Becerril: U Hrvatskoj ćemo proizvoditi 150 MW

Autor: Ksenija Kale , 03. srpanj 2011. u 22:00

Carmen Becerril, predsjednica španjolske korporacije Acciona Energia, za Poslovni dnevnik govori o budućnosti energije iz obnovljivih izvora i planovima tvrtke u Hrvatskoj

Carmen Becerril, predsjednica španjolske Acciona Energia, vodeće tvrtke u području obnovljivih izvora energije, posjetila je Zagreb. Povod dolaska je razvoj vjetroenergije i razvoj industrije za vjetroenergiju u Hrvatskoj, kao i aktualna situacija u Hrvatskoj što se tiče ulaganja u obnovljive izvore energije o čemu je tom prilikom razgovarala s predstavnicima hrvatske Vlade. S Carmen Becerril razgovarali smo o investicijama Accione i njezine i splitske tvrtke E.H.N. u Hrvatskoj.

Što vaša tvrtka nudi industriji obnovljivih izvora?
Razvijamo vjetroenergiju, hidroenergiju, biomasu, solarnu, solarno-termalnu energiju. Mislim da su obnovljivi izvori posebno područje rada. Koristimo prirodne izvore i moramo biti prisutni na područjima na kojima se oni proizvode. Do sada smo proizveli više od 9141 megavata snage. Acciona Energia lider je u razvoju vjeroenergije sa 6270 megavata kroz 217 vjetroparkova u dvanaest zemalja svijeta.

Je li kriza zaustavila projekte obnovljivih izvora energije?
Kriza je zaustavila gotovo sve u ekonomskom životu. No imamo i probleme rastućih cijena nafte. Političari su sve više svjesni da se treba suočiti s problemima energije i jedan od najboljih načina je iskoristi prednosti obnovljive energije iz vlastitih prirodnih izvora.

Koliko u razvoju projekata obnovljivih izvora energije Hrvatska zaostaje za EU?
Hrvatska počinje s razvojem energije vjetra, no moramo uzeti u obzir da je prilično bitan i razvoj hidroenergije. Stoga mislim da je “osjetljivost” Hrvatske da koristi te kapacitete zapravo prilično dobra.

Koji su vam najvažniji projekti u Hrvatskoj?
U Hrvatskoj smo prisutni deset godina. Otvorili smo tvrtku E.H.N. sa sjedištem u Splitu 2001. godine. Krajem godine počinjemo graditi prvu farmu vjetroelektrana u Hrvatskoj na području Splita, a za nekoliko mjeseci prvu vjetroelektranu Jelinak snage 30 megavata. Investicija je vrijedna 45 milijuna eura, i to je prvi od četiri projekta koje imamo u planu. U sljedeće tri godine nadamo se da ćemo u Hrvatskoj dosegnuti oko 150 megavata.

Kakva je situacija s razvojem vjetroelektrana u Hrvatskoj u čemu sudjeluje E.H.N.?
Iako smo ovdje prisutni od 2001., ozbiljno smo razmotrili Hrvatsku kao dobru mogućnost za ulaganje 2007. godine kada je definiran prvi zakonski okvir o obnovljivim izvorima energije. E.H.N. i predsjednik Uprave Mirko Tunjić aktivno sudjeluju u pripremi regulative za obnovljive izvore energije te i mi iz Acciona Energia pokušavamo surađivati s hrvatskom Vladom kako bismo dobili podršku za razvoj obnovljivih izvora.

Koje još projekte planirate?
Koncentrirani smo na splitsku regiju, tamo su dobri izvori vjetra, no postoje još neka područja koja bi nam mogla biti zanimljiva. U Hrvatskoj također razmatramo mogućnosti drugih tehnologija, primjerice solarne energije.

Isplativost

Koliko je skupo iskorištavanje energije vjetra?
To je pitanje osjetljivosti države. S jedne strane želite li stupanj neovisnosti, morate povećati upotrebu prirodnih izvora, no morate razmotriti i probleme vezane uz okoliš i povezanosti s drugim energetskim tehnologijama. No najvažniji element s političkog stajališta je osigurati da cijena bude ista od prvog dana pa u sljedećih dvadeset godina.

