Bluehouse ulaže 50 mil. eura u Vrbane

Autor: Saša Paparella,VLM , 22. veljača 2012. u 22:00

Početkom 2013. Tehnika će u naselju Vrbani III dovršiti prvu fazu projekta koji je započeo Bruno Orešar

Zagrebačka Tehnika izvijestila je burzu o potpisivanju 15,3 milijuna eura vrijednog ugovora o građenju s tvrtkom Vrbani projekt, koja u zagrebačkom naselju Vrbani III, u blizini jezera Jarun, na parceli od 5000 četvornih metara podiže trgovački centar. Kako saznajemo, vlasnik Vrbani projekta i investitor je Bluehouse Capital, regionalni investicijski fond osnovan 2004. godine i aktivan u Grčkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Srbiji i Hrvatskoj. “Riječ je o prvoj fazi projekta, koja bi trebala biti gotova u prvoj polovici 2013. godine. U toj fazi ćemo investirati nešto manje od 50 milijuna eura u izgradnju trgovačkog i zabavnog centra na dvije razine. Budemo li zadovoljni time koliko je centar zaživio, a očekujemo dosta jer sličnih sadržaja u tom kvartu nema, imamo u planu i drugu fazu projekta. Sukladno dobivenim dozvolama, imamo pravo izgraditi prizemlje plus četiri nadzemne etaže”, rekao nam je Igor Hržić, predsjednik uprave Vrbani projekta i hrvatski predstavnik Bluehouse Capitala, za koji vodi još nekoliko projekata.

Odustali od kina
Iako se u početku namjeravalo graditi i četiri kino dvorane, od toga se odustalo jer su se u međuvremenu u gradu izgradile brojne dvorane. Igor Hržić ističe da je razvoj njihova projekta od studenoga prošle godine preuzela Sonae Sierra, vodeća međunarodna tvrtka specijalizirana za razvoj i upravljanje trgovačkim centrima. Sonae Sierra u svom vlasništvu ima 49 trgovačkih centara u Brazilu, Portugalu, Španjolskoj, Italiji, Njemačkoj, Grčkoj i Rumunskoj, te još desetak projekata u razvoju i izgradnji. Upravljaju iznajmljivom površinom većom od 2,2 milijuna četvornih metara s oko 8500 zakupaca.Uz vlastite projekte, u posljednje su vrijeme počeli pružati svoje usluge i trećim osobama, kao što je slučaj u Hrvatskoj i na Cipru.

Minorizirani Orešar
Zanimljivo je da je Bluehouse projekt kupio od bivšeg tenisača Brune Orešara, koji je prethodno pokrenuo postupak za dobivanje potrebnih dozvola. Iako se Orešar, u zadnje vrijeme spominjan u medijima kao najveći dioničar bračkog Jadrankamena, u sudskom registru i dalje navodi kao osoba povezana s tvrtkom Vrbani projekt, novi vlasnici tvrde da Orešar više nema neku važnu ulogu u projektu koji je sam počeo razvijati, a onda ga odlučio prepustiti velikom investicijskom fondu.

Oporavak građevinarstva

Tehnika u tri tjedna potpisala tri ugovora
Zagrebačka Tehnika je u veljači potpisala tri ugovora o gradnji, ukupne vrijednosti 33,7 milijuna eura. Prije novog ugovora s Vrbani projektom, vrijednog 15,3 milijuna eura, potpisali su ugovore s tvrtkama Vrbani centar i Vesna nekretnine, povezanima s poduzetnikom Damirom Farkašem kojem grade poslovnu zgradu u Rudešu i rekonstruiraju tekstilnu tvornicu Vesna.

Komentirajte prvi

New Report

Close