Biokovo spašava Dalekovod

Autor: Darko Bičak , 09. siječanj 2012. u 22:00

Revitalizacija projekta tunela kroz Biokovo mogla bi Dalekovodu dati šansu za nov uzlet na građevinskom tržištu

Dalekovod je objavio da je dobio posao na projektu tunela Sv. Ilija kroz Biokovo, vrijedan 205 milijuna kuna. Ugovor je potpisan s Hrvatskim autocestama (HAC), a radovi bi trebali započeti idućeg tjedna i trajati pet mjeseci. Ovaj je tunel već trebao biti završen, no radovi su prekidani nekoliko puta zbog nedostatka novca.

Turbulentna godina
Ako se Sv. Ilija uspije staviti u funkciju do početka ovogodišnje turističke sezone, to će biti velik dobitak za turizam juga Hrvatske, ali i za Dalekovod. Za tu je tvrtku 2011. bila vrlo turbulentna godina u kojoj su zabilježili velik pad poslovnih aktivnosti i profitabilnosti. Rezultati za samo prvih devet lanjskih mjeseci pokazuju da je Dalekovodov prihod pao 32 posto, a dobit je smanjena za statistički nevjerojatnih 405 posto. To konkretno znači da im se dobit od 37 milijuna kuna u 2010. godini pretvorila u 111 milijuna kuna gubitka u istom razdoblju prošle godine. Kad za koji mjesec budu poznati rezultati za čitavu godinu, očekuje se da će financijski pokazatelji biti još porazniji. Loši su rezultati krajem 2011. prisilili menadžment na transformaciju te je krajem prosinca uprava tvrtke smanjena s pet na svega tri člana. Prije toga došlo je do znatnog smanjenja plaća, i do 50 posto, a režu se i radna mjesta u ovom divu s više od 1800 zaposlenih.

Opremanje tunela
Dalekovod je s Hrvatskim autocestama ugovorio opremanje tunela Sveti Ilija i ceste Zagvozd – Baška Voda. Vrijednost ugovora je 205,55 milijuna kuna s PDV-om. Kako navode u Dalekovodu, riječ je o radovima na opremanju spojne ceste Zagvozd – Baška Voda s tunelom Sveti Ilija – Biokovo, koji bi trebali započeti 15. siječnja i biti dovršeni do početka turističke sezone. “U ovom će se projektu izvesti radovi na elektroenergetskom napajanju, cestovnoj rasvjeti, telekomunikacijama, prometnoj signalizaciji i opremi te opskrbi vodom na pristupnim cestama sjevernog i južnog portala tunela Sveti Ilija, kao i radovi na instalacijama samog tunela”, pojašnjavaju u Dalekovodu. Tunel će se sastojati od glavne tunelske cijevi duljine 4249 metara kojom će ići dvosmjeran promet i servisne, evakuacijske, cijevi duljine 4255 metara. U tunelu će biti ugrađeni sustavi rasvjete, ventilacije, rezervnog napajanja, SOS-a, radiofuzije i ozvučenja, prometnih informacija, daljinskog upravljanja i nadzora, videonazdora i kontrole prometa, vatrodojave i vatrozaštite te hidrantske mreže. U sklopu projekta izgradit će se i centar za održavanje i kontrolu prometa (COKP) Sveti Ilija, koji će biti smješten na sjevernom portalu tunela, te zgrada vatrogasne postrojbe na južnom portalu istog tunela.

Izvoz

Posao od 1,7 milijuna eura u Švedskoj
Dalekovod je zadnjeg radnog tjedna 2011. godine izvijestio da je u Västersu u Švedskoj potpisao ugovor za radove ugradnje i montaže transformatorske stanice Barkeryd s tvrtkom Alstom Grid. Riječ je o ugovoru vrijednom 1,7 milijuna eura, a gradit će se nova 400 kV transformatorska stanica. Radovi bi trebali početi u travnju ove godine, a završiti u listopadu 2013.

Komentari (4)
Pogledajte sve

I drugo, zna li netko koliko uopće ukupno gledano košta taj tunel?

u ovoj fazi izgradnje postavljati to pitanje je pomalo neozbiljno, moleri dolaze na kraju, njihova je zadnja [lol]

NE spasava Biokovo Dalekovod nego “dobri ljudi” u HAC-u ili nekoj drugoj drzavnoj sisi na koju se Dalekovod zakacio po tko zna koji put. Inace zna se da firme koje imaju kompetencije za dalekovode takodjer s lakocom izvode IT opremanje tunela i niskogradnju!

Imaš pravo, nitko nikakvu Španjoslku nije primijetio, a kamo li odnos veličine poslova dobivenih u HR.

New Report

Close