Brajković sve iznenadio i povukao se, Uljanik sada vodi G. Rossanda

Autor: Marija Brnić , 28. travanj 2013. u 22:00
Anton Brajković (FOTO: Petar Fabijan/Novi list) / Gianni Rossanda (FOTO: Glas Istre)

U tijeku je najosjetljiviji dio procesa preuzimanja riječkog 3. maja, za koji se potpisivanje očekuje kroz nekoliko tjedana.

Nakon provedene privatizacije i dokapitalizacije Uljanika i u jeku procesa preuzimanja riječkog 3. maja dugogodišnji predsjednik Uprave pulskog Uljanika Anton Brajković iznenadio je svojim odstupanjem s te funkcije. Na izvanrednoj Skupštini dioničara u petak na kojoj je imenovan novi Nadzorni odbor, Brajković je zatražio razrješenje s dužnosti. Novi NO postavio je novi tim – Brajkovića nasljeđuje dosadašnji financijski direktor Uljanika Gianni Rossanda, a u Upravu su postavljeni još Marinko Brgić i Veljko Grbac.

Brajkoviću mandat redovno istječe tek za nešto više od dvije godine, no pojašnjava kako je vrijeme da se povuče, u 67. godini života i 42 godine provedene u Uljaniku.

“Prepuštam kormilo mlađim snagama. To su osposobljeni ljudi koji su godinama bili dio mog poslovnog tima, koji su i dosad vodili Uljanik i dobro poznaju situaciju”, kaže nam Brajković. Dodaje da će s novim čelnim ljudima u Uljaniku ostati još nekoliko mjeseci, a i kasnije će im biti na dispoziciji za savjete. Uvjerava i da njegova odluka o povlačenju neće negativno utjecati na završetak procesa preuzimanja 3. maja, koji je u najosjetljivijoj fazi, za koje se potpisivanje ugovora očekuje kroz nekoliko tjedana. Sam rok od strane EU istječe 1. srpnja, nakon čega u slučaju neuspjeha 3. maju slijedi likvidacija. Brajković kaže kako je Uljaniku upravo uručen nacrt kupoprodajnog ugovora, no čeka se još da plan restrukturiranja i sam ugovor dobiju odobrenje Glavne uprave za tržišno natjecanje Europske komisije i budu formalno prihvaćeni u Bruxellesu. No, u 3. maju su ipak zabrinuti.

“Sve je u cajtnotu, a ako se i stigne, muči nas i to što smo jedini od svih brodogradilišta koja prolaze restrukturiranje ostali prikraćeni za osnovne informacije o našoj sudbini. Još uvijek ne znamo kakav je uopće plan restrukturiranja, ni koje su obveze vlasnika”, ističe sindikalist Juraj Šoljić. Zabrinuti su i što 3. maj nema novih poslova.

Uljanik u tri mjeseca 2013.

Prihodi smanjeni gotovo za trećinu        

Anton Brajković predao je Uljanik s ostvarenim gubitkom u prvom ovogodišnjem kvartalu od 59,9 milijuna kuna. U istom lanjskom razdoblju tvrtka me bilježila dobit od 5,5 milijuna kuna. Prihodi su u prva tri mjeseca u odnosu na lani smanjeni gotovo za trećinu, lani su iznosili 369,9 milijuna kuna, a ove godine pali su na 252,5 milijuna kuna. Rashodi su na gotovo istoj razini, 338,8 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close