Bit će štete od ruskih sankcija, ali ni približno kao u drugim članicama EU

Autor: Božica Babić , 07. kolovoz 2014. u 22:01
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Podravka je već pokrenula pripreme i razradila model kojim namjerava poništiti eventualne negativne efekte.

Štete će biti, no Hrvatska će zabranu izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Rusku Federaciju proći manje bolno od većine članica Europske unije s obzirom na učinak koji bilježimo u trgovanju na tom tržištu.

Od 1,5 milijardi dolara zarađenih na izvozu hrane u 2013. Rusija je donijela 20 milijuna. Trendovi, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, nisu bolji ni u prvom kvartalu 2014. Izvoz hrane ukupno je donio 378 milijuna dolara, na Rusiju otpada 3,2 milijuna.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin ispunio je u četvrtak obećanje “o osveti”. Na sankcije EU uzvratio je jednogodišnjim embargom na uvoz hrane iz članica EU, SAD-a, Kanade, Australije i Norveške. Koje su tvrtke izravno pogođene Putinovim dekretom i koliko bi konkretno mogla iznositi šteta pitali smo u Hrvatskim izvoznicima (HIZ).

“Nažalost popis naših izvoznika po zemljama izvoza od svibnja 2013. nije nam dostupan jer se prema Zakonu o službenoj statistici to smatra pojedinačnim podatkom koji DZS ne smije dalje ustupati.

Posljedica toga je da nismo u mogućnosti izraditi bilo kakve procjene, nemamo točnih podatka koji su izvoznici i s kojim proizvodima prisutni na kojim tržištima”, kaže tajnica HIZ-a Kristina Gaća i dodaje kako raspolažu samo podatkom o tvrtkama koje imaju dozvolu ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, što je uvjet za izvoz na rusko tržište. To su Belje, Cromaris, Ostrea, Podravka, PIK Vrbovec, Sardina i Vindija. U Vindiji kažu da ne izvoze u Rusiju.

Ni u Agrokoru nisu zabrinuti jer “koncern do sada nije izvozio značajnije količine poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište pa spomenute sankcije neće imati izravni utjecaj na poslovanje.” Optimisti su i u Atlantic grupi koja je, otkrivaju, u prvoj polovici 2014. na tržištu Rusije i ZND-a ostvarila 5,6 posto svojih prihoda bilježeći rast od 2 posto u odnosu na isti period lani.

“Posljednja najava o uvođenju protusankcija vezanih uz uvoz hrane obuhvaća kategorije proizvoda koje nisu u dijapazonu našeg poslovanja na području Rusije i ZND-a. Iako opća klima teško može pogodovati, poslovanje Atlantic Grupe i dalje nije neposredno na udaru sankcija, uvjereni su. 

Podravka je, odgovaraju iz Koprivnice, već prije pokrenula pripreme i razradila model kojim namjerava poništiti eventualne negativne efekte, no nisu pripravni otkriti o čemu se konkretno radi.

Premda još nemaju listu proizvoda za koje se uvodi embargo u Podravci kažu da analiziraju što bi sve moglo biti zahvaćeno zabranom uvoza na rusko tržište gdje uz prehrambeni izvoze i asortiman Belupa, te godišnje u prosjeku na tom tržištu ukupno ostvare oko 100 milijuna kuna prihoda. 
 

10 najvećih hrvatskih izvoznika u Rusiju 2013.

  1. Podravka
  2. JGL
  3. Hrvatski duhani
  4. Koestlin
  5. Genera
  6. PIK Vrbovec
  7. Špurijus
  8. Poljoprivredni institut Osijek
  9. BC Institut
  10. Stella Mediterranea

Komentari (9)
Pogledajte sve



nahebali smo…..

a sad o slobodnoj trgovini, bez carina na uvoznu robu nitko ni A

Otkad smo u EU imamo više ograničenja nego kad smo bili izvan.

Kada će napokon netko reći da je ulaz u EU velika pogreška 25% hrvatskog naroda?

Zato se meni zatresu gaće, čim izadjem iz mora i to po nekoliko puta dnevno.
Strašan taj EU.

lp
[/quote]

Bravo plavi.

Pazi da od straha ne ostaneš bez gaća.

Jedino pozitivno je to što nema turista pa možeš izaći i uči nekoliko puta a da ti nitko ne zasmeta.

Ja sam se preporodio što gužve nemaaaaaaaaaa.


nahebali smo…..

a sad o slobodnoj trgovini, bez carina na uvoznu robu nitko ni A

Otkad smo u EU imamo više ograničenja nego kad smo bili izvan.

Kada će napokon netko reći da je ulaz u EU velika pogreška 25% hrvatskog naroda?

Zato se meni zatresu gaće, čim izadjem iz mora i to po nekoliko puta dnevno.
Strašan taj EU.

lp

@ k-peter ,

misliš , ono , oni su 100 godina iza nas pa ćemo imate mir i moći ćemo izvoziti u Rusiju ?

Je li vrijeme za preseljenje i otvaranje proizvodnih pogona u BiH?

New Report

Close