Austrijanci odustali od Supernove u Buzinu

Autor: Darko Bičak , 04. ožujak 2012. u 22:00

Kasni ulazak na tržište u jeku ekonomske krize prisilio je investitora, austrijsku m2 Gruppe iz Graza, da odustane od gradnje najvećega hrvatskoga šoping centra na južnom ulazu u Zagreb

Iako najavljivan kao najveći hrvatski trgovački centar, zagrebački projekt Supernova u Buzinu neslavno je propao, barem onakav kakav je prvobitno zamišljen. Naime, kako su za Poslovni dnevnik potvrdilo više upućenih sugovornika, austrijski investitor, m2 Gruppe iz Graza, se početkom ove godine potpuno povukao iz projekta koji će biti ponuđen na tržištu.

Neizvjesnost izvođača
Kakva je sada pozicija njihovih hrvatskih partnera u projektu, Dalekovoda kao nositelja, te Tehnike kao izvođača 90 posto posla, tijekom prošlog tjedna nije bilo moguće doznati. O detaljima povlačenja nisu željeli službeno govoriti niti u m2 Gruppe. Navodno su Austrijanci početkom godine raspustili svoj zagrebački ured i otpustili više od polovice zaposlenih. Upućeni navode da je riječ o kvalitetnom projektu i da bi se mogao ubrzo naći novi investitor koji bi platio 60-70 milijuna eura za objekt i zemljšte u sadašnjem stanju. Procjene govore da bi za završetak čitavog posla trebalo uložiti dodatnih 100 milijuna eura. Svi sugovornici se slažu da je teško očekivati da u projekt uđe netko od domaćih igrača, no da ima zasigurno globalnih interesenata. Poznavatelj prilika na domaćem tržištu komercijalnih nekretnina navodi da je vjerojatni razlog napuštanja projekta Supernova taj što se u njega ušlo prekasno, u jeku krize. Drugi je razlog, navodi, kašnjenje s otvaranjem centra, koji je sa svojih 262.000 četvornih metara prostora trebao biti najveći u zemlji. Otvaranje je prvo odgađano sa 2010. na 2011. godinu, a sad je pomaknuto na 2013. godinu. Centar Supernova smješten je između Zagreba i Velike Gorice. Osnovna namjena bila mu je poslovno-prodajna, a uz nju su osmišljeni i razni dodatni sadržaji poput garaža, kino-dvorana i restorana te hotel.

Projekti u regiji
Iako iz m2 Gruppe nije bilo nikakve javne objave o promjeni njihovih aktivnosti u Hrvatskoj, zanimljivo je da je Supernova u Buzinu maknut s karte njihovih projekta na internetu. Inače, m2 Gruppe nazočna je u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj, a planiraju se i projekti u Srbiji. Supernove već postoje, ili se pripremaju, u Zadru, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Karlovcu, Sisku, Poreču te zagrebačkom Jankomiru. Nekoliko izgrađenih projekta Supernove, poput onog u Zadru i Slavonskom Brodu, još su predmet sudskih sporova zbog prekoračenih rokova i neplaćanja izvođača.

Propali projekti

Odustao Leclerc
Do sada je najzvučniji odlazak nekog investitora u trgovačke centre u Hrvatskoj bio onaj francuskog Leclerca iz 2003. godine. Francuzi su u Hrvatskoj planirali izgraditi lanac 11 centara. No, zapeli su već na prvom, zagrebačkom. Projet težak nekoliko desetaka milijuna eura zapeo je zbog malog zemljišta uz gradilište čija cijena je u mjesec dana skočila sa 70.000 na 1,7 milijun eura. Leclerc nije pristajao na ucjenu pa je otišao iz Hrvatske.

Komentari (3)
Pogledajte sve

projekti su velika, problematika je zanimljiva, ali novinar nije uložio ni minimum profesionalnog truda da napravi suvisao članka, sve informacije zajedno kao da su dobivene od nekog šankera u kafiću u velikoj gorici.

posebno mi je smiješno ovo kumulativno nabrajanje razloga za odlazak tih austrijanaca, kao da se takve odluke donose na osnovi retoričkih argumenata, a ne nekog čvrstog poslovnog pokazatelja.

koliko znam tek iz čitanja kratkih vijesti po novinama, zakupci su sve više i više otkazivali pa su se banke uplašile za svoj “profit bez rizika”, tako da su odluku donijele banke, a developer koji ima zrno soli u glavi neće preuzimati tuđu ulogu, tj. glavninu financiranja, nego prate pravila svog posla.

što se vjerojatno ne može reći za dalekovod, pametna tvrtka, ali tvrtka koja pojma nema o commercial developmentu, to je posao s kojim oni nemaju nikakve veze, a ujedno jako rizičan posao u kojem je dugogodišnji rad krucijalan.

vjerojatno su u nekom trenutku podlegli “jure-radić sindromu”: “upuštaj se u što poželiš, kad zagusti pokrit će te državno protežiranje”, no jedina pametna stvar koju bi ikad priznao radiću, o kojem mislim sve najgore, jest da je na vrijeme podvio rep iz developmenta kad je vidio da će u tome uništiti cijelu tvrtku.

Koliko neistina u dodatku članku. Prvo Leclerc je trebao biti samo zakupac trgovačkog prostora koji je činio samo dio prostora TC Špansko (kako je ime projektu), iskočio je iz ugovora jer su dva potpuno nesposobna kokošara i šarlatana koji su vodili projekt sve zaribali, a u međuvremenu se dogovorio oko podjele tržišta sa jednom drugom grupacijom i, na kraju, zemljište je koštalo 250.000 pa je skočilo na 1,5 mil Dem. Dakle Leclerc uopće nije imao veze sa zemljištem nego ona dva šarlatana i mafija.

jos da ste istrazili koliki postotak dalekovodovog i tehnikinog dijela je vec sagrađen…i ubacili fotografiju…

New Report

Close