Bjelovarski prozori u Švedskoj i Irskoj

Autor: Biserka Ranogajec , 20. siječanj 2009. u 22:00

Troha-Dil bit će treća tvrtka u svijetu s vlastitim patentom za drvenoaluminijske prozore

Milan Troha prije gotovo pedeset godina u Bjelovaru je otvorio zanatsku radionicu građevne stolarije. Njegov zet Dinko Klasan je sa suprugom Ljiljanom 1992. podigao prvu proizvodnu halu, 2001. drugu, da bi 2005. tvornički prostor postao zaokružen. Nabavljene su dvije kompjuterski upravljane linije za proizvodnju PVC prozora i vrata te jedna linija za drvenoaluminijske prozore. Danas je proizvodnja organizirana na više od pet tisuća četvornih metara u predgrađu Bjelovara, na cesti za Gudovečki sajam. Direktor Klasan smatra da je Troha-Dil izrastao u jedan od tehnički najopremljenijih proizvođača u Hrvatskoj. Međutim, ide se dalje tako da je u pripremi serijska proizvodnja novog programa – drvenoaluminijskih prozora koji će se prodavati prije svega u izvozu, a radit će se u novoj tvornici s čijom se gradnjom počelo prošlog ljeta u poslovnoj zoni Severin, također pokraj Bjelovara.

Povećanje izvoza
Troha-Dil proizvodi PVC stolariju iz profila Salamander i uspio je zauzeti dobar dio tržišta koji su držali uvoznici te stolarije, u prvom redu talijanski proizvođači od kojih je najjači bio Finstral. Upravo je ovih dana u Italiju krenuo prvi kamion iz Bjelovara, čime je Troha-Dil povećao broj zemalja izvoznica. Povremeno, priča Klasan, izvoze u Švedsku, Njemačku i Švicarsku, dok im je izvoz u Irsku i Mađarsku stalan. Prvo predstavljanje u svijetu Troh-Dil je imao u proljeće 2008. godine na najvećem specijaliziranom sajmu prozora i vrata Fensterbau Frontale 2008 u Nürnbergu kada je nastupio i kao jedini izlagač iz Hrvatske. Na sajmu, koji se inače održava svake dvije godine i posjeti ga više od stotinjak tisuća posjetitelja, tvrtka se predstavila upravo svojim novim proizvodom, drvenoaluminijskim prozorima koji zadovoljavaju visoke svjetske zahtjeve za štednjom energije i koriste se za niskoenergetske i pasivne kuće. Novi prozori djelo su stručnjaka Troha-Dila, naglašava Klasan, i za njih su podneseni patentni zahtjevi Hrvatskom zavodu za intelektualno vlasništvo, a zatraženo je i mišljenje Europskog patentnog uredu koji pokriva cijelu Europu. Pretraženo je 147 zemalja i Ured je dao pozitivno mišljenje o pet patentnih zahtjeva sadržanih u prijavi Troha-Dila.

Vlastiti patenti
Bjelovarčani se nadaju kako će još ove godine najvjerojatnije biti treća tvrtka u svijetu s vlastitim patentom za taj tip drvenoaluminijskih prozora, uglavnom za niskoenergetske i pasivne kuće. Zasad ih proizvodi tek desetak europskih tvrtki, ali prema tuđim licencijama. Ovdje je riječ o stvaranju jednog sasvim novog brenda koji će zacijelo pomoći da Troha-Dil ima proizvod koji je ravan ostalim hrvatskim brendovima, rekao je Klasan. Ta vrsta prozora proizvodit će se u novoj tvornici sa 8500 četvornih metara zatvorenog prostora u tri hale uz još dvadesetak tisuća kvadrata rezerviranih za buduću gradnju. S gradnjom u Severinu već se dosta odmaklo. Prva hala je montirana, kreće se s drugom, a u gradnji se, uz kredite HBOR-a, najvećim dijelom rabe vlastita sredstva. U novu tvornicu u prvoj fazi uložit će se oko 30 milijuna kuna. U Bjelovaru se godišnje proizvode oko 150.000 jedinica, vrata, prozora, grilja i ostalih proizvoda građevinske stolarije. Na sadašnjoj lokaciji, gdje je do sada uloženo oko 22 milijuna kuna i gdje će se i dalje proizvoditi postojeći program stolarije, zaposleno je 140 ljudi. U novoj tvornici posao bi trebao naći i veći broj ljudi što ovisi o budućem razvoju, tumači nadalje Klasan. Bruto vrijednost proizvoda je stotinjak milijuna kuna na godinu s franšiznim partnerima, kojih je u Hrvatskoj 23, dok tvrtka prodaje svoju stolariju još i na 33 prodajna mjesta. Sustav franšize dobro funkcionira, partneri imaju svu podršku iz Bjelovara te samo brinu o prodaji i ugradnji stolarije. Klasan napominje i da su izvozili u Srbiju, ali kako uvoze repromaterijal iz Europe imaju visoke carine na izvoz pa su morali tamo zatvoriti predstavništvo. Naš sugovornik ističe kako se drže ugovora i rokova što im je uz kvalitetnu uslugu i proizvode omogućilo prošlogodišnji rast prihoda od 15 posto za razliku od planiranih deset posto. Dodaje i da prema njegovu mišljenju nema potrebe za uvozom PVC stolarije jer “koliko su domaći proizvođači jačali, toliko se broj uvezenih komada građevinske stolarije smanjivao”. Posljednjih deset godina pad uvoza bio je drastičan i upravo je Troha-Dil dobrim dijelom uzeo dio kolača uvoznicima, tvrdi Klasan.

‘Zlatna kuna’
Posljednjih godina proizvodnja stolarije rasla je godišnje 15 posto, dok je najjači godišnji rast od 80 posto zabilježen 2004. godine. Nisu izostale ni nagrade pa je Troha-Dil 2004. dobio Zlatnu kunu za najuspješniju tvrtku u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u kategoriji malih poduzeća. Iduće godine Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva dodjeljuje im nagradu za najuspješnije malo poduzeće u Hrvatskoj. Ali kad je tvrtka prešla u kategoriju srednjih poduzeća i imala 130 zaposlenih, dobila je Zlatnu kunu za najuspješniju tvrtku u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u toj kategoriji 2007. godine. Uz te nižu se i nagrade za najbrže rastuće poduzeće, Zlatni grb grada Bjelovara… Klasan se prisjeća i donacija koje će, kaže, morati malo skresati budu li se obistinile najave o gospodarskoj krizi, pa su tako pomagali i hrvatskom olimpijcu u streljaštvu Bjelovarčanu Petru Gorši. Stipendiraju i deset studenata, ali bez obveze da moraju nakon diplome raditi u Troha-Dilu. U susretu s Klasanom prvo što nas je pitao bilo je: “Na koji način ste saznali za Troha-Dil?” Mnogi su za njih čuli u reklamnoj poruci na televiziji koja je, kako priznaju, odrađena u njihovoj hali u vlastitoj režiji, ali najbolja je preporuka od onih koji su upotrebljavali njihove proizvode.

Komentirajte prvi

New Report

Close