Apipharm otvara tvornicu vrijednu 3,5 milijuna eura

Autor: Darko Bičak , 18. srpanj 2012. u 22:00

Nakon godina čekanja i tri propale lokacije Tomislav Lalić uspio izgraditi farmaceutsku tvornicu u Našicama

Apipharm, zagrebačka tvrtka za proizvodnju dodataka prehrani, kozmetike s posebnom namjenom te farmaceutskih i dijetetskih proizvoda, uspjela je nakon 15-godišnjeg nastojanja svojeg vlasnika Tomislava Lalića otvoriti novu tvornicu.

‘Hrvatski san’
Novi Apipharmov pogon vrijedan 3,5 milijuna eura u Našicama završen je početkom godine, no tada zbog administrativnih zapreka nije mogao službeno biti otvoren pa će se svečanost službenog otvaranja održati danas. “Našice su naš treći pokušaj otvaranja novog pogona i proširenja proizvodnje. Naime, ja sa svojom obitelji pokušavam sagraditi tvornicu već više od petnaest godina. Do sada smo neuspješno pokušavali na tri lokacije. Nismo uspjeli zbog korupcije i birokracije. Nažalost, to je Hrvatska stvarnost”, kaže Tomislav Lalić.Pojašnjava da je financijska konstrukcija ovog projekta zatvorena sa 30 posto vlastitih sredstava, a ostatak otpada na kredit poslovne banke. Procjenjuje da će mu za povrat investicije trebati deset godina, no ne isključuje da zbog negativne poslovne klime taj rok bude i dulji. “U Apipharm sam uložio cijeli svoj život i sve što sam zaradio. Apipharm je moje životno djelo. Koliko je to u novcu, ne mogu precizno reći. Međutim, tvrdim da je Apipharma ‘hrvatski san’, to je san svakoga poštenog Hrvata, koji misli i radi pošteno. Najveća vrijednost ove tvrtke je što je sagrađena poštenim radom kroz tri generacije i 38 godina”, navodi Lalić.Novi pogon u Našicama je, za razliku od dosadašnjeg asortimana tvrtke, dodatno registriran za farmaceutsku proizvodnju prirodnih lijekova, čime je Apipharma postala i dijelom farmaceutske industrije u Hrvatskoj. Lalić ističe da je ovaj pogon sagrađen u potpunosti prema načelima dobre proizvođačke prakse (GMP) za farmaceutsku industriju, na temelju kojih nova tvornica slijedi svoju misao vodilju – prirodom do zdravlja. U Apipharmu se ponose i svojim energetskim certifikat s oznakom kategorije “A”, jer je riječ o prvom i zasad jedinom industrijskom objektu u Hrvatskoj s tim certifikatom. Apipharma je za sada prva farmaceutska tvornica u široj regiji koja je ugradila antibakterijske panele hrvatske proizvodnje, a ugrađeni su u zidove čistih soba cjelokupnoga proizvodnog prostora.

Pad prihoda
Podaci Poslovne Hrvatske pokazuju da je Apipharma prošlu godinu završila sa 12,8 milijuna kuna prihoda te oko pola milijuna kuna neto dobiti. Statistika pokazuje da je tvrtka nabolje rezultate ostvarivala 2009. godine s prihodom od 15,3 milijuna kuna i dobiti od 1,5 milijuna. Već 2010. godine došlo je do pada prihoda na 14 milijuna kuna. Prošlogodišnja je realizacija na razini one iz 2008. godine. Međutim, treba očekivati da će s novim proizvodnim pogonom doći do povećanja proizvodnje, a samim tim i prihoda te profitabilnsoti ove farmacetuske tvrtke.

Preparati od meda

Izlazak na kinesko tržište
Osim nastupa na specijaliziranim sajmovima u Hrvatskoj i regiji u Apipharmi su se odlučili više posvetiti tržištima na Dalekom istoku. Tako je ova tvrtka lani nastupila na najvećem sajmu robe široke potrošnje u Kini. Apipharm se predstavio asortimanom baziranim na ljekovitom svojstvu meda: sirupi protiv kašlja, za grlo, za jačanje imuniteta, masti za opekline, hemoroide, infekcije i sportske ozljede, sprejevi za paradentozu i sličnim proizvodima.

Komentirajte prvi

New Report

Close