Bivši radnici Industrogradnje žale se Liniću

Autor: Suzana Varošanec , 19. ožujak 2013. u 09:15
Dio potraživanja trebala bi platiti Industrogradnja/PIX

Nezadovoljni bivši radnici povezanih tvrtki koje su završile u stečaju najavljuju svoju žalbu Ministarstvu financija.

Nakon što su vjerovnici izglasali plan restrukturiranja koji obuhvaća četiri tvrtke u sastavu Industrogradnje, nezadovoljni bivši radnici povezanih tvrtki koje su završile u stečaju – Operativa Zapad d.o.o. i Operativa Lomnica d.o.o. najavljuju svoju žalbu Ministarstvu financija.

Potvrdila je to odvjetnica Meliha Okić Buljanović navodeći da ne može ništa konkretnije reći o žalba."Žalbu ćemo uložiti na odluku kojom su osporene tražbine bivših radnika u predstečajnom postupku. Zakon predviđa da se možemo žaliti u roku od osam dana od objave rješenja na internetskoj stranici Fini, a kako je rečeno je da će ga objaviti tijekom ovog tjedna ili najkasnije sljedećeg, to će biti svakako ubrzo. Ako žalba bude odbijena, pokrenut ćemo upravni spor u kojem ćemo nastaviti borbu da radnici za svoja potraživanja dobiju status prioritetnih tražbina po novom zakonu", kaže ona. Navodi da je vještak izračunao da potraživanja s kamatama iznose gotovo 18 milijuna kuna.

Stečajevi tih tvrtki su okončani, a tražbine radnika utvrđene na stečajnom sudu dijelom isplaćene od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u stečaju, tj. 50 posto otpremnine te po tri prosječne minimalne plaće, kaže. Kako je potvrdila povjerenica Davorka Huljev, ostatak potraživanja za koji radnici smatraju da je Industrogradnja d.d. temeljem kolektivnog ugovora solidarno ih dužna isplatiti, vode se parnice koje još nisu pravomoćno dovršene. No, za taj sporni dio biti će rezervirane dionice za slučaj da radnici dobiju parnice. Izgleda da među radnicima ta najava nije dočekana s odobravanjem. "O toj mogućnosti nemamo nikakvih dokaza! U prijedlogu plana, primjerice, ne navodi se mogućnost rezervacije", kaže odvjetnica.

Komentirajte prvi

New Report

Close