Belje ove godine očekuje 1,6 milijardi kuna prihoda

Autor: Poslovni.hr/Hina, Božica Babić , 28. listopad 2015. u 15:11
Foto: Marko Mrkonjić / Pixsell

U proteklih deset godina Agrokor je u Belje uložio više od 2,5 milijardi kuna.

Tvrtka Belje iz sastava koncerna Agrokor u ovoj godini očekuje prihode od gotovo 1,6 milijardi kuna, što je nešto manje nego prošle godine zbog izlaska iz nekih poslova, kao što su Beljetrans, Moslavina voće i mlin, kazao je u srijedu predsjednik Uprava tvrtke Dalibor Poznić. 

 U proteklih deset godina Agrokor je u Belje uložio više od 2,5 milijardi kuna, izjavio je Poznić na predstavljanju projekata Belja u Baranji – u vinogradarstvu i vinarstvu, vezano uz jesensku sjetvu i baranjski kulen. Rekao je i da su izuzetno zadovoljni ovogodišnjom berbom grožđa – s ukupno 650 hekatara vinograda ubrano je šest milijuna kilograma grožđa. 

 "Ova je godina koju će obilježiti rekordni prinosi i u najvažnijim ratarskim kulturama, ali i u stočarskoj proizvodnji, s posebnim iskorakom u izvozu 720 nazimica u Italiju", naglasio je.

Na lokaciji Mitrovac, na kojoj se nalazi jedan od najvećih Agrokorovih investicijskih projekata u poljoprivredu, vrijedan 220 milijuna kuna, u srijedu je predstavljena i jesenska sjetva s kojom započinje proces sljedivosti u Belju. Riječ je o specijalnom tipu tzv. precizne sjetve u kojoj se koristi satelitski navođena sijačica s velikom preciznošću. 

Jedan od predstavljenih projekata Belja je i zaštita zemljopisnog podrijetla Baranjskog kulena na EU razini. Članica Nadzornog odbora Agrokora Ljerka Puljić kazala je da oznaka zaštite zemljopisnog podrijetla na razini EU jamči potrošačima autentičnost i specifičnost proizvoda, a istovremeno značajno promovira regiju iz koje proizvod dolazi.  Mišljenja je kako Baranjski kulen ima šansu i kao izvozni proizvod. 

Inače, godišnja proizvodnja Baranjskog kulena s oznakom zemljopisnog podrijetla je 400 tona ili 400 tisuća komada, a uz Belje, na koje se odnosi 95 posto proizvodnje, proizvode ga još dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva. 

Jedan od najvećih projekata

Satelitski navođena sijačica ovih dana na lokaciji Mitrovac počela je intenzivno obavljati jesensku sjetvu. 

Riječ je o jednom od trenutno najvećih investicijskih projekata tvrtke Belje, članice koncerna Akrokor, u koji je uloženo 220 milijuna kuna i koji će svojom provedbom jamčiti punu sljedivost proizvodnje.  

Naime, sljedivost s baranjskih oranica nakon ostvarene biljne proizvodnje u Belju se nastavlja kroz stočarstvo, odnosno na 26 farmi gdje je organizirana proizvodnja mlijeko te tov junadi i svinja.

"Belje je pravi primjer zaokruženog procesa proizvodnje.  

Upravo domaće sirovine iz vlastitih resursa omogućuju  visoku kvalitetu svih proizvoda Belja, kako sireva tako i mesnih prerađevina ali i vina," naglasila je danas na prezentaciji investicijskog ciklusa Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora Agrokora.  

U ovojesenjoj berbi sa 650 hektara vinograda ubrano je šest milijuna kilograma grožđa pa u Belju očekuju vina izvrsne kakvoće, a ponosni su i na nedavni prvi izvoz 650 nazimica u Italiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close