Borovu hitno treba 120 milijuna kuna, Vlada će jamčiti za kredit HBOR-a

Autor: Branimir Bradarić/VL , 12. travanj 2017. u 14:07
U Borovu je zaposleno 670 ljudi/Branimir Bradarić

Još je nejasno kada će radnicima biti isplaćena plaća za ožujak i hoće li se na njihovim računima naći prije Uskrsa.

Vukovarska tvrtka Borovo ima potencijala za dalji razvoj i može živjeti od svoga rada, ali je neophodno prije svega riješiti se utega prošlosti koji opterećuju poslovanje i egzistenciju društva.

Kako bi se to napravilo Borovu je što prije potrebna financijska injekcija od 120 milijuna kuna s čime bi se moglo krenuti u bolje sutra. Rekao je to predsjednik Uprave Borova Gordan Kolundžić na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Nedugo nakon što je završena, od premijera Andreja Plenkovića stigla je umirujuća poruka: 

U četvrtak na Vladi
"Ministarstvo financija s drugim resorima i Ministarstvom gospodarstva, radi na rješenju kako bismo omogućili da Hrvatska banka za obnovu i razvitak sljedećih nekoliko dana iznađe kreditna sredstva koja bi pomogla funkcioniranje Borova i jednu novu likvidnost, s tim da očekujemo kvalitetan plan restrukturiranja koji je svojstven brojnim kompanijama u Hrvatskoj ovom trenutku", izjavio je Plenković i najavio da će Vlada odluku o tome donijeti na sjednici u četvrtak. Inače, presica u upravnoj zgradi Borova uslijedila je poslije nedavnih istupa radnika i sindikata koji su se žalili kako im nisu bile isplaćene plaće za veljaču. Te plaće su u međuvremenu riješene, ali je zasad nejasno kada će radnicima biti isplaćena plaća za ožujak i hoće li se na računima radnika naći prije Uskrsa.

 

Kolundžić

Rješavanjem utega prošlosti Borovo bi moglo krenuti s razvojem.

Preduvjet tome je ishođenje kredita u visini od 10 milijuna kuna koji je za sada neizvjestan. Kolundžić tvrdi da bi s rješavanjem već spomenutih utega prošlosti Borovo moglo krenuti u dalji razvoj i podizanje proizvodnje pa i nova zapošljavanja. Borovo danas zapošljava 670 radnika od kojih oko 400 radi u Vukovaru. Rekao je kako u ovoj tvrtki direktne ratne štete iznosi od 270 milijuna eura. "Od 2000. do 2012. socijalni mir u Borovu kupovan je s 400 milijuna kuna osiguranih prodajom nekretnina tvrtke s upitnim i čudnim vrijednostima. Za socijalni mir osigurano je dodatnih 200 milijuna potpora od strane države kao vlasnika", rekao je Kolundžić. Tvrdi da je preuzimanjem mjesta predsjednika Uprave preuzeo i 267 milijuna kuna minusa i brojne druge negativne poslovne pokazatelje. U svibnju 2013. godine otvoren je i postupak predstečajne nagodbe koji je konačno završen nakon 32 mjeseca. 

Oprečno o plaćama
Na novinarski upit o visini plaća u Borovu Kolundžić je rekao kako nitko ne radi za minimalac te da prosječna plaća iznosi 4019 kuna.

Međutim, radnice u proizvodnji su nam i jučer potvrdile kako za mjesec dana rada ne dobiju više od 2500 do najviše 2600 kuna i to bez ikakvih putnih troškova ili toploga obroka. Demantirane su i tvrdnje kako s tvrtkom Borovo rukovode osobe izvan Vukovara. Od 10 čelnih ljudi tvrtke sedam ih je, rečeno je, iz Vukovara, tri su iz Županije, a dvoje iz Zagreba i Osijeka. Istaknuto je kako je 98,2 posto radnika  iz Vukovara. "Nisam član nijedne stranke i molim političare da Borovo ne zloupotrebljavaju u političke svrhe tijekom predstojeće izborne kampanje", zaključio je Kolundžić.

Komentari (2)
Pogledajte sve

a kredit ce se vratiti nikad pa ni tad…

….samo me je politika dovela među moje i sad kukam!

New Report

Close