AZOP riješio prvi veliki slučaj dilanja spam bazama podataka u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 12. veljača 2014. u 17:31
Slučaj je prijavila osnivačica startupa Sizem Ana Kolarević/Davor Višnjić/PIXSELL

Prvi veliki slučaj dilanja spam bazama osobnih podataka koji je razotkrila Ana Kolarević, osnivačica startupa Sizem, a o kojem je Poslovni dnevnik prvi pisao, dobio je svoj epilog.

Prvi veliki slučaj dilanja spam bazama osobnih podataka koji je razotkrila Ana Kolarević, osnivačica startupa Sizem, a o kojem je Poslovni dnevnik prvi pisao, dobio je svoj epilog. Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) tvrdi da joj je Kolarević pomogla u otkrivanju protuzakonitih radnji, odnosno nelegalnog prikupljanja i obrade osobnih podataka građana.

AZOP je u svom rješenju naveo da nije pronašao konkretan slučaj da su subjekti koje je provjerio, a riječ je o osječkoj udruzi PUT – Dot Com Hrvatska i zagrebačkoj tvrtki Geld, koristili osobne podatke Ane Kolarević, odnosno njen osobni e-mail. Međutim, navodi da su zahvaljujući njenoj prijavi otkrili da je jedan od subjekata, i to tvrtka Geld, "nepošteno i nezakonito obrađivala osobne podatke i time kršila zakon".

"Utvrđeno je kako obrada osobnih podataka od strane trgovačkog društva Geld nije bila poštena i zakonita, odnosno nije utvrđena zakonita svrha takve obrade osobnih podataka te su povrijeđene odredbe Zakona o zaštiti osobnih podataka", piše u odgovoru Ani Kolarević zamjenica ravnatelja AZOP-a Dubravka Dolenc.

Dodaje da je AZOP zbog toga zagrebačkoj tvrtki Geld zabranio daljnju obradu osobnih podataka prikupljenih bez pravne osnove te zatražio brisanje tih podataka.

Ana Kolarević izjavila je Poslovni dnevnik da je ugodno iznenađena temeljito obavljenom istragom AZOP-a.

"Rad AZOP-a u ovom slučaju je za svaku pohvalu i smatram da bi se i svi drugi građani Hrvatske koji imaju sličnih problema trebali obratiti njima za pomoć", kaže Kolarević.

Predlaže AZOP-u da učini korak više i uvede automatiziranu prijavu spama, odnosno nelegalno korištenja osobnih e-mail adresa građana Hrvatske.

Inače, Dubravka Dolenc, zamjenica ravnatelja AZOP-a u odgovoru Ani Kolarević pojašnjava i da je ta Agencija utvrdila da "nije bilo valjane pravne osnove temeljem koje bi se obrađivali osobni podaci iz drugih pravnih izvora od strane trgovačkog društva Geld".

O kojim se drugim pravnim izvorima radi ne specificira se u odgovoru. No, ovo AZOP-ovo pojašnjenje je posebno interesantno, jer se tvrtka Geld navodno pravdala da je podatke dobila izravno od Google Hrvatska.

Naime, Zdenko Ognjenčić iz Hakoma, agencije kojoj se Kolarević prvo obratila, poslao joj je odgovor koji je dobio iz udruge PUT u kojem se izražava sumnja da je spornu bazu e-mailova hrvatskih građana prodao netko od zaposlenika Google Hrvatska.

Prema odgovoru udruge PUT, koji je proslijedio Hakom Ani Kolarević, stoji da je udruga PUT adrese nabavila od tvrtke Geld, a ona s izvora – iz Googlea Hrvatska. Iz Googlea su na to odmah reagirali i poručili da istražuju slučaj i da im to nije poslovna politika. S druge strane, za osječku udrugu PUT navodi se da posjeduje bazu podataka koju koristi za prikupljanje donacija za rad udruge i da druge baze podataka tamo nisu pronašli.

"Nije bilo osnove za postupanje prema navedenoj udruzi", zaključuje Dubravka Dolenc.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Ma da, baš su joj ga ukrali. Ženska ima registriranu firmu ili obrt. Inače ne bi bila start-up. Dakle nalazi se u barem 5 državnih baza na netu koje imaju podatke o tvrtkama, počevši od HGK i sudskog registra, pa do Bizneta.

Ne kužim….šta su joj napravili ??? Ukrali njen e-mail, stavili
na CD rom i to nudili u prodaji kao baze podataka…???
Pa, mi dnevno dobivamo takve ponude, a i ne samo to…znajuu sve o nama..
otkuda ? …..samo te nazovu i provjere da li šta mijenjao od matičnih podataka….nisi..hvala..sve isto….

P.S. sad sam bio na stranicama te firme. Kao prvo, uopće nije udruga u pitanju, kao što ti pišeš. Kao drugo, ljudi se bave poslovnim bazama podataka tvrtki i obrtnika. I to za sve vrste direktnog marketinga. To radi barem još 50 tvrtki u Hrvatskoj i poptuno je legalno. A ti si se zakačio baš za ove. Mora da su jako dobri, a ti si im konkurencija koja od njih dobro puši. Pa ih hoćeš sjebat cinkanjem. Ti si očito iz Croatia Businnes firme koja isto dila baze, vidi se po nicku. A jesi jado, kolega 🙂

SPAM je kažnjivo djelo i u svakom slučaju treba ga zaustaviti i sasjeći u korijenu. To nije nikakav marketing niti ništa nego kriminalno djelo za koje je propisana kazna i to ne mala.

Također prodaja tuđih podataka u ovom slučaju e-mail adresa je također još jedno kažnjivo dijelo i to treba zaustaviti i sve one koji se tim kriminalom bave za sva vremena.

New Report

Close