Belje završava investicije vrijedne 140 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. rujan 2013. u 15:16
Ivica Todorić, čelnik Agrokora ( Photo: Žarko Bašić/Poslovni dnevnik/PIXSELL)

Tvrtka Belje, iz sastava koncerna Agrokor, 2013. godinu završit će s više od 1,6 milijardi kuna prihoda.

Tvrtka Belje, iz sastava koncerna Agrokor, 2013. godinu završit će s više od 1,6 milijardi kuna prihoda, kazao je danas predsjednik uprave te tvrtke Goran Pajnić.

Napominje kako je Agrokor u brojne projekte u Belju dosad investirao 2,3 milijarde kuna, a do kraja ove godine završit će investicije vrijedne oko 140 milijuna kuna.

Tako će se, među ostalim, otvoriti Mitrovac, najveća beljska farma kapaciteta 2.000 muznih krava, bioplinsko postrojenje od dva megavata i staklenik za hidroponsku proizvodnju grapolo rajčice od 4,5 hektara, koji bi s proizvodnjom trebao početi u siječnju.

Riječ je o najvećim ovogodišnjim investicijama u poljoprivredu u Hrvatskoj i regiji, tvrde u Agrokoru.

Za 2014. Pajnić je najavio nova ulaganja vrijedna oko 50 milijuna kuna među kojima su nastavak investicija u bioplinska postrojenja i rekonstrukcija farme Popovac.

Podsjetio je i da je ove godine gotovo udvostručen kapacitet mljekare u Belju koja je danas treća najveća u Hrvatskoj. Njezin najpoznatiji proizvod ABC sir ujedno je i najvažniji izvozni proizvod ove mljekare koja ga uz tržišta BiH i Srbije odnedavno izvozi i u Slovačku.

U Belju, koje ima najveći vinograd u Hrvatskoj, upravo je u tijeku berba grožđa zasađenog na ukupno 583 hektara vlastitih vinograda, a na kojoj je angažirano oko 500 ljudi. Očekuje se da će se ubrati ukupno 5.000 tona grožđa, što bi trebalo omogućiti proizvodnju od 3,1 milijun litara vina, od čega 70 posto graševine, ali i merlota i cabernet sauvignona.

Prema Pajnićevim riječima, Belje je ove godine zabilježilo porast prodaje vina od 35 posto u odnosu na 2012., a mijenja se i struktura prodaje u korist kvalitetnih i vrhunskih vina. Zasad se izvozi nešto manje od 10 posto ukupne proizvodnje vina i to uglavnom u BiH, no očekuje se da će u 2014. udio izvoza porasti na 20 posto.

Dosad smo mnogo uložili u podizanje kvalitete graševine za koju smatramo da može i mora biti hrvatski izvozni proizvod, kazala je starija izvršna potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić dodajući kako su već dobili potvrdu tržišta da su na dobrom putu. Hrvatska ima previše vina za svoje potrebe i morat će poraditi na izvozu, ali i na brendiranju zemlje kao vinske destinacije za štu su i u EU fondovima predviđena određena sredstva, rekla je. Najveći potencijal za izvoz vidi u zemljama nove Europe i u Rusiji.

U zadnje tri godine Agrokor je uložio 560 milijuna kuna i to u novu Vupikovu luku za istovar i utovar žitarica i uljarica, u uređenje zemljišta, mehanizaciju, sustave navodnjavanja i povrtlarsku proizvodnju.

Značajnim ulaganjima u stočarstvo izgrađene su nove i obnovljene stare farme, a investirano je i u vinograde i turističke sadržaje.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ako ne budu izvozili proizvodnju, završiti će u bankrotu.

Rastura…ima najjači trgovinski lanac pa mu nije problem…Da ima sve te firme a bez Konzuma vidio bi kakav problem je plasman

Tvrtka Belje, iz sastava koncerna Agrokor, 2013. godinu završit će s više od 1,6 milijardi kuna prihoda, kazao je danas predsjednik uprave te tvrtke Goran Pajnić.

što je sa rashodima.koliki će oni biti.je li veći od prihoda?

New Report

Close