Badel 1862 ostvario neto dobit od 4,1 milijun kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. svibanj 2015. u 10:00
Foto: Boris Šćitar/Večernji list/PIXSELL

Zahvaljujući restrukturiranju i efikasnijoj kontroli troškova, Badel 1862 u prvom je tromjesečju ove godine ostvario neto dobit od 4,1 milijun kuna, porasli su mu i prihodi, a Uprava vjeruje da će se pozitivni trendovi poslovanja nastaviti.

Zahvaljujući restrukturiranju i efikasnijoj kontroli troškova, Badel 1862 u prvom je tromjesečju ove godine ostvario neto dobit od 4,1 milijun kuna, porasli su mu i prihodi, a Uprava vjeruje da će se pozitivni trendovi poslovanja nastaviti.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju Badel 1862 poslovao je s neto dobiti od 4,1 milijun kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je bio zabilježen gubitak od 13,2 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća tvrtke.

Pozitivan rezultat ostvaren je i iz operativnog poslovanja, u visini od 4,8 milijuna kuna, što je čak za 7,4 milijuna kuna bolji rezultat u odnosu na isto razdoblje lani. Kako se navodi u izvještaju poslovodstva, takav rezultat posljedica ja provedenih mjera restrukturiranja tijekom prošle godine, promjene uvjeta komercijalne politike provedenih u prvoj polovini prošle godine te efikasnije kontrole troškova.

Ukupni prihodi Badela u prva tri mjeseca ove godine ostvareni su u iznosu od 61,7 milijuna kuna i veći su za 15 posto. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje, koji su povećani 8,2 posto, na 56,8 milijuna kuna. Prihodi od prodaje u zemlji bilježe rast od 5 posto, a prihodi od prodaje u inozemstvu za 18 posto.

Badel je u prvom tromjesečju smanjio ukupne rashode, za 13,9 posto, na 57,6 milijuna kuna. U izvješću se navodi kako najznačajniji pad se bilježi na poziciji ostalih vanjskih troškova za dva posto, otpremnina za 1 milijun kuna te ostalih troškova poslovanja za 17 posto.

Značajno su smanjeni i financijski rashodi, za čak 76 posto, na 2,6 milijuna kuna. To je, kako se navodi, posljedica korektivnih knjiženja na poziciji neosnovano obračunatih kamata sukladno zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi u iznosu od 8,4 milijuna kuna, smanjenja tečaja i ostvarivanja pozitivnih tečajnih razlika, ali i smanjenja ostalih financijskih rashoda od 36 posto.

Uprava Badela je tijekom 2014. sukladno planu restrukturiranja provodila definirane mjere restrukturiranja te poduzela značajne napore u pronalasku rješenja za uspješan izlazak iz procesa predstečajne nagodbe. Tako je postignuta sudska nagodba mirnim putem u dva najveća spora – između Badela i Bibite iz Čitluka te između bivšeg dioničara i predsjednika Uprave Ante Perkovića i Badela.

Sredinom ožujka postignute su nagodbe u tim sporovima čije rješavanje se nametnulo kao preduvjet uspješne provedbe predstečajne nagodbe i osiguranja nužnog izvora dokapitalizacije Badela, te je raspisan i javni poziv za prikupljanje ponuda za dokapitalizaciju i strateško povezivanje. Poziv je bio otvoren do 18. svibnja no rok je produžen do 29. svibnja.

Iz Badela nedavno nisu mogli komentirati postupak prikupljanja ponuda za strateško povezivanje, napominjući kako je sa svima koji su sudjelovali u postupku due diligencea potpisan ugovor o povjerljivosti. Po pisanju medija, zainteresirani investitori – izraelski Tempo Beverages, makedonski Tikveš, češka Kofola i fond Nexus – završili su s postupkom dubinskog snimanja.

U izvješću se još navodi kako je Uprava tvrtke uvjerena da će se pozitivni trendovi poslovanja nastaviti, osobito u trenucima nadolazeće turističe sezone, koja je uvijek bila zamašnjak povećanja prodaje te će zajedno s potencijalnim strateškim partnerom omogućiti dugoročnu opstojnost poslovanja Badela.

Komentirajte prvi

New Report

Close