Bez obrazovanja nema napretka u karijeri

Autor: Stanko Borić , 24. veljača 2011. u 22:00

Tajana Ćurko, direktorica Instituta za menadžment, govori o tome kako proširiti znanja i biti konkurentniji na tržištu rada

Poznato je da je važnost stalnog profesionaalnog usavršavanja i napredovanja među ključnim faktorima dobivanja i zadržavanja posla. U mnoštvu programa koji se nude na hrvatskom tržištu nije jednostavno odabrati i odlučiti se za nešto od ponuđenog. Ustanova Institut za menadžment prilagodila je svoje programe tržištu rada i fokusirala se na istraživanje vodećih trendova u razvoju menadžmenta.

Kojem profilu osoba su namijenjeni programi Institutu za menadžment? Je li riječ samo o poslovnim ljudima ili u obzir dolaze i ostali?
Programi Instituta za menadžment su namijenjeni prvenstveno ljudima koji žele ulagati u znanje i koji su svjesni da je cjeloživotno obrazovanje potrebno kako bi, ne samo napredovali u karijeri, već zadržali radno mjesto. Situacija na tržištu se mijenja iz dana u dan, traže se nova znanja, više nije dovoljno usmjeravati se u jednom području, već imati širok spektar znanja kako bi bio konkurentan na tržištu rada i što više pridonio organizaciji u kojoj radi. Naše programe pohađaju i početnici kao i stručnjaci koji žele proširiti svoja znanja iz određenog područja.

Na kojim načelima je ustrojen program i koliko traje pojedini program?
U ponudi imamo nekoliko programa: voditelj marketinga, voditelj prodaje, voditelj kontrolinga, voditelj ljudskih potencijala, voditelj ureda, financijski analitičar, samostalni knjigovođa, copywriter, a u pripremi su i drugi zanimljivi programi. Programi traju od 150 do 200 školskih sati, a nastava se odvija dva puta tjedno u popodnevnim satima iza radnog vremena. Svaki program sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela, a polaznici kroz razne case studye na stvarnim primjerima uče kako reagirati u pojedinoj situaciji. Na predavanja kao gosti predavači dolaze i ugledni stručnjaci, eksperti iz poslovnog okruženja koji polaznicima predstave stvarne poslovne situacije i izazove s kojima se susreću. Polaznici su obvezni izraditi završni rad uz pomoć mentora, a najčešće je to tema iz njihove poslovne prakse. Po uspješno završenom programu polaznici dobivaju diplomu i upis zvanja u radnu knjižicu.

Koliko različitih seminara i radionica imate i koliko oni traju?
Institut za menadžment ima četiri katedre: Prodaja i marketing, Financije i računovodstvo, Leadership i osobni razvoj i IT menadžment. Voditelji katedri u suradnji sa stručnim vijećem Instituta rade analizu i istraživanje tržišta te sukladno tome u ponudi imamo razne otvorene seminare, treninge i radionice, kao i “in house” treninge prilagođene potrebama specifične organizacije.

Šta biste izdvojili kao najveće prednosti IZM-a i programa na njemu?
Najveća prednost Instituta su programi prilagođeni tržištu rada, naš fokus je u istraživanju vodećih trendova u razvoju menadžmenta. Naši predavači su stručnjaci sa bogatim iskustvom iz prakse koji polaznicima nude praktična i primjenjiva znanja. Naši seminari, treninzi i obrazovni programi su interaktivni, orijentirani na praktični rad uz primjere iz domaće i inozemne poslovne prakse.
Institut surađuje s nekoliko agencija za zapošljavanje pa tako naši polaznici imaju priliku predstaviti se i ostaviti svoj životopis i na taj način biti u prilici biti informirani o nekim natječajima prije ostalih. Isto tako postoji i mogućnost zapošljavanja najboljih polaznika kroz mrežu naših partnera. Također želimo poticati naše polaznike da se ohrabre i krenu u poduzetničke vode, jer smatramo da razvojem malog poduzetništva popravljamo gospodarsku klimu u Hrvatskoj. Također u sklopu Instituta za menadžment postoji membership program koji svojim članovima ostvaruju razne popuste i pogodnosti.

Poznato je da nudite i stipendije?
Dva puta godišnje objavljujemo natječaje za stipendije sa nekim od partnera. U pravilu uvijek su to dvije stipendije u punom iznosu u vrijednosti 28.000 kuna i dvije djelomične stipendije u iznosu od 14.000 kn. U dogovoru s partnerom uvijek napravimo nekakav zadatak koji potencijalni stipendisti trebaju riješiti i najboljeg nagradimo sa programom po izboru. Također, u suradnji sa Poslovnim dnevnikom organizirali smo natječaj u kojemu dajemo dvije stipendije za programe po izboru. Da bi se sudjelovalo u natječaju potrebno je poslati životopis na mail refererada@izm.hr i odgovoriti na pitanje: “Kako će mi željeni program pomoći u karijeri”?

Proširenje ponude

Koji su vaši daljnji planovi za poslovanje, odnosno namjeravate li širiti broj programa i slično?
U svakom slučaju namjeravamo širiti ponudu programa. Kako sam i ranije rekla u pripremi su zanimljivi programi za koje već postoji interes. Dugoročni ciljevi Instituta su svakako i širenje na ostale dijelove Hrvatske u kojima nema sličnih edukativnih ustanova. Svakako planiramo otvaranje podružnice u Dalmaciji u kojoj bi bazirali ponudu programa vezanih uz turizam.

Komentirajte prvi

New Report

Close