Boce, bačve i etikete proizvode se u Hrvatskoj, no sva se ostala oprema, čak i pluteni čepovi, uvozi

Autor: Biserka Ranogajec , 01. rujan 2008. u 06:30

Domaći vinari žale se kako osim nekoliko usamljenih i konkurentnih izuzetaka domaće proizvodnje vinogradarske i podrumarske opreme gotovo da i nema

Adam Gregurić izradio je prije četiri godine prototip prvog domaćeg kultivatora okopača vinograda i voćnjaka na kojem je radio dvije godine u suradnji s poznatim vinogradarom Ivanom Enjingijem. Gregurić je stroj konstruirao prema uzoru na inozemne, ali ga je prilagodio našim uvjetima.

Ivan Enjingi je pak, kao i ostali vinogradari koji drže do svog posla, nastojao pratiti svjetska dostignuća u mehanizaciji i opremi za vinogradarstvo. No požalio se kako većinu strojeva iz uvoza mora preinačiti. Enjingi je stoga uz pomoć Adama Gregurića, u to vrijeme uspješnog obrtnika iz Creta Bizovačkog, koji je imao radionicu sa tridesetak zaposlenih osnovanu još 1982. godine, konstruirao novi stroj te ga u suradnji s požeškim Odsjekom Hrvatskog zavoda za poljoprivredno-savjetodavnu službu prvi put javno predstavio 2004. godine na svom imanju. Bio je to prototip prvog hrvatskog kultivatora okopača obrta AG Cret koji je istodobno obavljao međurednu obradu te obradu unutar reda, odnosno okopavanje. Kultivator koji je pokrivao širinu redova 1,5 do 3 metra izazvao je iznimno veliko zanimanje već na prvoj prezentaciji. Međutim, od 2004. do danas Gregurić je izradio samo desetak okopača loza koji i danas rade u beljskim vinogradima i vinogradima Starog podruma iz Slatine. Danas kaže kako su ga sustigle godine i obrt je morao zatvoriti. No ponosi se još jednim izumom koji je u cijelosti bio njegova vlastita konstrukcija, a to je deponator umjetnog gnojiva. U nas još nitko nije počeo s proizvodnjom kultivatora koji je on izradio pa se oni i dalje uvoze ponajprije iz Italije te iz Njemačke i Francuske. A to su uglavnom i tri države iz kojih se najviše kupuje i ostala oprema za obrađivanje vinograda pa i za potrebe podrumarstva jer domaće proizvodnje nema. U kraćoj anketi među vinogradarima svi odgovaraju isto – oprema je najčešće uvozna. Vlado Krauthaker, inženjer agronomije, enolog i obiteljski vlasnik “Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker”, također nabavlja strojeve u inozemstvu. Za Poslovni dnevnik Zdravko Ketović iz ove je tvrtke napravio kraću specifikaciju.

U njoj navodi kako su traktori od proizvođača Fendt iz Njemačke, prskalice su iz Italije i Slovenije, a mulcheri i kopačice od Clemensa, također iz Njemačke, kao i mini gusjeničari za uske nasade od tvrtke Niko. Napominje da i većinu ostalih strojeva za obradu nabavljaju iz inozemstva. Jedino stupove (drveni, metalni, betonski) i žicu mogu kupiti u Hrvatskoj. Ketović dalje tumači da se inoks posude i drvene bačve također mogu nabaviti u Hrvatskoj od nekoliko proizvođača i one su odlične kvalitete, pogotovo drvene barrique bačve od proizvođača Tofrado iz Pleternice koji u posljednjih nekoliko godina konstantno podiže kvalitetu proizvodnje. Njihova cijena je za brrique bačvu (225 litara) oko tri i pol tisuće kuna, dok bačva iz uvoza npr. iz Francuske stoji 6-7 tisuća kuna i pitanje je je li bolja. Što se tiče strojeva za preradu grožđa (preše, muljače), Krauthaker ih nabavlja iz Italije i Francuske (Buscher, Velo, Padovan), ali Ketović napominje da zna neke proizvođače vina koji nabavljaju opremu i od domaćih tvrtki kao što je Letina iz Čakovca koja je također vrlo dobre kvalitete. “Oprema za podrum kao što su pumpe, filteri i punjačice su od proizvođača Gai iz Italije, no u posljednje se vrijeme pojavljuju i domaći proizvođači”, napominje Ketović. Boce kupuju od domaćeg proizvođača Vetropack Straža, a koriste samoljepljive etikete na foliji od tvrtke Etigraf i Etikgraf. Pluto čepove nabavljaju iz Španjolske ( Rich Xiberta) i Italije (Mondial Sughero).

Komentirajte prvi

New Report

Close