjskom razdoblju tvrtka me bilježila dobit od 5,5 milijuna kuna. Prihodi su u prva tri mjeseca u odnosu na lani smanjeni gotovo za trećinu, lani su iznosili 369,9 milijuna kuna, a ove godine pali su na 252,5 milijuna kuna. Rashodi su na gotovo istoj razini, 338,8 milijuna kuna.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve