Beton – Lučko: Investicije u zagrebačke i drniške pogone

Autor: Darko Bičak , 30. siječanj 2007. u 06:30

Tvrtka će tijekom godine povećati kapacitet sa 500.000 kvadrata na 1,7 milijun kvadrata godišnje

Zagrebačka tvrtka Beton – Lučko d.o.o. obilježava dvadesetu godišnjicu djelovanja, a povodom toga jučer ih je posjetio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Važnost ovog posjeta dobiva dodatno na težini ako se uzme u obzir činjenica da čak 20 posto svoje proizvodnje Beton – Lučko plasira u poslove izravno ili preko izvođača s Gradom Zagrebom. Prema riječima sudirektorice tvrtke Danice Jelenić, u protekloj je godini vrijednost izravnih poslova bila oko 500.000 kuna, a ona neizravnih bila je znatno veća. Suvlasnici tvrtke su supružnici Božidar i Danica Jelenić koji su 1980-ih godina pokrenuli mali građevinski obrt koji je danas narastao na 240 zaposlenika i preuzeo lidersku poziciju na tržištu.

Konkurencija
Beton – Lučko danas s 500.000 kvadrata proizvedenih opločnika godišnje zauzima oko 40 posto hrvatskog tržišta koje teži oko 1,5 milijuna četvornih metara godišnje, kako je za Poslovni dnevnik objasnio Božidar Jelenić. U hrvatskoj djeluje 14 tvrtki u branši, no Jelenić očekuje da će se već ove godine konkurencija drastično smanjiti. To potkrepljuje činjenicom što njegov Beton – Lučko završava veliku investiciju u pogone u Zagrebu te u novi pogon u Drnišu koji bi trebao opskrbljivati Dalmaciju. Zagrebački pogon povećat će kapacitet s 500.000 kvadrata godišnje na 700.000, a onaj u Drnišu, čije se otvaranje očekuje tijekom godine, proizvodit će najmanje 600.000 kvadrata. S minimalnih 1,2 milijuna kvadrata proizvodnje pa do maksimalnih 1,7 milijuna godišnje, a s obzirom na trenutne potrebe za 1,5 milijuna kvadrata, Jelenić očekuje da konkurencija neće imati velike šanse na tržištu. Osim najave velikih poslovnih uspjeha, Jelinić se Bandiću požalio na probleme s repromaterijalom koje tvrtka mora dovoziti s udaljenih iskopa što poskupljuje proizvodnju. I Bandić i Jelenić su se složili da će u suradnji s državnom upravom pokušati riješiti problem koncesija za iskapanja. “Mali obrt obitelji Jelenić osnovan prije 20 godina prerastao je u vodeću tvrtku koja se bavi proizvodnjom i prodajom betonske galanterije, armiranih betonskih konstrukcija, gotovih betonskih garaža, montažnih sistema građenja za brzu i kvalitetnu gradnju. Tvrtka Beton – Lučko” ne samo da je vodeći privredni subjekt na području Zagreba već je prerastao okvire grada i županije i postao kompanija koja u svom tržišnom segmentu nameće nove standarde u pogledu kvalitete i inovativnosti u čitavoj regiji država u okruženju”, kaže Božidar Jelenić. Nakon što je 70-ih godina otišao iz svojeg rodnog Slavetića kod Jastrebarskog u Zagreb, trbuhom za kruhom, nakon niza više-manje neuspješnih epizoda u raznim tvrtkama, Jelenić je 1986. pokrenuo vlastiti posao s betonom.

Tržište
“Da se radilo o zbilja revolucionarnoj ideji pokazuje činjenica da je samo još jedna tvrtka u Zagrebu posjedovala pumpu za beton bez koje je danas nezamisliv transport betona. Nakon pumpe uslijedili su mikseri pa betonare da bi sve danas došlo do industrije gotovih betonskih proizvoda koja zapošljava 240 ljudi na šest lokacija u Zagrebu, Karlovcu, Jastrebarskom i Lasinji”, objasnio je Božidar Jelenić. Kvaliteta njihovih proizvoda i proizvodnih procesa, koji su okrunjeni ISO 9001 certifikatom, te široka paleta različitih proizvoda od betona doprinijeli su razvoju i zauzimanju tržišne pozicije Beton – Lučkog, kažu u toj tvrtki. Danas se njihovi proizvodi nalaze u gotovom svakom gradu, bilo da je riječ o AB pločama za zatvaranje tramvajskog kolosjeka u Zagrebu i Osijeku ili pak o gradskim trgovima, pločnicima, parkovima, stazama, obiteljskim dvorištima. Prisutni su i na tržištu izgradnje stambenih i industrijskih objekata, te hala izgrađenih po montažnom sistemu od armiranog i prednapregnutog betona. Na tržištu su prisutni i s gotovim betonskim garažama, te specijalnim elementima poput gotovih stubišnih krakova, vodomjernih okana i niza specijalnih elemenata namijenjenih gradnji cesta, autocesta i tunela.

Komentirajte prvi

New Report

Close