Amfora Maris nakon pet godina završila stečaj

Autor: Ivor Fuka,VLM , 14. ožujak 2011. u 22:00

Iako je imovina Amfore prodana, u čak 12 održanih javnih dražbi dug se ni izbliza nije mogao pokriti

Nakon punih pet godina iznimno kompliciranog stečajnog postupka nekada slavna tvrtka Amfora, koja je imala vrijednu licenciju za punjenje Pepsi Cole, a koja se danas zove Amfora Maris, napokon je upokojena. Ovih je dana rješenje o zaključenju stečaja nad ovom tvrtkom dostavljeno sudskom registru kako bi se tvrtka izbrisala.

Podignute optužnice
Iako je cjelokupna imovina Amfore uspješno prodana, u čak 12 održanih javnih dražbi, dug koji je tvornica stvorila ni izbliza nije pokriven. Naime, od prodaje imovine unovčeno je 26,3 milijuna kuna, dok su tražbine vjerovnika iznosile čak 62,7 milijuna kuna. Kao najvećeg krivca za sudbinu početkom devedesetih dobrostojeće tvrtke, nekadašnji radnici pokazat će na odbjeglog tajkuna Josipa Gucića koji je u Srbiji. Tvrde da je iz njihove tvrtke izvlačio novac od kojeg je kupio i Badel BAP. Mali dioničari su protiv njega podnijeli više kaznenih prijava, a prije godinu i pol splitsko tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv Gucića i još sedam osoba, među kojima je i bivši direktor Blago Begić. Nakon Gucića tvrtka je neprestano mijenjala vlasničku strukturu. Nakon što je Amfora d.d. prvi put otišla u stečaj još 2001. godine poznati bosanskohercegovački poduzetnik Milan Lučić iz tehničkih je razloga preregistrirao u Amfora d.o.o. i prebacio u Metković. Dio pogona, linija za punjenje sokova, prodana je zadarskoj Maraski. Potpuni krah nastupio je kada se većinskog paketa dionica domogla BiH Amfora iz Lučićevog Ljubuškog, koja je navodno čak i kupila novu liniju te planirala gradnju nove hale. Međutim, dozvole nije bilo, počela su otpuštanja, a štrajkovi, radničko preuzimanje tvornice i bojkot proizvodnje, pokazat će se uzaludnima. Konačno je tvrtka preimenovana u Amfora Maris s ljubuškim Hermesom kao jedinim osnivačem, iako je sindikat to preimenovanje pokušao opstruirati. Ime tvrtke našlo se i na listi poduzeća koja su dobila “sumnjive” kredite od Hypo banke. Prema toj listi koju su prošle godine objavili brojni mediji, Hypo je Amfori dao 5,4 milijuna eura kredita. Banka se djelomično pokrila sa svotom od tek 18,1 milijuna kuna.

Odvezeni strojevi
Uspješno su namireni vjerovnici prvog višeg isplatnog reda. Dio imovine otišao je i na plaćanje troškova stečajnog postupka, a o kakvom se stečaju radilo govori 405.000 kuna nepodmirenih troškova. Odradio ga je Pero Hrkač, poznat i kao stečajni upravitelj Glumina banke. Posljednji strojevi iz tvornice koju Makarska nikada neće prežaliti odvezeni su krajem prošle godine, a ta je postrojenja kupio poduzetnik iz Kiseljaka te bi od sljedećeg mjeseca trebao početi puniti mineralnu i prirodnu vodu. Na mjestu tvornice niknut će trgovački centar. Dio Amforinih hala već je srušen.

Iz povijesti

Sumnjivi Slovaci
Jedan od ulagača u Amforu bila je korporacija Horizont iz slovačkih Košica. Navodno su tek kada su počeli s uplatom 7 milijuna eura shvatili da tvrtka nema licenciju za Pepsi. Licenciju je dobila zagrebačka Lura, koja se također javila na natječaj za kupnju Amfore. I šefovi Horizonta našli su se pod istragom u Slovačkoj zbog prevare u financijskom inženjreringu “teške” 315 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close