Ante Raspudić novi hrvatski kralj alkohola

Autor: Božica Babić , 07. rujan 2016. u 13:12
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Meteor grupa iz Đakova otkupila 67,5 posto potraživanja Badela.

Tvrtka Badel 1862, nakon višegodišnje poslovne agonije uzrokovane (ne)namjernim pogreškama bivših uprava ovaj bi tjedan trebala konačno dobiti novog vlasnika. Bit će to, po svemu sudeći, Meteor grupa iz Đakova koja već u vlasništvu drži jedan dio proizvodnje (jaka alkoholna pića i brend Kisko) iz svojedobno kvaziprivatizacijom razmrvljenog Badela.

Badel je, podsjetimo, u državni portfelj uvršten u srpnju 2011. u mandatu premijerke Jadranke Kosor koja je dug nastao neplaćanjem trošarina, poreza i doprinosa u visini od gotovo 228 milijuna kuna naplatila ulaskom države u vlasništvo kompanije kroz preuzimanje 77,88 posto udjela.

Od srpnja 2012. do početka rujna 2016. kroz četiri natječajna kruga država je pokušavala pronaći strateškog partnera za Badel 1862.

Na posljednji javni poziv objavljen u svibnju ove godine stigle su ponude tri hrvatske tvrtke (Meteor, Oštrc i Stanić grupa) te St. Nicolaus iz Slovačke da bi nakon drugog kruga utakmicu za Badel nastavili Meteor i Slovaci.

Tri mjeseca trajala je mrtva trka između Meteora i St. Nicolausa kojoj je najviše kumovao danas tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić otezanjem odluke o izboru strateškog partnera premda mu je trebalo biti potpuno razvidno da svaki dan odgode Badelu, koji se paralelno nosi i s predstečajnom nagodbom, stvara probleme u poslovanju.

I dok je Panenić otezao s odlukom iz samo njemu znanih razloga u Meteoru nisu gubili vrijeme. Uz obvezujuću ponudu iskazanu prema državi i njezinim vjerovnicima istodobno su otkupljivali i potraživanja ostalih vjerovnika.

Time su svjedočili kako imaju ozbiljne namjere za dugoročni razvoj Badela baš kao što je to za Poslovni dnevnik svojedobno izjavio većinski vlasnik Meteora Ante Raspudić.

“Badel Sisak i Badel 1862 svojedobno su bili jedna tvrtka, a onda ih je netko razdvojio. Smatram da je bolje ponovno udružiti poslovanje nego se tržišno natjecati. Kao konkurenti koji se nadmeću jedan protiv drugoga ostavljamo veći prostor inozemnim multinacionalkama koje će to i te kako znati iskoristiti”, kazao je Rapudić potvrđujući golemu zainteresiranost za Badel 1862. 

Meteor grupa uspjela je navodno, prema Panenićevoj izjavi koju je jučer dao medijima, otkupiti 67,5 posto potraživanja Badela, što znači da “drži većinu potraživanja, pa može odlučiti o nastavku i modelu predstečajne nagodbe”. Panenić, međutim, nije skrivao nezadovoljstvo takvim raspletom, pa je dodao kako je od “povjerenstva zatražio da utvrdi jesu li ugovori o preuzimanju potraživanja izvršni ili opcijski”.

Potom je iznio da “zaduženje Meteora prelazi vrijednost njegove imovine, da je lani preuzeo Labud koji je još u restrukturiranju”, da su tijekom postupka “jednom nogom držali vrata odškrinuta, što je ugrožavalo položaj bilo kojeg drugog ponuditelja” te da su “u postupku izbora strateškog partnera poslovna etika i odnos prema drugim investitorima dosta narušeni”. “Sve to je u skladu sa zakonima, međutim, sigurno nije fer prema drugim ponuditeljima”, zaključio je Panenić.

Izravno je prozvao vodstvo Hrvatske poštanske banke (HPB) zbog potpore Meteoru. “O tome nisu izvijestili državu kao vlasnika, ni ministra financija i konkretno mene, što smatram da je vrlo loš odnos državne tvrtke prema Vladi”, kazao je Panenić.

Iz Meteor grupe jučer su se oglasili tek priopćenjem u kojem stoji da su “stekli kontrolu nad 2/3 tražbina prijavljenih u predstečajnoj nagodbi Badela 1862 i stoga sukladno zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi Meteor grupa može samostalno izglasati prihvaćanje plana financijskog restrukturiranja Badela 1862”. Tvrde da su o tome obavijestili Upravu Badela 1862 i Ministarstvo gospodarstva.

Iznose da je “Meteor grupa brzorastuća i niskozadužena tvrtka sa značajnim investicijskim potencijalom, ključni pokazatelj zaduženosti (omjer duga i EBITDA) iznosi svega 2, te da su za provedbu cjelokupne transakcije unaprijed osigurali sva potrebna sredstva kombinacijom vlastitih sredstava i kreditnih zaduženja, o čemu su također predočili pisane dokaze kao jasnu potvrdu ozbiljnosti ponude i investicijskog potencijala“.

Priopćenjem su reagirali i iz St. Nicolausa. S velikim interesom, kažu, čekali su informacije koje su došle iz Ministarstva gospodarstva. Vjeruju da će sve nadležne institucije uključene u proces detaljno ispitati svu dodatno pristiglu dokumentaciju te utvrditi njezinu vjerodostojnost. Tvrde da je njihova ponuda najbolja za Badel te “vjeruju da će biti prepoznati kao ozbiljan i dugoročan investitor uz čiju konkretnu financijsku snagu i poznavanje industrije Badel 1862 sigurno može ponovno biti uspješna hrvatska kompanija kakva je nekad i bila”. Konačnu odluku nadležnih tijela, najavljuju, rado će komentirati nakon primitka službene odluke.v     

 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Je li to sad došlo vrijeme da Ivo popije svoj prvi pelinkovac kako je obećao.

sad će Dačić popi.diti, dobio je, jer je Ante

New Report

Close