Komentari (2)
Pogledajte sve

poštovani jeli ovaj cijeli tekst pisan samo iz razloga da bi se pojeftinila investicija u dijelu par stotina metara više prikljućne trase pa neka se gradi na 1100m od obale
lijepo ste rekli osim za vlastite potrebe na objektu
pitanje za vas zašto svi želite se nagurati u tih 1000m od mora a još nemožete ekonomski izračunati isplativost i profitabilnost proizvodnje pa samim tim i održivost bez subvencija i poticaja sve skupa na principu priviligija
problem prikljućenja na mrežu je stvarni problem
problem obraćuna cijene je stvari problem itd. su problemi ali ovo sve je tenzija zašto se tisuće i tisuće kvadrata u ZOP-u nepretvore u proizvodu industrijsku zonu ne stoji
zone za predmetnu proizvodnju su u unutrašnjosti područija turističke namjene kao i prirodne krajobrazne zaštite

Upozorenje na prijedlog izmjena Zakona o prostornom uređenju i gradnji pristiglo je od strane Hrvatskog centra obnovljivih izvora energije.
“Hrvatski centar obnovljivih izvora energije upozorava hrvatsku i europsku javnost na prijedlog izmjena Zakona o prostornom uređenju i gradnji u kojem se nalazi i amandman koji se odnosi na zabranu gradnje solarnih fotonaponskih elektrana (osim onih koje su integrirane u građevine)”, stoji u današnjem priopćenju.

Od prije je već zabranjeno iskorištavanje energije vjetra na otocima prema zakonu o ZOP-u, bez obzira radilo se o velikim vjetroelektranama ili malim vjetroagregatima koje je moguće instalirati na kuću ili u dvorištu. Svrha ovog amandmana, kako navode predlagači, je navodna zaštita te održivo, svrhovito i gospodarski učinkovito korištenja Zaštićenog obalnog područja mora (ZOP).

Kako saznajemo, u prijedlogu izmjena Zakona o prostornom uređenju i gradnji, nedavno predstavljenom dijelu stručne i zainteresirane javnosti, nažalost, među predloženim promjenama nalazi se i jedan amandman koji bi mogao bitno utjecati na budućnost korištenja solarne energije u Hrvatskoj u negativnom smislu, a odnosi se na gradnju solarnih elektrana na obali i otocima.

Naime, u prijedlogu zakona, usvojenom na Vladi i upućenom Saboru na prvo čitanje, nalazi se sljedeći amandman: čl. 51 (1) U ZOP-u se ne može planirati, niti se može izdavati lokacijska dozvola ili rješenje o uvjetima građenja za građevine namijenjene za: istraživanje i iskorištavanje mineralnih sirovina, iskorištavanje snage vjetra za električnu energiju te snage sunca osim za vlastite potrebe na postojećoj zgradi ili građevnoj čestici postojeće zgrade, te skladištenje, obradu i odlaganje otpada, osim ako to zahtijevaju prirodni uvjeti i konfiguracija terena.

Prvo da malo objasnimo što je ZOP: u svrhu zaštite, te održivog, svrhovitog i gospodarski učinkovitog korištenja određuje se Zaštićeno obalno područje mora (ZOP), koje obuhvaća sve otoke, pojas kopna u širini od 1.000 m od obalne crte i pojas mora u širini od 300 m od obalne crte.

Nadalje, za one koji su u šoku i činjenicom da se zabranjuje korištenje energije vjetra u ZOP-u, treba reći da je ta odredba nastala otprilike oko trenutka donošenja Pravilnika o obnovljivim izvorima energije i kogeneraciji, te time naškodila razvoju mnogih projekata vjetroelektrana.

Pri tome je odredba donesena neselektivno i bez puno razmišljanja, jer kako inače objasniti da se na ovaj način zabranila i gradnja malih vjetroagregata na otocima i obali – baš na mjestima gdje bi to bilo iznimno pogodno i korisno u sustavima javne rasvjete i na obiteljskim kućama. Ukratko – nepromišljeno.

Utjecaj ovakvog novog amandmana, ukoliko bi se izglasao, znači zabranu komercijalnog korištenja sunčeve energije na otocima i obali u vidu izgradnje solarnih elektrana, pa i većih centralnih solarnih sustava grijanja. Time se samo još jednom pokazuje licemjerno zagovaranje obnovljivih izvora energije i gospodarskog rasta baziranog na razvoju istih, dok se s druge strane brani gradnja istih na područjima na kojima je njihov potencijal najveći i gdje su oni najpotrebniji i najisplativiji. Stoga ovakvu zabranu smatramo apsolutno neprihvatljivom i šokantnom, te samo još jednim dokazom kad tvrdimo da ova vlada obnovljive izvore energije potiče samo deklarativno.

Također smatramo postojeću zabranu korištenja energije vjetra u ZOP-u samo djelomično prihvatljivom, i to ukoliko se odnosi na velike projekte koji se nalaze na područjima koja su u blizini nekih posebnih zaštićenih prirodnih ili kulturnih dobara.

Pri tome, zabranu iskorištavanja energije vjetra na području ZOP-a malim vjetroagregatima za vlastite potrebe ili sa priključkom na mrežu smatramo neopravdanom, te smatramo da se ti i takvi izvori moraju jasno zakonski odvojiti jer nemaju isti utjecaj ni iste zakonitosti, te ih se stoga ne može na taj način tretirati.

HCOIE

New Report

Close