Apel Vladi: ‘Pokrenite što prije privatizaciju Jadrana’

Autor: Marija Brnić , 13. prosinac 2016. u 22:00
Zbog Jadrana prosvjedovalo se ispred HFP-a još u prosincu 2009./Igor Kralj/PIXSELL

Udruga vjerovnika bivših radnika Jadrana upozorava na voluntarizam uprave i NO-a.

Udruga vjerovnika bivših radnika crikveničkog hotelijera Jadran upozorila je premijera Andreja Plenkovića i resorne ministre na "voluntarizam u upravljanju tvrtkom koji se očituje ishitrenim odlukama o investicijama u hotele mimo strateškog plana razvoja tvrtke".

Rezultat toga, ističe predsjednik Udruge Mario Vukelić, jest da Jadran nema niti jedan hotel za cjelogodišnje poslovanje, iako je u tvrtku uloženo više od 100 milijuna kuna. .Voluntarizam uprave i NO-a po ocjeni Udruge, povećava kreditni rizik tvrtke, koja već u 2017. može zbog prezaduženosti izgubiti mogućnost podizanja novih kredita i nastavak započetih investicija.

Vukelić u pismu Vladi skreće pozornost i na problem mnogih neriješenih imovinsko-pravnih sporova koje tvrtka nepotrebno i dugotrajno vodi, a jedan od tih je i neriješen problem nagodbe s još 60-ak radnika, razlučnih vjerovnika, za sporove vrijedne po Vukeliću 4 do 5 milijuna kuna.

Budući da je i nakon stečaja Jadran u većinskom vlasništvu države, Udruga od Vlade traži provedbu odluka o uvrštenju dionice Jadrana na Zagrebačku burzu, čime bi se "omogućilo da 850 radnika vjerovnika i malih dioničara namiri nakon 20 godina svojih 50 posto utvrđenih tražbina u stečajnom postupku u iznosu od 30 mil. kuna". Bivši radnici vjerovnici požuruju Vladu i da što prije pristupi privatizaciji, po mogućnosti modelom prodaje većinskog paketa dionica putem javnog natječaja, po uzoru na model primijenjen za rapski Imperijal. 

Komentirajte prvi

New Report

Close