Avioprijevoznici razmišljaju o smanjenju broja letova

Autor: Saša Vejnović , 14. ožujak 2011. u 22:00

U Hrvatskoj zasad nema sličnih najava. U zračnim lukama, poput dubrovačke, čak potpisuju nove ugovore s kompanijama

Zbog rasta cijena goriva pojedini avioprijevoznici razmišljaju o smanjenju broja letova, što je potvrdio i John Heimlich, predsjednik ATA-e (Air Transport Association of America). “Zbog krize civilnog zrakoplovstva koja već gotovo tri godine ozbiljno potresa cijelu industriju aviokompanije su već maksimalno smanjile svoje troškove kako bi preživjele, pa ne preostaje mnogo mogućnosti osim smanjiti obujam letova i pokušati zaobići visoke troškove povećanjem prihoda”, kaže Heimlich. A ako tako doista i bude, zračne bi luke mogle ostati bez znatnog dijela prihoda.

Preskupo gorivo
Postoje, doduše, procjene da će se cijene nafte ipak korigirati zbog pada potražnje u Japanu uzrokovane posljedicama razornog potresa, no zrakoplovne kompanije ipak još rade planove za smanjenje broja letova. Informacije govore o rezanju ovogodišnjih planiranih povećanja za tri do sedam posto. Croatia Airlines zasad ne planira smanjivati broj operacija zrakoplova iako i oni trpe velike štete zbog rasta cijena goriva. Ta kompanija oko 60 posto mlaznoga goriva kupuje u Hrvatskoj, a to gorivo plaća više nego što bi ih stajalo da ga kupuju u europskim zračnim lukama. Hrvatske zračne luke zasad nemaju najave smanjenja broja letova ili pak ukidanja pojedinih linija, a nadaju se da su mnoge zrakoplovne kompanije posegnule za “hedgingom”, odnosno ugovaranjem kupnje mlaznoga goriva unaprijed, kako bi spriječile utjecaje iznenadnih promjena cijena. “Za sada nemamo najava otkazivanja letova zbog ovog problema, a nadamo se da ih neće ni biti iako je to nemoguće predvidjeti”, rekla nam je Lidia Capković-Martinek, glasnogovornica Zračne luke Zagreb. Zasad nema panike ni u sezonskim zračnim lukama poput one kraj Dubrovnika koja zasad nema najava otkazivanja pojedinih letova, već naprotiv. “Nema naznaka otkazivanja letova s tim uzrokom. Naprotiv, još se potpisuju i novi ugovori”, kaže Roko Tolić, direktor Zračne luke Dubrovnik, dodajući da većina kompanije unaprijed ugovara gorivo po fiksnim cijenama, što bi im u ovom slučaju moglo ići u korist.

Nema Japanaca
Toliću se čini izvjesnije da se poremete dogovori s čarterima koji bi u Dubrovnik ove sezone trebali prevesti japanske turiste. Proteklih je godina u Zračnu luku Dubrovnik slijetalo pet do šest čarter-letova iz Japana u sezoni, a dosad je dogovarano da ih toliko bude i ove godine.




Komentirajte prvi

New Report

Close