Bago: 2013. za Končar vrlo dobra godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. prosinac 2013. u 11:30
Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Končarevi prihodi od prodaje realizirani ove godine za 6 posto su viši u odnosu na 2012.

Koncern Končar ovu će godinu završiti s 2,6 milijardi kuna konsolidiranog prihoda od prodaje i dobiti nakon oporezivanja od 156,5 milijuna kuna, što je 11 posto više od plana za ovu godinu, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave Končara Darinko Bago koji je ocijenio da je 2013. za Končar bila vrlo dobra godina.

Končarevi prihodi od prodaje realizirani ove godine za 6 posto su viši u odnosu na 2012. Pritom prihodi od prodaje na domaćem tržištu iznose 1,3 milijarde kuna ili 7 posto više nego lani, dok su prihodi od izvoza, koji čini 50 posto ukupne prodaje, porasli prema prošloj godini za 5 posto te su realizirani također u iznosu od 1,3 milijarde kuna.

Ukupne investicije Končara u ovoj su godini iznosile 116 milijuna kuna, a najvećim se dijelom to odnosi na ulaganja u nove proizvodne pogone i visoko naponski laboratorij u Končar-Distributivnim i specijalnim transformatorima (D&ST). Također, u 2013. je investirano i u unapređenje proizvodnih i poslovnih procesa u više društava koncerna, rečeno je konferenciji za novinare.

Od značajnijih razvojnih projekata u ovoj godini Bago je istaknuo razvoj energetskog naponskog transformatora, 123 kilovoltnog (kV) prekidača i nastavak razvoja 145 kV metalom oklopljenog plinom izoliranog postrojenja te nekoliko projekata u području naprednih mreža.

Ocjenjujući 2013. godinu, Bago je istaknuo da je u okruženju u kojem se grupa nalazi jasno kako je Končar u izvrsnom stanju.

Stanje ugovorenih poslova na krajem 2013., dodao je, procjenjuje se na 2,4 milijarde kuna, što je 8 posto više od stanja s početka godine.

Tako se u idućoj godini očekuje se dobit nakon oporezivanja od 137,5 milijuna kuna, a konsolidirani se prihodi od prodaje planiraju na razini 2,68 milijarde kuna, što je 4 posto više od procjene ostvarenja u ovoj godini.

Pritom u Končaru planiraju na inozemnim tržištima ostvariti približno 6 posto rasta prihoda od prodaje, na 1,6 milijardi kuna, dok se na domaćem tržištu očekuje rast prihoda od prodaje za 3 posto.

U 2014. u Končaru planiraju investicije u materijalnu imovinu od 120 milijuna kuna, a 20 milijuna kuna planiraju uložiti u istraživanje i razvoj. Pritom je Bago istaknuo kako će se najveći dio planiranih investicija, oko 91 posto, financirati iz vlastitih sredstava.

Podsjetio je i da se u ovoj godini provodio program restrukturiranja u Končarevim tvrtkama koje posluju s poteškoćama, poput Končara-Kućanskih aparata. U Končaru i u 2014. planiraju i dalje restrukturirati društva koja će imati poteškoća, primjerice trebalo bi započeti restrukturiranje Končar-Ugostiteljske opreme. Također planira se i povećanje efikasnosti grupacije te razvoj na vlastitom znanju i iskustvu, rekao je Bago.

Kazao je i kako je Končar usvojio srednjoročni plan razvoja od 2014. do 2018. godine prema kojem se planira u prosjeku rast prodaje od 8 posto godišnje.

Na novinarsko pitanje, s obzirom na najave prodaje udjela u nekim tvrtkama u kojima država ima vlasnički udio, odnosi li se to i na Konačar te postoji li mogućnost da Končar potraži strateškog partnera, Bago je odgovorio kako u principu ne komentira vlasničku strukturu.

"Država ima kontrolni paket u Končaru, no nisam čak niti načuo da bi ga prodavali", naglasio je Bago.

Komentari (3)
Pogledajte sve

uvijek će ostat poznat po izjavi Mate Granića: “Pola meni, pola tebi a pola Bagi”
[emo_smijeh]

naj bolje bi bilo da država nešto proda trezoru pa da on to pokloni bagi i ekipi. ipak praznici dolaze pa se treba počastiti sa par milja. ko će se opet dočekati proljeća i skupštine.

“Pola meni,pola tebi,pola Bagi”,M.Granić…sogor od gospodina

New Report

Close