Amerikanci ušli na tržište nekretnina

Autor: Ivan Pandžić , 31. svibanj 2011. u 22:00

U Hrvatskoj i regiji ulazak JLLS-a bi trebao povećati strane investicije jer imaju moćne klijente

Američki Jones Lang LaSalle (JLLS) preuzeo je, ili kako u službenom priopćenju stoji, spojio se s međunarodnim nekretninskim konzultantom King Sturge koji posluju i u Hrvatskoj. Cjena preuzimanja britanskog King Sturgea sa 43 ureda u Europi je 227 miijuna eura, od čega će se čak 113 milijuna eura u gotovini isplatiti odmah, a ostatak u gotovini tijekom pet godina.

Velika konkurencija
Osim impozantnog iznosa plaćenog za King Sturge koji je rastao zadnjih godina, ova transakcija će se značajno odraziti i na Hrvatsku i cijelu regiju. Za razliku od King Sturgea, koji je među prvima prepoznao važnost nekretninskog tržišta u regiji, Jones Lang LaSalle nije imao svoja predstavništva ili su se ona svodila na jednog analitičara. King Sturge je osim 24 ureda u Velikoj Britaniji imao i 19 ureda u Centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi.“I za Hrvatsku i za cijelu regiju, ulazak JLLS-a će značiti veliku konkurenciju za sve tvtke koje se bave konzultantskim poslovima, pripremi izgradnje i vode preuzimanja na nekretninskim tržištima. JLLS ima kao ekskluzivne klijente čitav niz multinacionalnih kompanija i ako bilo koja poželi doći na ovo tržište, ići će preko njih, a ne više tražiti novu tvrtku koja poznaje tržište” kaže jedan analitičar tržišta nekretnina.

Recimo, jedan Microsoft je klijent JLLS-a. Zato se svi oni koji sada posluju u Hrvatskoj, od malih privatnih agencija, pa do međunarodnih konzultanata, nakon ove vijesti trebaju baciti na pripreme kako povećati svoju konkurentnost i ne izgubiti klijente. Dok je to loše za sve domaće agente, ali i one međunarodne koje posluju u Hrvatskoj, dobro bi mogle proći zemlje jugoistočne Europe kojima bi ulazak JLLS-a na tržište trebao donijeti veći rast investicija. Kako direktnih, tako i onih koje se u našem nezgrapnom prijevodu nazivaju “investicijsko ulaganje”, odnosno kupnja gotovih komercijalnih objekata od fondova ili nekretninskih tvrtki. “Za hrvatsku i cijelu regiju ovo je samo pozitivna vijest. Jones Lang LaSalle ima takvu platformu klijenata da će sigurno biti novih investitora” kaže Jens Moler Madsen, dosadašnji direktor King Sturgea za jugositočno Europu. Pozicija mu ostaje ista, samo će sada raditi za JLLS.

Novi igrači
Konkretno, u Hrvatskoj bi se posredstvom JLLS-a mogli pojaviti novi igrači koji će kupovati trgovačke i logističke centre, uredske zgrade ili podupirati developere u njihovoj gradnji. U službenom priopćenju koje je poslano investitorima i javnosti, ključni ljudi JLLS-a i King Sturgea, uglavnom ističu da će se stvoriti tvrtka s iznimnom snagom koja će nuditi veliku paletu novih usluga. Najavljuje se i pružanje “nedosegnute mogućnosti pristupa međunarodnom toku kapitala” kroz platformu JLLS-a.“Spajanje i razina stručnosti koja se dobiva učinit će nas najvećim u V. Britaniji i kontinentalnoj Europi” kaže primjerice Christian Ulbrich, izvrsni direktor JLLS-a za Europu, Srednji istok i Afriku. King Sturge će tako poslovati pod novim imenom JLLS-a. Nova tvrtka će poslovati na 70 tržišta Europe, Srednjeg istoka i Afrike, od čega velika većina otpada na Europu.

Jaka kompanija

Prihod od 2,9 milijardi
JLLS je prošle godine imao 2,9 milijarde dolara prihoda, te prilagođeni EBITD-a od 337 milijuna dolara. Posluje u cijelom svijetu, te vrijede u određenim segmentima nekretninskog tržišta kao najveći. U prvom tromjesečju ove godine bilježe dodatni rast prihoda i dobiti. Sa King Sturgeom im se otvorio novi prostor u centralnoj i jugoistočnoj europi i Britaniji.

Komentari (1)
Pogledajte sve

JOŠ SAMO DA NAŠI “STRUČNJACI” PREPOZNAJU REALNO-FER CIJENU NEKRETNINA!!!!
Preporučam im da budu MANJE LAKOMI i da se pomire da je fer cijena cca 1000 eurića!!! ( osim extra nekretnina kojih je samo 2-3% )

New Report

Close