Bez gašenja Siska u Kutini nema dokapa?

Autor: Marija Brnić , 21. siječanj 2018. u 22:00
Uprava razmatra promjene u RN Sisak/Nikola Čutuk/PIXSELL

Zatvaranje rafinerije navodni uvjet Mađara da Ina može uložiti u Petrokemiju.

Stožer za obranu Rafinerije Sisak ponovno će se aktivirati nakon što je Ina objavila kako s Radničkim vijećem razmatra organizacijske promjene u RN Sisak.

Te promjene podrazumijevaju prekid rada postrojenja FCC u Rafineriji i prijevoz naftnih poluproizvoda između sisačke i riječke rafinerije, te u konačnici pretvaranje Rafinerije u Sisku u logistički centar. Posljedično bi se smanjio broj zaposlenih, prema službenim procjenama za 40, dok je lanjskom Delloiteovom analizom na koju se uprava poziva i koja je temelj za ovakav potez, predviđano smanjenje broja zaposlenih u RN Sisak sa 780 na njih 100-njak potrebnih za rad logističkog centra.

Resorni ministar Tomislav Čorić umiruje napetosti sindikalnih predstavnika koji u zatvaranju postrojenja FCC-a vide i stavljanje ključa u bravu za cijelu Rafineriju, tvrdeći da je taj segment njezin najisplativiji dio. I iz Ine se, pak, plan za Sisak, koji bi se provodio od 1. srpnja, tumači pokušajem povećanja efikasnosti, jer bi se prerada sirove nafte nastavila u blokovima, kao i sad, dok bi sekundarna postrojenja radila, za razliku od sada, bez obustava.

To međutim, tvrde iz Ine, ne znači i druge odluke o budućnosti sisačke rafinerije.  Iako, dakle, iz Inine centrale uvjeravaju da je riječ o rješenju s ciljem smanjenja gubitaka, u Sisku su na nogama i žele ponovno zaustaviti pokušaj Mola da potpuno zatvori sisačku lokaciju. Neslužbeno se čuje kako je gašenje sisačke rafinerije od mađarskog suvlasnika Ine postavljeno i kao uvjet za Inino sudjelovanje u dokapitalizaciji Petrokemije. Upućeni kažu kako nedavna odluka o Ininom povlačenju iz domaćeg konzorcija za Petrokemiju nije konačna i stavljena je na dodatno razmatranje.

Uprava je, navodno, sklona uključenju u konzorcij, no Nadzorni odbor nije, a suglasnost za ulazak u novi biznis Ina mora dobiti od predstavnika dioničara. O tome kako teku pregovori s državom o ovom slučaju nema ozbiljnijih informacija, a na vremenu se u međuvremenu dobiva novim analizama. Premda je već obavljano dubinsko snimanje Petrokemije, angažirani su novi konzultanti koji bi trebali nanovo pročešljati stanje u kutinskoj tvrtki i ocijeniti potencijalne efekte za za Inu. Te bi analize trebale stići kroz dva do tri tjedna, tijekom kojih se računa i postizanje dogovora oko budućnosti sisačke rafinerije, čije je potpuno gašenje važna karika za izlazak Mola iz Ine.

Komentirajte prvi

New Report

Close