Američka 4G mreža kreće u prosincu

Autor: Bernard Ivezić , 13. kolovoz 2012. u 13:35

Velatel zaključio ugovor sa ZTE-om vrijedan 7 milijuna dolara zahvaljujući kojem je dobio opremu za gradnju 4G mreže u Hrvatskoj

Američki operater Velatel najavio je da će komercijalno predstaviti svoju mrežu četvrte generacije (4G) u Hrvatskoj u prosincu. To je druga odgoda lansiranja mreže dosad. Operater, čijoj su 4G mreži izravna konkurencija LTE mreže Hrvatskog telekoma i Vipneta, prije ulaska na hrvatsko tržište planirao je svoju mrežu pokrenuti u ožujku, a zatim u rujnu.HT i Vipnet su zbog tih najava već krajem ožujka pokrenuli svoje LTE mreže i odonda im ubrzano povećavaju doseg. Velatel pak naglasak planira isprva staviti na Zagreb i sjevernu Hrvatsku.

Partner ZTE
Mario Alvarez, izvršni direktor Velatela, koji je u ožujku nakon pola godine razgovora zaključio akviziciju međimurskog Wimax operatera Novi-Net kaže da su im kontakti i iskustvo lokalnog partnera bili neprocijenjivi. “Planiramo pokrenuti mreže u Hrvatskoj i Crnoj Gori u prosincu ove godine”, navodi Alvarez.Dodaje da im je ZTE isporučio opremu za izgradnju 4G mreže vrijednu 7 milijuna dolara i da je planiraju postaviti do kraja rujna, a zatim dva mjeseca testirati. Velatel je u svibnju zaključio financijski aranžman sa strateškim partnerom, kineskim proizvođačem telekomunikacijske opreme ZTE-om, koji je pokrio 85 posto kapitalnih troškova. Prema ugovoru, ZTE je u Hrvatsku dostavio 50 baznih stanica zajedno s opremom za izgradnju cjelokupne 4G mreže, dok je u Crnu Goru došlo 25 baznih stanica.U kompaniji navode da je Velatel u međuvremenu obavio niz pripremnih radnji od interkonekcijskih ugovora s drugim operaterima do pripreme lokacija za postavljanje baznih stanica. Inače, administracija koja prethodi investicijama u bazne stanice problem je s kojim se suočavaju svi bežični operateri.Za razliku od Hrvatske, u Srbiji je Velatel naletio na drugu vrstu prepreke. Tvrdi da tamošnji regulator otežava ulazak konkurencije, što je Amerikance usporilo u investicijama na tom tržištu.No, zato u Hrvatskoj imaju vrlo ambiciozne planove. Iako je kupnju međimurskog Novi-Neta zaključio prije manje od pet mjeseci i tek treba pokrenuti svoju 4G mrežu, Velatel već ove godine očekuje prihod od 1,61 milijuna dolara što je oko 9,7 milijuna kuna. Novi-Net, koji pruža Wimax usluge na sjeveru Hrvatske lani je imao rast prihoda od 69,4 posto na 3,38 milijuna kuna zbog čega mora dodatno ubrzati rast želi li dosegnuti taj cilj.

Velike ambicije
Operater je 2011. godinu zaključio s gubitkom od 1,38 milijuna kuna. U 2013. godini Velatel očekuje daljnji rast prihoda na 5,1 milijun dolara, pa 12,45 milijuna dolara u 2014. godini kada želi postići i prvu operativnu dobit od 791.924 dolara. Procjena rasta prihoda seže do 2015. godine kad Velatel želi u Hrvatskoj imati prihod od 22,79 milijuna dolara, operativnu dobit od 8,26 milijuna dolara i dobit prije poreza od 7,56 milijuna dolara.Velatel ima sjedište u San Diegu u SAD-u. Operateru se većina poslovanja nalazi u Kini gdje gradi optičku i mobilnu mrežu koja bi trebala spojiti najveće gradove.

Tehnologija

Softverski na LTE
Velatel je svoju prvu 4G mrežu GO MOVIL pokrenuo prije dvije godine u Peruu gdje je inicijalno, kao i u Hrvatskoj, postavio 50 baznih stanica s kojima je pokrio osam večih gradova. Zahvaljujući partnerstvu sa kineskim ZTE-om, Velatel gradi Wimax mreže koje se softverski mogu nadograditi na LTE tehnologiju. U Peruu prodaje brzi internet, VoIP telefonske usluge, modeme koji imaju Wifi mogućnost, USB stickove i tablete. Operateri u Hrvatskoj imaju vrlo sličnu ponudu, ali na LTE tehnologiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close