Autonomni sustav napajanja KONČAR Hybrid Box®

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2013. u 11:46
Press foto

Pri iskorištavanju obnovljivih izvora najveći problem predstavlja njihova stohastička priroda.

Piše:  Ivan Cvrk

Nepristupačna ruralna područja i nemogućnost ili visoki troškovi priključka na elektroenergetsku mrežu idealni su primjeri za primjenu obnovljivih izvora energije u konfiguraciji koja je odvojena od mreže (engl. off-grid). Pri iskorištavanju obnovljivih izvora najveći problem predstavlja njihova stohastička priroda, odnosno nemogućnost osiguravanja konstantne proizvodnje električne energije.

KONČAR – Institut za elektrotehniku (Institut) prepoznao je problem i razvio hibridni autonomni sustava napajanja (ASN). Komercijalno ime proizvoda je KONČAR Hybrid Box, a razvijen je za Vipnet u svrhu napajanja telekomunikacijskih baznih stanica. Hrvatskoj javnosti predstavljen je u lipnju 2011., a svjetskoj u ožujku 2012. na međunarodnom sajmu Mobile World Congress u Barceloni.

 

KONČAR Hybrid Box predstavlja zaokruženi, cjeloviti hibridni sustav koji objedinjuje različite uređaje za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (vjetroagregati, fotonaponski moduli), a višak energije pohranjuje u baterijama za kasnije korištenje.

U slučaju dužeg perioda lošeg vremena, kada fotonaponski moduli ne uspijevaju proizvoditi dovoljno energije, a brzina vjetra na lokaciji je mala, potrebno je osigurati i pomoćni izvor napajanja (engl. backup). Kao pomoćni energetski izvor, u KONČAR Hybrid Box-u, korisnik može izabrati između ekološki prihvatljivijeg rješenja sa spremnikom vodika i gorivnim svežnjem (eng. fuel cell) za proizvodnju električne energije ili standardnog rješenja sa plinskim, odnosno diesel agregatom. Na taj se način smanjuje utjecaj stohastičke prirode obnovljivih izvora i osigurava pokrivenost potrošnje od čak 99,9%.

Za pravilan i siguran rad u KONČAR Hybrid Box-u brine se napredni sustav upravljanja. Važnost sustava upravljanja naglašena je činjenicom da autonomni sustavi napajanja, kao što im i ime sugerira, rade bez stalne posade u raznolikim, često vrlo surovim, vremenskim uvjetima. Često su smješteni na nepristupačnim predjelima (brda, pustinje, izolirani otoci…) pa su intervencije servisnog osoblja otežane i skupe. Sustav upravljanja u KONČAR Hybrid Box-u realiziran je pomoću ugradbenog računalnog sustava razvijenog u Institutu. Osnovna zadaća sustava upravljanja je optimalno iskorištavanje svih energetskih izvora, te konstantno praćenje (eng. monitoring) i akvizicija svih procesnih veličina. Mjerne podatke sustava moguće je pregledavati daljinski na računalu ili mobitelu putem web aplikacije.

Iako je KONČAR Hybrid Box prvenstveno zamišljen za napajanje telekomunikacijskih baznih stanica, njegova modularna izvedba omogućuje prilagodbu za napajanje raznih potrošača (npr. radarskih postaja, svjetionika, ruralnih kućanstva…).

Osim što nudi mogućnost opskrbe električnom energijom specifičnim trošilima različitog raspona snage, sustav tijekom svoga rada nema štetnih emisija i ne stvara buku, pa ga se može smatrati potpuno čistim, „zelenim“ izvorom energije.

Institut je za ovo inovativno tehničko rješenje osvojio brojne nagrade. Između ostaloga na World Communication Awards 2012 (nešto kao dodjela oskara u svjetu telekomunikacija), u Londonu, zajedno sa Vipnet-om je osvojio nagradu za najbolji „zeleni“ proizvod u kategoriji Green Award. Nagrada Green Award dodjeljuje se svake godine tvrtkama koje pokažu značajan napredak u implementaciji „zelenih“, ekoloških tehnologija.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close