Benefit u Hrvatskoj opskrbljuje više od 300 trgovina obućom

Autor: Mladen Volarić , 26. rujan 2006. u 06:30

Tvrtka s prometom većim od 20 milijuna kuna na godinu prodaje kvalitetnu nebrendiranu obuću. Tri petine ponude su talijanske cipele, a ostalo je uglavnom proizvedeno u Kini i ostalim dalekoistočnim zemljama

Karlovački hotel Korana Srakovčić ovih dana je mjesto susreta mnoštva trgovaca obućom, a razlog tome je velika prezentacija kolekcije obuće za sezonu proljeće/ljeto 2007. godine koju je organizirala karlovačka veletrgovačka kuća Benefit. S prošlogodišnjim prometom od 21 milijun kuna, Benefit zauzima jedno od prvih pet mjesta distributera obuće u Hrvatskoj, a u 16 godina rada razvio je suradnju s mnoštvom proizvođača obuće iz cijelog svijet.

Utjecaj mode
Posebno razvijen partnerski odnos imaju s jednim od najvećih proizvođača obuće u Europi, s tvrtkom Filanto iz Italije. Karlovačka tvrtku vode direktor Darko Puzek i njegov pomoćnik Nenad Troje. Kad je riječ o robi čija je prodaja, poput obuće, izrazito podložna utjecaju mode, gdje se proizvodi konstantno sezonski mijenjaju, vrlo je važno cijeli proces, od kreiranja novih proizvoda, prezentiranja proizvoda, proizvodnje i distribucije do prodavaonica u kojima se proizvodi susreću s krajnjim potrošačima, organizirati točno i pravovremeno.Prema riječima Nenada Troje, Benefit prezentira svoju kolekciju koja obuhvaća oko tisuću modela ženske i muške obuće, maloprodajnom tržištu u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Benefit nudi, je kolekcije “nebrendirane” obuće, dakle obuće koja ne nosi zaštitne znakove i zvučna imena, ali koja zahvaljujući i tome što u njoj nisu “ugrađeni” ogromni troškovi marketinga, nudi dobru razinu dizajna i kvalitete za umjerenu cijenu. To je dugogodišnja strategija Benefita koju su kupci prepoznali, kaže pomoćnik direktora Troje. U Hrvatskoj se dio Benefitove kolekcije može naći u više od 300 prodavaonica obuće.U ukupnoj Benefitovoj ponudi, oko 60 posto čini obuća talijanskih dobavljača, dok je ostalo uglavnom proizvedeno u Kini, Maleziji, Vijetnamu, Tajlandu i ostalim dalekoistočnim zemljama. Ta činjenica, kao i u drugim segmentima robe široke potrošnje, nameće pitanje kvalitete robe koja dolazi iz “europskih” i “ostalih” destinacija.Iskustvo Benefita, ističe Troje, jest da se kvalitetna obuća može proizvoditi i izvan Europe. Najbolji primjer za to su najveći svjetski brendovi sportske obuće, koji su prvi preselili proizvodnju, koja je tehnološki dosta složena, na područje Dalekog istoka.

Rizik reklamacija
Njihov primjer slijedili su i najveći talijanski proizvođači obuće, koji danas u Italiji razvijaju dizajn, logistiku i prodaju, a proizvode tamo gdje je to oportuno. Naravno, da banalno jeftina obuća, ukoliko je na legalan način došla u prodavaonicu, ne može biti po kvaliteti materijala, udobnosti, trajnosti i dizajnom, “al parí” s obućom koja je nešto skuplja, no tržište i potrošači su ti koji svojim odabirom na kraju “filtriraju” ponudu. Odgovarajući na pitanje postoji li mehanizam zaštite od “bofla”, Troje je ukazao da u Hrvatskoj, prema Zakonu o zaštiti potrošača, za obuću koja je iz uvoza, upravo uvoznici, poput Benefita, snose sav rizik reklamacija nekvalitetne obuće i da je to jedan od razloga što je Benefit vrlo usko specijalizirana tvrtka, u kojoj su koncentrirana znanja ljudi, čiji rad smanjuje ovaj rizik na razumnu mjeru. Naravno da se i uvoznici, koji pošteno i stručno rade svoj posao i čije proizvode prati ispravna dokumentacija, deklaracije proizvoda i drugo, razlikuju od “uvoznika”, no tržište je u Hrvatskoj u dobroj mjeri iskristaliziralo kvalitetu.

Za šumarske radnike ‘svemirske’ cipele
Jedan od segmenata obuće kojom se Benefit bavi je i zaštitna radna obuća, istaknuo je Nenad Troje. To je izuzetno zahtjevan segment, koji zahtijeva krajnje stručnu specijalizaciju, pa se u Benefitu bave tek ograničenim dijelom te ponude. Mora se pratiti razvoj tehnologije, te posebno aktualne zakonske regulative o “performansama” zaštitne radne obuće.
Stalan je napredak u razvoju ovog segmenta, pa se umjesto čelične zaštitne kapice, danas već ugrađuju kapice od kevlara. Unutrašnjost je bakteriološki tretirana, za šumarske radnike ugrađuju se posebna zaštitna vlakna protiv rezanja i takve cipele sa “svemirskom tehnologijom” uglavnom bez problema zadovoljavaju sve stroge ateste EU-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close