Borovo u teškoćama, nema novca ni za kožu

Autor: Darko Bičak , 14. srpanj 2013. u 22:00
Proizvodnja Borova je u padu/VL

Najveća hrvatska tvornica obuće je od svibnja u predstečajnoj nagodbi te ima vrlo neizvjesnu budućnost.

Najveći hrvatski proizvođač obuće, Borovo iz Vukovara, je u sve lošijoj situaciji jer im, uslijed predstečajne nagodbe, poslovni partneri otkazuju suradnju te se proizvodi sve manje cipela, a tvrtka nema novca niti za osnovne sirovine, poput kože, upozoravaju sindikati.

Koliko je situacija opasna i koliko malo treba da nešto manje od tisuću zaposlenika Borova ostane na cesti, pokazuje i činjenica da su se u subotu u Vukovaru okupili čelnici gotovo svih sindikalnih središnjica u Hrvatskoj upozoravajući na problem kojem se ne nazire rješenje. Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikat (SSSH), Krešimir Sever, predsjednik Hrvatskih nezavisnih sindikata, Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske i Savo Šmitran, regionalni povjerenik sindikata tekstila, obuće, kože i gume jednoglasno su najavili da će se svim sredstvima boriti da predstečajna nagodba uspije i Borovo opstane. Naime, Uprava tvrtke, koja godišnje proizvede pola milijuna para obuće, je krajem svibnja podnjela prijedlog za otvaranje predstečajne nagodbe zbog duga od gotovo 160 milijuna kuna.

Zbog toga su tada i sve tvrtke iz grupe Borovo bile spojene u jedinstvenu tvrtku. No, žale se sindikati, od svibnja se stvari nisu pokrenule s mrtve točke, a država kao vlasnik se ne izjašnjava o budućnosti tvrtke. Zbog toga im mnogi dobavljači odbijaju isporučivati nove sirovine jer im nisu plaćene već dostavljene, a nama ni garancija da će ikada biti. Mladen Novosel, predsjednik SSSH, istaknuo je kako se loše upravljanje državnom imovinom najbolje može vidjeti upravo na primjeru Borova.

"Sindikati više ne mogu tolerirati da politika uništava trgovačka društva s dugogodišnjom tradicijom i stoga poručujemo da, ako će interes vlasnika biti stečaj Borova, onda mi to nećemo dopustiti. To više što postoje mogućnosti da ovo poduzeće koje je prevažno za istok Slavonije, može i mora opstati. A to ne zbog politike, nego zato što ta tvrtka ima ekonomsku mogućnost opstanka, mogućnost zapošljavanja, ugovaranja poslova, prodaje svojih proizvoda, ali i sve uvjete za opstanak na ovom tržištu. Stoga od danas pokrećemo sve moguće aktivnosti prema Vladi da predstečajna nagodba nad Borovom uspije, da društvo opstane i zadrži radna mjesta i da se sutra mogu zapošljavati novi radnici. " kazao je Novosel. Borovo ima 103 prodavaonice u Hrvatskoj te 33 u Sloveniji. U Srbiji, BiH te Makedoniji blokirano ima je oko 140 "sukcecijskih" poslovnih prostora vrijednih 20-ak milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close